Ilteu. Un câine împușcat la Ilteu pe un fond de vânătoare nu reprezintă un subiect de presă în condițiile în care există o lege care reglementează acest drept (Legea vânătorii), iar subiectul câinilor și pisicilor hoinare de pe fondurile cinegetice a fost de curând abordat în ziarul nostru. Acolo am amintit că legea permite vânătorilor să împuște pisicile și câinii care ajung pe fondurile de vânătoare, cel puțin 25 de mii de astfel de animale fiind „recoltate” în doar 5 ani, în județul Arad.
Nu ne-am fi oprit asupra sa dacă nu am fi fost sunaţi de proprietarul câinelui din Ilteu, care acuză faptul că patrupedul nu a fost împuşcat pe fondul de vânătoare, ci în grădina sa.
Povestea proprietarului câinelui
Ovidiu Vug recunoaşte faptul că grădina unde are mai mulți câini metis ciobănesc le permite acestora să iasă din perimetu, dar susține că patrupedul său a fost împușcat în grădină, unde se văd urmele de sânge, și nu lângă bariera fondului cinegetic, unde a fost surprinsă cea care a împușcat câinele și unde se văd alte urme de sânge.
Arădeanul susține că a văzut luni, în jurul orei 10.00, cum trece, în trombă, spre fondul de vânătoare, deci şi spre grădina sa, un SUV, după care, la scurt timp, a auzit un foc de armă. S-a deplasat, susţine, repede spre grădina pe care o deţine la Ileu, cu presimţirea că ceva rău s-a întâmplat acolo, dat fiind că prin zonă nu sunt case de locuit, şi a surprins-o pe Silvia Codruţa Dragoş în timp ce punea într-un sac negru cadavrul câinelui său. Aceasta i-ar fi spus că a împuşcat câinele, care era pe fondul de vânătoare.
O împușcare cu tamponare
Povestea devine alambicată de aici. Din relatările lui Ovidiu Vug am înțeles că la faţa locului sunt chemaţi poliţiştii de la Arme, dar nu vin aceștia, ci o patrulă de la Săvârșin, care consemnează evenimentul marcând faptul că patrupedul a fost împușcat după bariera care delimitează fondul de vânătoare. Că situația a fost tensionată acolo reiese nu doar din poveștile celui care ne-a sunat, ci și din fapte. Acesta susține că cea care a împușcat animalul a plecat de la fața locului până să vină poliția, a fost oprită pe DN7, s-a întors aproape de locul incidentului, într-o parcare și, cumva, într-una dintre plecările și venirile sale cu mașina, a provocat și un incident rutier, fapt care reiese şi din înţelegerea amiabilă dintre părţi. Dând cu spatele, a intrat cu mașina sa în mașina reclamantului, întâmplare consemnată în înțelegere.
Nu la fel de amiabilă a fost înțelegerea cu privire la câinele împușcat. Proprietarul câinelui susține că a găsit urme de sânge în grădină și că patrupedul a fost, în fapt, împușcat acolo și apoi mutat, așa cum a presimțit de la început. Ca atare, a sunat iar la poliție și un alt echipaj s-a deplasat şi marţi la locul incriminat. Dar de ridicat probe nimeni nu a ridicat, spune reclamantul, nu au venit nici cei de la Arme, ci tot o patrulă de poliţie, iar sfatul poliţiştilor veniţi a fost ca cei doi să se înţeleagă cu privire la posibilele pretenţii materiale pe care le-ar putea avea, pentru a nu mai complica situaţia. Proprietarul câinelui crede însă că toată ancheta a fost tergiversată încă de luni, când a avut loc incidentul şi când a venit primul echipaj de poliţie, pentru că cea care a împuşcat câinele nu ar deține autorizaţie de vânătoare, pe care ar fi obţinut-o doar ulterior.
Povestea inspectorului silvic
De cealaltă parte, Silvia Codruţa Dragoş susţine că nu şi-a făcut decât datoria şi munca pentru care e plătită. Afirmă că a împuşcat câinele pe fondul de vânătoare, aşa cum îi dă dreptul legea şi că nu este corect ca cineva să o acuze că ar fi făcut ilegalităţi, că nu iubeşte animalele sau că nu şi-a făcut treaba, protejând aşa cum îi cer actele normative fondul cinegetic și habitatul natural.
