Nu vor control judiciar! Două dintre cadrele didactice vizate de ancheta procurorilor Parchetului General în dosarul „Diplome de licență fără studii” au înaintat o plângere Tribunalului Arad în ceea ce privește măsura luată de anchetatori după perchezițiile la cele două universități din Arad, efectuate la sfârșitul lunii iulie. Atunci, 36 de cadre didactice, informaticieni, dar și studenți și intermediari, au fost duși la audieri. Cea mai mare parte dintre ei au primit control judiciar pentru 60 de zile, fiind arestați preventiv un cadru didactic și doi informaticieni. Dintre cele 9 cadre didactice împotriva cărora procurorul a luat măsura controlului judiciar, două au înaintat plângeri împotriva acestei măsuri. Plângerile lui Nicolescu Laura și Jipa Radu trebuiau soluționate în 1 august, însă cauza a fost amânată pentru 7 august deoarece – potrivit site-ului Tribunalului Arad – nu a fost trimis dosarul de urmărire penală a celor doi. Nici la termenul din 7 august dosarul nu era sosit la Tribunalul Arad, așa că judecătorii s-au văzut nevoiți să amâne, din nou, cauza, până la primirea dosarului de urmărire penală.
Bani pentru licență
Potrivit procurorilor, din probele administrate până în prezent a rezultat că: „pe parcursul anilor universitari 2015 – 2016 și 2016 – 2017, în schimbul unor sume de bani de până la 400 de euro, cadre didactice din cadrul celor două instituții de învățământ superior nu şi-au îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, respectiv nu au procedat la examinarea corespunzătoare a studenţilor cu ocazia desfăşurării examenelor de an la materiile la care sunt titulari sau chiar la susținerea examenului de licență, la probele practice, permiţându-le studenților susținerea lor în mod formal, cu încălcarea cadrului legal. În mod concret, studenții primeau de la informaticieni, prin SMS, răspunsurile la testele grile de la examenele de an derulate on-line. De asemenea, prin intervenția informaticienilor în softurile universităților, răspunsurile date de studenți la testele grilă erau modificate în sistem (…). Totodată (…) în unele situații s-a operat direct modificarea notelor în scopul promovării la disciplinele respective. În ceea ce privește lucrările de licență, în schimbul unor sume de 500-600 de euro, acestea erau achiziționate de studenți direct de la profesori, în format electronic, conținând inclusiv prezentări în format power point”.
De menționat este faptul că Jipa Radu este cercetat în acest dosar sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (19 acte materiale), în timp ce Nicolescu Laura este cercetată pentru aceeași infracțiune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!