Va fi multă lume la consultarea publică privind planul urbanistic zonal de extindere a bazei de agrement Ştrandul Neptun? Dacă ar fi să ne luăm după una dintre propunerile ce se regăseşte în PUZ, la consultarea de miercuri, ora 15.00, de la Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, ar trebui să fie cu sutele. Pentru că proiectantul SC ARH- DESIGN SRL a indicat în PUZ- Dezvoltare Ştrand Neptun – Municipiul Arad faptul că ar trebui adoptată o strategie în vederea… desfiinţării construcţiilor provizorii. Deşi numele de căsuţe nu apare nicăieri menţionat în actele ce ne-au fost puse la dispoziţie, totuşi câteva referiri care te duc cu gândul la acestea se fac în proiect.
La capitolul „Zona Loisir şi dotări”, care cuprinde „partea din zona actuală a Ştrandului Neptun, cuprinsă între drumul principal de acces şi malul stâng al râului Mureş, de la accesul sudic- podul rutier Decebal până la limitele vestică şi sudică ale ştrandului”, se fac câteva meţionări. De pildă că funcţiunea principală va rămâne cea de agrement, dar că acesta se va completa „cu reconversia parţială sau totală a construcţiilor existente pentru amplasarea de amenajări sau dotări publice, unităţi de alimentaţie publică, terenuri de sport etc.”. Tot aici „se propune identificarea situaţiei juridice a anumitor construcţii parazitare în întregul lor sau extinderi neconforme sau parazitare, pentru care se propune desfiinţarea şi redarea terenului pentru amenajări publice, zone verzi şi pentru circulaţie, după caz”.
Ce ne duce, însă, cu gândul la desfiinţarea căsuţelor? Faptul că „ datorită fondului construit dens, alcătuit din construcţii cu funcţiunea de locuire cu caracter sezonier, realizate preponderent din materiale de slabă calitate, fără valoare arhitecturală, marea majoritate a loturilor beneficiind doar de accese pietonale prin intermediul aleilor pietonale ce le deservesc, în raport cu situaţia juridică existentă a acestor construcţii se propune adoptarea unei strategii în vederea desfiinţării acestora”.
Şi pentru parc
La capitolul „Zona parc public, definită ca zonă de protecţie şi punere în valoare a fortificaţiilor cetăţii” se face din nou referire la „construcţiile cu caracter sezonier, de mici dimensiuni, cu regim de înălţime parter, parter şi mansardă, realizare preponderent din materiale de slabă calitate, fără calitate arhitecturală”. Tot aici se meţionează că „utilitatea sezonieră a acestor construcţii impune o limitare severă în utilizarea în interes public pe toată durata anului a locaţiei excepţionale pe care o ocupă” sau faptul că „funcţiunea de locuire cu caracter sezonier impune reevaluarea oportunităţii coexistenţei acestui tip de funcţiune cu funcţiunea predominantă a zonei, cea de agrement”.
Ca de final, se face referire la faptul că „aceste construcţii, amplasate în vecinătate pe latura sudică a şantului exterior de apărare al Cetăţii Aradului constituie o barieră între zona publică destinată agrementului şi centura exterioară de fortificaţii a cetăţii, constituind un obstacol vizual ce nu permite punerea în valoarea a acesteia. Din toate aceste motive, în raport cu situaţia juridică existentă a acestor construcţii, se propune adoptarea unei strategii în vedera desfiinţării acestora”.
Anti-strategie
Nouă nu ne rămâne decât să credem că, dată fiind apropierea campaniei electorale şi subiectul generos pe care un astfel de PUZ îl oferă şi pe care vi l-am prezentat mai sus, Opoziţia locală a conceput deja o strategie anti-desfiinţarea căsuţelor şi o va prezenta prin vocea arădenilor care deţin căsuţe şi nu numai în consultarea de miercuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!