Ministerul Afacerilor Interne anunță renunțarea la toate măsurile restrictive care au fost instituite în baza stării de alertă, pe timpul pandemiei de Covid-19.
Astfel, începând de miercuri, 9 martie, își încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
„Începând cu ora 00.00, încetează toate restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități așa cum erau prevăzute în actul normativ menționat (spre exemplu: obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc)”, informează MAI, într-un comunicat de presă.
Totodată, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, încetează măsurile privind angrenarea poliției locale în cadrul activităților realizate de către unitățile de poliție, precum și subordonarea operațională a serviciilor voluntare pentru situații de urgență și a serviciilor de ambulanță.
De asemenea, punctele de trecere a frontierei, închise temporar, total sau parțial, pe perioada stării de alertă, se vor redeschide, astfel: la frontiera româno-ungară: Carei – județul Satu-Mare, la frontiera româno-bulgară: Lipnița, Dobromir – județul Constanța.
“Vă reamintim faptul că documentele (spre exemplu: cartea de identitate, permisul de conducere) a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile de la încetarea stării de alertă. În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetățenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomerația la ghișee. Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid și formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile”, mai precizează MAI.
Ministerul Învățământului revine cu precizări
Tot astăzi, Ministerul Educației a emis o notă conform căreia „începând cu 09.03.2022, instituțiile de învățământ superior vor reveni la activități didactice cu prezență fizică. În situația în care acest fapt nu este posibil imediat, în vederea asigurării calității actului educațional, în funcție de specificul activităților desfășurate și în raport cu contextul actual (cazările studenților în căminele studențești, reconfigurarea orarelor etc), universitățile pot decide, în baza autonomiei universitare garantate de Constituția României, cu asumarea răspunderii publice, prin hotărâri ale Senatului universitar, o perioadă optimă de tranziție de la sistemul online la activități cu prezență fizică, având obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II lea.
Recomandări de la Ministerul Sănătății
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a făcut, într-o conferință de presă organizată marți, mai multe precizări cu privire la măsurile sanitare: „Toate restricțiile vor fi ridicate, dar în egală măsură facem o serie de recomandări, legate de sănătatea publică, astfel ca impactul ridicării măsurilor să nu se soldeze cu creșterea numărului de cazuri și decese. Prudența și protecția individuală trebuie să primeze în următoarea perioadă. Utilizarea măștii nu va mai fi oblgatorie, nu va mai exista o limită a numărului de persoane la un eveniment, nu vor mai exista limite de orar, certificatul PLF nu mai trebuie completat. La intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic Covid. Recomandăm cetățenilor care călătoresc în străinătate, să consulte condițiile de călătorie, emitem în continuare aceste certificat, la cerere. Se recomandă: purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, în unitățile sanitare, în grădinițe, școli și universități, evitarea spațiilor aglomerate, spălatul mâinilor, dezinfectarea spațiilor, testarea celor cu simptome de Covid-19. Izolarea, în cazul îmbolnăvirii, este recomandată, dar nu vor mai exista verificări din partea organelor abilitate”, a declarat Rafila.
Trimite articolul
XPe cand un articol despre milioanele de doze aruncate pe fereastră (aproximativ 10 milioane de euro) de către guwernerul meu ?