Silvia Codruţa Dragoş afirmă că, în calitate de inspector silvic, a respectat întru totul Legea Vânătorii, Legea 407/2006, art.19, alin.3, care precizează clar ce se întâmplă cu câinii vagabonzi, şi ne-a subliniat că acel câine, care se afla pe raza fondului cinegetic, nu avea nici zgardă, nici jujeu, iar câinii hoinari abandonaţi pe fonduri cinegetice pot fi vânaţi în condiţiile în care aceştia pun în pericol fauna de aici. „Am dat luni declarații poliției, mai mult nu aș ști ce pot să vă spun, decât că știu exact unde am împușcat câinele și că acesta nu avea, în plus, niciun semn de identificare”, a insistat Silvia Dragoş.
Varianta simplă a Poliției
Am luat legătura și cu reprezentanții IPJ pentru a afla cum se văd cele petrecute la Ilteu din perspectiva oamenilor legii. Iată ce au transmis aceștia: „Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au fost sesizați despre un câine care ar fi fost împușcat la liziera unei păduri din zona Ilteu. În cauză a fost întocmit un dosar penal, pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, pentru clarificarea aspectelor sesizate, urmând ca, în funcție de constatări, să se extindă cercetările și cu privire la alte fapte”.
Legea vânătorii și câinii hoinari
Reamintim cititorilor că Legea 149/2015, privind actualizarea legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic, , menționată mai sus, arată, la art.19, alin.3 că „pisicile hoinare și câinii sălbatici sau hoinari găsiți pe suprafețele productive ale fondurilor cinegetice se capturează sau se împușcă fără restricții și fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu poate fi sancționată”. Aceeași lege arată, la art.34 alin.1 că „în interesul protejării faunei și florei sălbatice, al conservării habitatelor naturale, pentru prevenirea producerii unor daune importante, în interesul sănătății și securităţii publice sau pentru alte rațiuni de interes public major, pe suprafeţele din perimetrul intravilan, aeroporturi, gări, unități militare, recoltarea exemplarelor din speciile de faună sălbatică, a pisicilor și a câinilor hoinari se realizează în condițiile prezentei legi și ale cotelor de recoltă aprobate de gestionarul fondului cinegetic limitrof (…) la solicitarea consiliului local sau a administrației suprafeței împrejmuite, după caz, și cu acordul prealabil al proprietarului de teren.”
Conform legii, este considerat câine hoinar orice câine găsit liber în fondul cinegetic, care nu este câine de vânătoare și al cărui stăpân nu poate fi identificat în acel moment. Pisica hoinară este considerată pisica domestică găsită în fondul cinegetic, la mai mult de 200 de metri de ultima locuință. Pe scurt, orice câine sau pisică ce pleacă de acasă, dar calcă într-un fond cinegetic, ar putea fi împușcat/ă.
Din datele transmise de Garda Forestieră Oradea am aflat că, între 2016 și 2021, din fondurile cinegetice ale județului au fost „recoltate” 8.844 de pisici hoinare și 15.746 de câini hoinari. În total, 24.590 de animale au fost relocate sau… împușcate.
Dacă însă câinele a fost împușcat în afara fondului de vânătoare, situația stă cu totul altfel iar dosarele ar putea curge.
Trimite articolul
XINTERZICETI aceasta activitate criminala ,numita vanatoare, savarsita de criminalii de animale care se intituleaza vanatori! Nu mai ucideti bietele animale asa-zis hoinare, au dreptul si ele la LIBERTATE, asa cum avem si noi,oamenii… In plus, pisicile sunt FOARTE FOLOSITOARE ,inclusiv pentru fondul cinegetic ,unde distrug rozatoarele mici(soarecii).. De ce nu respectati porunca Biblica : SA NU UCIZI?? V-ar conveni,de ex, sa vina o civilizatie extraterestra ,superioara noua ca tehnologie si sa ne ucida dupa criteriile stabilite de ei?? IUBITI ANIMALELE , fiindca sunt mult mai bune decat noi..!
iata cata ipocrizie exista in aceasta lege a vanatorii: “Aceeași lege arată, la art.34 alin.1 că „în interesul protejării faunei și florei sălbatice, al conservării habitatelor naturale,..recoltarea (UCIDEREA)exemplarelor din speciile de faună sălbatică, a pisicilor și a câinilor hoinari se realizează în condițiile prezentei legi “… FRACTURA DE LOGICA enorma la legiuitor..pai dupa mintea celor care au elaborat aceasta lege, a proteja inseamna a ucide(sic)..Nu ai cum sa protejezi,ucigand, fiindca uciderea inseamna distrugere,nu protejare.. OPRITI ACEST MACEL al bietelor animale!
demisia dna codruta si dosar penal,