Arad. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, filialele arădene, adună semnături din partea cadrelor didactice pentru o acțiune de protest împotriva testării anti-Covid a elevilor de către profesori. Protestul ar urma să se desfășoare în fața Instituției Prefectului – județul Arad, luni, 22 noiembrie, de la ora 13:00, dacă Ministerul Sănătății nu va anula obligativitatea de a efectua testele de salivă trasată cadrelor didactice.
De altfel, încă de la sfârșitul săptămânii trecute, cele două sindicate au înaintat ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, o scrisoare deschisă în care se specifica faptul că „procedura trebuie să prevadă expres că aceste teste rapide antigen din salivă sunt administrate de către personalul cabinetului medical școlar de la nivelul unității de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județene.”
“Frământările” au continuat și miercuri, când Ministerul Sănătății a pasat tranșarea subiectului către Ministerul Educației, astfel că se așteaptă precizări din partea lui Sorin Cîmpeanu.
În sarcina părinților
Până atunci, însă, cadrele didactice arădene sunt chemate să semneze formularul de aderare la protest, în care demersul este argumentat pe larg. Astfel, sindicatele consideră că: „având în vedere numărul mare al elevilor dintr-o clasă, testarea nu se poate realiza într-un interval de timp scurt, ceea ce va afecta semnificativ procesul de predare-învățare. Angajații din învățământ nu beneficiază de echipamente de protecție, absolut necesare pentru evitarea infectării cu acest virus (…). Testarea tuturor elevilor dintr-o clasă va crește riscul infectării acestora, dar și a salariatului care este responsabil de testare, având în vedere atât numărul de elevi prezenți concomitent în sala de clasă, dar și dimensiunile acestora; astfel, scopul prevenției nu va fi atins ci, din contră, se creează premise pentru transmitere între elevi”, sunt câteva dintre punctele de susținere ale protestului.
De asemenea, se mai face referire la modul de colectare a testelor folosite, care trebuie să se facă în condiții de siguranță, lucru care nu se poate realiza la nivelul unității de învățământ „în condițiile în care acestea nu sunt unități sanitare și nu există încheiate contracte cu firme specializate în colectarea deșeurilor medicale cu potențial infecțios. Nu avem pârghii pentru a putea obliga elevii să vină la cursuri nemâncați” și nu în ultimul rând „administrarea testelor necesită existența acordului informat al părintelui.”
La final, cadrele didactice solicită modificarea instrucțiunii astfel încât aceste teste să fie realizate de către părinți.
La masa negocierilor
Dănuț Ienășescu, liderul Sindicatului Democratic din Învățământul arădean ne-a declarat că, într-adevăr, se intenționează pichetarea Prefecturii Arad, se adună semnături, dar că se așteaptă decizia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pe subiectul testării elevilor și în funcție de acesta, se va merge sau nu mai departe cu protestele.
„Am decis să luăm în calcul și chiar să pregătim o posibilă acțiune de protest, iar până în acest moment (miercuri după-amiază), majoritatea colegilor au răspuns că nu sunt de acord cu testarea elevilor de către profesori. Menirea noastră este să educam, nu să facem teste. Așteptăm de la Minister să ne spună că efectuarea testelor nu cade în sarcina noastră. De asemenea, dorim ca desfășurarea cursurilor cu prezența fizică să nu mai fie condiționată de vaccinarea cadrelor didactice. Avem cazuri de localități unde incidența este de 3 la mie, cadrele din școli sunt vaccinate în proporție de 50 la sută și toată lumea stă acasă. În schimb, sunt localități cu incidența de 10 la mie, vaccinarea în rândul profesorilor este de 60 la sută și se merge la școală. Practic, nu există o logică. Trebuie să ne așezăm la masa negocierilor, să găsim soluții pentru aceste probleme, deoarece de prea multă vreme personalul didactic este tratat necorespunzător și este discriminat”, a declarat liderul sindical.
De 2 ori pe săptămână
Potrivit ordinului comun al celor două ministere, elevii ar trebui testați cu teste de salivă de două ori pe săptămână. Cele 70 de milioane de teste de salivă comandate de România, în trei loturi, nu au ajuns încă în școli.
Trimite articolul
XSalariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020. Pentru asta ar trebui sa facem greva.
-
Dar voi predați elevilor de cei 16% în plus pentru a înțelege lecția ? Unii au ajuns la scoli pentru care înainte era bătaie, dar ei sunt habarnisti !
-
Inca mai vreti majorare?!!!Si asa aveti salarii colosale,munca putina si de proasta calitate,vacante,meditatii la preturi astronomice neimpozitate…etc…etc…Nu va mai saturati si voi???!!!
-
Bine punctat !
-
Ba da un miting de amploare nu se face sa terminam cu mascarada???
-
Anonim… mascarda este un cuvant frumos, cred ca deja este nesimtire la drumul mare!!!
Eu de mult am gàndit că noi,țara asta,trebuie să ajungem la un “jos” maxim,absolut.Nu cu multă vreme în urma,mi-am zis că poate e prea mult acest “jos”,periculos,riscant pentru nația română.Acuma,cred că doar așa,cu resetare totală,putem “învia”.Cu alte cuvinte,dacă mămăliga românească nu se varsă cu totul pe plită…vai de noi.Din păcate,cred că am ajuns în punctul în care nu mai r nimic de făcut,decât rasturnată ” CĂLDAREA” Îîn foc și ce o fi,o fi.
I-auzi, protesteaza leneșii.
Acuș se fac doi ani de cand profesorii primesc bani fara sa fi muncit.
Am crezut ca de fapt protesteaza ca nu mai vor sa fie obligati sa accepte tichete de vacanta gratuite cu care sa faca vacante moca!
Oh, wait… :)))