Ziua Naţională
Ultima lună a anului aduce cu sine în mod tradiţional mult aşteptatele sărbători de iarnă. Totodată românii de pretutindeni omagiază la 1 Decembrie Ziua Naţională a României. În data de 29 noiembrie de la ora 10.00, în Sala de conferinţe a Consiliului Judeţean Arad se va desfăşura Sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice cu tema amintită, respectiv „150 de ani de la naşterea lui Vasile Goldiş”.
Începând cu data de 30 noiembrie vor avea loc pe Platoul din faţa Palatului Administrativ din Arad o suită de manifestări cultural artistice dedicate acestei zile care se va încheia duminică, 2 decembrie cu un spectacol susţinut de către Fanfara „Crescendo Harmony” din Buteni.
Gala premiilor literare
Gala Premiilor literare ale Filialei din Arad a Uniunii Scriitorilor din România va avea loc sâmbătă, 8 decembrie la Teatrul clasic ”Ioan Slavici” din Arad.
Literatura, în toate genurile consacrate – poezie, proză, eseu, teatru, critică literară, traduceri din şi în limba română – este o zonă de excelenţă a culturii arădene. Aradul însuşi s-a consacrat în ultimele două decenii ca un centru zonal al literaturii române de astăzi. La filiala arădeană a Uniunii Scriitorilor au aderat peste 50 de autori valoroşi în toate genurile literare, aparţinând unor generaţii şi stiluri diferite, cu rezidenţă nu doar în Arad ci şi în Oradea, Deva, Hunedoara, Braşov, în Voivodina (Serbia). Numai anul editorial trecut au publicat cărţi originale – unele evenimente editoriale naţionale – peste 15 scriitori.
Un juriu competent şi cu criterii va acorda anul acesta 7 premii literare. El este format din Gh. Schwartz în calitate de Preşedinte, Horia Ungureanu şi Ioan Matiuţ în calitate de membrii. În cadrul Galei se vor citi texte critice despre scriitorii laureaţi iar aceştia vor onora publicul cu lecturi din propria operă. Este o formă simbolică de recunoaştere a valorilor, de stimulare a acestora.
Caravana Tradiţiilor de Iarnă şi Mesagerii Naşterii Domnului
Începutul lunii decembrie marchează şi startul Caravanei Tradiţiilor de Iarnă. Primele trei spectacole urmează a fi susţinute sâmbătă , 1 decembrie cu începere de la orele 18.00 la Căminele Culturale din localităţile Buteni, Bata şi Săvârşin . Următoarele spectacole pe care Caravana Tradiţiilor de Iarnă le va oferi locuitorilor judeţului şi municipiului Arad vor avea loc după cum urmează: duminică, 2 decembrie la orele 18.00 la Căminul Cultural din Târnova şi la Căminul Cultural din Ineu, sâmbătă, 8 decembrie la orele 18.00 la Căminul Cultural din Covăsânţ şi la Căminul Cultural din Zăbrani, sâmbătă, 15 decembrie la orele 18.00 la Căminul Cultural din Vladimirescu, duminică, 16 decembrie orele 18.00 la Căminul Cultural din Cărand , la Căminul Cultural din Şeitin şi la Căminul Cultural din Şiria, sâmbătă, 22 decembrie orele 18 la Casa de Cultură din Pecica. Ultimul spectacol din cadrul Caravanei Tradiţiilor de Iarnă va avea loc duminică, 23 decembrie orele 17.00 la Arad, pe Platoul din faţa Palatului Administrativ.
Mesagerii Naşterii Domnului îşi pornesc şi ei periplul sărbătorilor de iarnă tot sâmbătă, 1 decembrie la Biserica Baptistă din Dezna. Următoarele spectacole vor avea loc duminică, 2 decembrie la Biserica Aldeşti, joi, 6 decembrie la Biserica Penticostală din Gurahonţ, duminică, 9 decembrie la Lipova în Biserica Penticostală „Apa Vie”, joi, 13 decembrie la Biserica Penticostală din Sâmbăteni, vineri, 14 decembrie la Căminul Cultural din Dieci şi duminică, 16 decembrie la Căminul Cultural din Semlac.
„Cina porcului”
Rămânând în contextul tradiţiilor de iarnă menţionăm „Cina Porcului” care va fi organizată anul acesta la Arad în Parcul 23 August/ Micălaca în perioada 7 -8 decembrie. Evenimentul este unul cu specific gastronomic tradiţional românesc şi se adresează publicului din Arad. Vor fi invitate 8 echipe de maeştri bucătari (Arad – 2 echipe, Banat -1 echipă, Moldova -1 echipă, Dobrogea -1 echipă, Muntenia -1 echipă, Ardeal -1 echipă, Făgăraş -1 echipă) din diverse zone istorice ale României care vor pregăti porcul în spirit tradiţional în faţa publicului arădean timp de 2 zile. Fiecare echipă va avea un coordonator (Maestru în Arta Culinară) care va găti diverse meniuri speciale din carne de porc – în prima zi la ceaun, iar a doua zi la grătar, specifice zonelor din care provin. Alături de bucătari vor fi şi cei mai importanţi somelieri din România (Sergiu Nedelea, Cornelia Toma, Cătălin Băluţă, Cristi Grigore, Bogdan Dumitrescu), care vor prezenta diverse vinuri şi băuturi specifice judeţului Arad, istoria podgoriilor şi metodele tradiţionale pentru producerea băuturilor. De asemenea, somelierii vor prepara vinuri fierte şi băuturi spirtoase fierte cu diverse condimente, toate acestea fiind oferite gratuit spre degustare publicului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!