ARAD. Cade turnul. Toţi o ştiu. E atât de vizibil că nu mai poţi să ascunzi viitoarea catastrofă ce se prefigurează în oraş. O ştiu şi cei care sunt direct responsabili. S-au luat chiar şi măsuri pentru a limita urmările unui incident nedorit, dar evident. Turnul ar urma să cadă pe un trotuar pe care trecătorii nu ar mai trebui să aibă acces. Banda care împrejmuieşte teritoriul periculos a fost acolo, aproape o săptămână, dar părea doar o linie subţire între viaţă şi moarte. Dedicată tuturor. Chiar şi magazinelor cărora le-a pus sub semnul întrebării afacerile. Şi cam atât. Cât de gravă este situaţia din clădirea care adăposteşte câteva instituţii şi magazine cunoscute şi care s-ar putea mândri (deşi e clar, acum nu mai e cazul) cu vreo 60 de proprietari? Cât va mai sta pe clădirea Palatului Neumann turnul acesteia?
O întrebare la care, cu siguranţă, ar trebui să ne răspundă Inspecţia de stat în construcţii Arad, cea care a trimis solicitarea Primăriei Arad să pună stăvilar pe trotuarul din dreptul clădirii. Ei bine, nu de aici vom primi răspuns, am fost asiguraţi de cei de la Inspecţie, ci de la şefii lor din Bucureşti. Pentru că, nu-i aşa, cine ar putea ştii mai bine decât Bucureştiul cum stă să cadă turnul unei clădiri din centrul Aradului.
Pentru că inspecţia arădeană nu are relaţii ori departament de relaţii cu mass-media şi pentru că Bucureştiul e cel care vorbeşte, într-acolo am fost îndrumaţi să căutăm răspuns.
Pentru a afla cât de periculos pentru noi, arădenii, e turnul Palatului Neumann am primit chiar o adresă ca să scriem cererea noastră şi să o expediem tot celor din Bucureşti: isc.presa@isc_web.ro.
Într-o săptămână, două, poate, poate, cei din Capitală ne vor spune care este estimarea inspectorilor legată de clădire. E liniştitor, nu? Şi operativ. Nici urmă de îndoială, totul e gândit în grija şi spre protecţia cetăţenilor. Căci, nu-i aşa, dacă nu ne va omorî turnul, o va face birocraţia. Jos pălăria.
În atare condiţii, ne vom cere noi – redactorii de la Jurnal arădean şi www.aradon.ro – scuze cetăţenilor Aradului că nu-i putem informa cu adevărat (până nu ne va da ok-ul Capitala) despre cât de gravă e problema de rezistenţă a clădirii, dar mai ales a turnului palatului.
Ştim, însă, că nu e o chestiune de trecut cu vederea, în condiţiile în care chiar şi primarul Gheorghe Falcă a recunoscut acest lucru. Luni, în cadrul unei conferinţe, edilul a precizat că Inspecţia de stat în construcţii a cerut Primăriei să protejeze trotuarul de pe strada Horia şi de pe Bulevardul Revoluţiei, în dreptul Palatului Neumann. La acel moment, primarul susţinea că s-a luat decizia protejării trotuarului cu o bandă şi că, de luni, Primăria a intrat în proceduri pentru a asigura o protecţie mai mare a zonei. „S-a ajuns la concluzia că turnul din Palat riscă să cadă. Vreau să vă spun că nu Primăria Arad are rolul de a interveni, ci Inspecţia de stat în construcţii. Aici trebuia de mult intervenit. Noi ne-am făcut treaba noastră, am intervenit pentru protecţie. În curând se va circula pe trotuarul de pe strada Horia doar pe partea de vis-a-vis de clădire. Repet încă o dată pentru a fi cât se poate de clari: intervenţia la aceste clădiri se face de către Inspecţia de stat în construcţii. De multe ori am impresia că Primăria e chemată să răspundă pentru chestiuni ce nu ţin de ea, de parcă Primăria Arad e singura instituţie din municipiu”, a declarat Gheorghe Falcă.
Zeci de amenzi, zeci de intervenţii
Dincolo de nemulţumiri şi trimiteri la Bucureşti, nu ne mai rămâne decât clădirea şi problemele ei. Multele ei probleme. Pentru că una dintre cele mai frumoase clădiri din oraş e lăsată să se descompună. Fără apă rece de aproape un an, cu o datorie de aproape 50.000 de mii de euro la Apă -Canal, cu zeci de notificări legate de obligativitatea de a-şi repara faţada, cu zeci de amenzi pe tema siguranţei imobilului şi cu zeci de intervenţii ale pompierilor pentru îndepărtarea ornamentelor şi a altor elemente de pe clădire, pentru a evita producerea unor incidente dramatice, clădirea de pe Horia colţ cu Bulevardul Revoluţiei moare încet. Sub privirile neputincioase ale tuturor, dar sub oblăduirea celor din Capitală, care, probabil, n-au auzit în viaţa lor de baronul Neumann şi avuţia arhitecturală lăsată de acesta în urmă. Până vom afla mai multe, arădeni priviţi în sus când circulaţi pe centrul oraşului. Cad turnuri!
A dispărut
Nu ştim dacă e o veste bună, dar vă putem spune că de luni până joi singurul lucru care pare să se fi întâmplat în zonă e faptul că a dispărut panglica care îi ţinea departe pe trecători de tragedie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!