Sărbătoare mare la Arad cu ocazia concursului de frumusețe canină – CACIB, ce va avea loc de vineri, 20 septembrie și până duminică, 22 septembrie, în Parcul Chinologic Subcetate, de pe malul râului Mureș (lângă Clubul Activ). Membra fondatoare a Asociației Chinologice din România, Asociația Chinologică Română Arad sărbătorește 50 de ani de la reînființarea chinologiei în țara noastră. Cei mai frumoși câini din 21 de țări se vor întrece ca atare timp de trei zile, la Arad, în cadrul Expoziției CACIB. În total, au intrat în concurs aproximativ 2.000 de exemplare de câini din 144 de rase. Printre țările participante la concursul de la Arad se numără: Germania, Austria, Slovenia, Cehia, Italia, Rusia și Ungaria.
Programul competiției CACIB 2019
Vineri, 20 septembrie: ora 14:00 – Expoziția CCAR și CNTTBR. Sâmbătă, 21 septembrie: ora 9:00 – deschiderea festivă a Expoziției Internaționale CACIB – Cupa Transilvaniei, urmată de arbitrajele în ringuri; ora 14:00 – concursurile speciale și acordarea titlului „Best in Sow” (cel mai frumos câine al expoziției); ora 16:00 – deschiderea Expo CAC cu participare internațională. Duminică, 22 septembrie: ora 10:00, Expoziție CACIB, începerea arbitrajelor la ringuri; ora 14:00 – concursurile speciale și acordarea titlului de „Best in Show”.
10 arbitrii internaționali
„La Arad vor fi desfășurate două expoziții internaționale CACIB, două expoziții de club a câinilor de agrement și o expoziție internațională CAC (comisie națională cu participare internațională). Câinii vor fi arbitrați de personal calificat și specializat. Este vorba de 10 arbitrii care vor veni din Ungaria, Germania, Italia, Finlanda și România. Sperăm că aceste expoziții pe care le prezentăm să ridice prestigiul țării noastre la nivel internațional și să crească valoarea raselor de câini. Îi așteptăm pe toți iubitorii de patrupede să vină în aceste trei zile pentru a vedea cu ochii lor cele mai frumoase exemplare din cele 144 de rase canine ce vor participa la concurs”, a declarat Gheorghe Schill, președintele Asociației Chinologice Arad.
Istoricul Asociației Chinologice din Arad
„În țara noastră a existat o asociație chinologică înființată de Regina Maria care în anul 1933 a fost oficial acceptată de Federația Chinologică Internațională. Totul, până în 1945, când a fost întreruptă întreaga activitatea. Nu s-a mai reînființat asociaţia decât în anul 1969, la inițiativa arădenilor, în colaborare cu cei din Timișoara, Oradea și Cluj Napoca. Bucureștiul a aderat la asociația noastră abia după 10 ani de zile. În anul 1973, Asociația Chinologică Română, fondată de arădeni, am devenit membră cu drepturi depline în Federația Chinologică Internațională. De atunci și până în prezent, în cei 50 de ani de activitate, am organizat an de an expoziții atât în Arad, cât și în țară și am obținut nenumărate rezultate. Ne putem mândri că am reușit să omologăm cele trei rase românești de câini: Ciobănescul Carpatin, Mioritic.Şi, din acest an, a fost omologat ca și rasă românească și Ciobănescul de Bucovina. Acum, ne luptăm să omologăm încă două rase de câini între care Corbul Românesc. Cea de-a doua rasă încă nu are un nume”, a declarat pentru Jurnal arădean/aradon.ro – Gheorghe Schill, președintele Asociației Chinologice din România Arad.
Trimite articolul
XExpozitiile de frumusete la caini nu mi se par de loc interesante Poate la pisici sau păsări
La caini nu frumusetea conteaza in parimul rand ci aptitudinile lor temperamentul etc
Cainii se folosesc pt paza, insotire, urmarire , depistare de droguri si armament, paza omului sau a diferitelor obiective etc etc unde chiar nu conteaza frumusetea ci aptitudinile lor de a raspunde sarcinilor ce le primesc Chestia cu frumusetea mi se pare prea putin importanta sau chiar de loc importanta la un caine sa fie clar Poate la vreun cățel de apartament .Un caine degeaba e frumos daca in urma dresajului specific nu face fata sarcinilor ce i se dau Asa ca…mai lasati-ne cu concursuri de frumusete la caini !
Expozitie de frumusete?
inteleg să văd o expozitie de frumusete cu pesti de acvariu de ex. dar nu la câini sau vite . Un câine frumos si care nu e bun la nimic , sau e fricos ori o vaca frumoasa dar care da doar 2-3 litri de lapte pe zi nu are nici o valoare Nu frumusetea contează la câini si in general la animalele de care se folosesc oamenii !Nu cred că toti câinii de serviciu ai politiei sau politiei de frontieră au fost alesi pt ca sunt frumosi sau nu dar isi fac treaba cu brio.!
Comentarii “acide” , nimeni nu va obliga sa mergeti ! Dac auzim ca sunt aceste expozitii prin alte tari imediat sarim cu gura ca ce fain ca ei fac . Vedeti-va de hobby-urile voastre ca nu va oblliga nimeni la nimic !
si eu pt cel ce semnează nihilistul
nu mă amestecam in disputa ta cu alti postaci dar cei de care te iei au dreptate. Nu frumusetea contează la un câine fie el de companie sau de serviciu ci aptitudinile lui . Asa cum zice unul aici nu am auzit ca institutiile statului ce folosesc câini de serviciu să achizitioneze câini după frumusetea lor Asta o pot face cei ce isi doresc de exemplu un câine de apartament de talie mică , nu un Dog german , ciobanesc mioritic ciobanesc german Mastif sau Terra Nova , ori Saint Bernard etc caini utilizati pt fel de fel de servicii si mai putin de ”companie”
JOS CLANUL SCHILL!!!!!!!!!!!!!!
cand o să aud de un concurs cu câini de diferite rase , dresati pe diverse specialtati , ca de ex.: vanatoare , urmarire infractor depistare substante interzise sau armament , paza unui om sau a unui obiect atunci ma voi duce la asemenea demonstratii Pana atunci la revedere caci nu mai intereseaza coafura unui cățel fie el mic sau mare
PS
apropos de căței mici cum scrie unul numit NIHILISTUL aici Da am vazut intr-un aeroport acum 2 ani in SUA un pekinez dirijat de un vames si controland valizele calatorilor…..era cam urâțel si dar foarte vioi. !Nu cred ca acesta ar fi luat vreun titlu la vreo expozitie din asta de frumusețe. !