Au fost întâlniri destinse, momente de creativitate, s-a citit în restaurante, galerii de artă, mansarde, saloane literare, bibliotecă, școli, case particulare, cafenele, chiar la terenurile de tenis, spații în care literatura s-a strecurat cu dezinvoltură, cu naturalețe, ca și când acolo i-ar fi fost locul cuvenit. Arădenii au avut ocazia să între în dialog cu invitații de la SAD, să cunoască omul și creatorul din spatele fiecărui scriitor, să sape cât de mult pot în universul lor, să întrebe orice pentru că răspunsul putea veni neîntârziat.
Timp de 3 zile și 3 seri, SAD a fost deschis gratuit oricărui pasionat de literatură și a propus un alt fel de petrecere a timpului liber. Festivalul în sine e de fiecare dată o experiență generoasă de cunoasterece a celuilalt și a sinelui, ce se amplifică de la an la an, prin curiozitate, dialog, dezbatere și de ce nu, experiment. Ediția de anul acesta nu s-a încheiat fără să lase o amprentă în teritoriul literar arădean. În ultima zi, a avut loc un experiment creativ inventat de suprarealiștii francezi în perioada interbelică, numit “cadavre exquisit” (cadavrul fermecător). E un joc ce presupune ca fiecare participant să scrie ceva pe o temă dată, fără să știe ce scrie celălalt, iar rezultatul e o compoziție ce poate fi fără noimă sau într-un caz fericit, cum a fost la SAD, să aibe sens, coerentă și valoare artistică. După ce fiecare a scris câte 2 versuri pe tema “ce auzim când nu auzim”, iată ce a ieșit:
[Ce auzim când nu auzim]
Un țiuit și pulsul se aude în ureche
E ceea ce se aude atunci când nu auzim
Înot într-un spațiu necunoscut
Vopseaua curge albastru pe trup
Copilul meu ca mâine se însoară
În vuietul mării și a vântului seară
Parcă mai ieri se juca cu mingea pe-afară
Mă întreb ce face și sper că e bine
Și când îl văd simt doar bucurie
Pulsația inimii în urechile acoperite
Mintea zbătându-se să înțeleagă
Ce se întâmplă dincolo de văz
Palpit, caverne, întuneric coboară mai adânc în cortexul oprit din mișcare
O fotografie, o alta.
Experimentul poetic de mai sus conturează un convenabil profil creator al SAD-ului, semn al evoluției spre o nouă versiune îmbunătățită, una care ar putea rodi poeme sau texte și în edițiile următoare.
Festivalul „Zile și Seri de Literatură Doinaș” a fost organizat de scriitoarea și profesoara arădeană Lia Faur, iar anul acesta i-a avut că invitați pe Diana Bădica, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Livia Ghighilicea, Borco Ilin, Ioan Matiuț, Andrei Mocuța, Bogdan Munteanu, Ștefan Niță, Daniela Rațiu, Doina Ruști, Grațiela Benga-Țuțuianu și Andrei Zbîrnea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!