ARAD. Întâmplarea a avut loc într-o zi de duminică, pe 3 august, pe la orele amiezii. O plimbare pe malul Mureşului s-a transformat într-un mic coşmar. Doi câini comunitari, care veneau de pe una din străzile din apropiere, s-au aruncat la piciorul doamnei care se plimba liniştită. Strigătele ei, mai mult pentru a speria câinii, după cum ne-a mărturisit, decât pentru a alerta pe cineva (la ora aceea nu era nimeni prin preajmă) au speriat locatarii din blocurile din apropiere. Aceştia au chemat ambulanţa şi i-au acordat primul ajutor.
„Nu a fost o rană prea adâncă, dar am sângerat abundent și o doamnă care locuia în blocul din apropiere a acoborât pentru a încerca să îmi dea primul ajutor. Au chemat și ambulanța și am fost transportată la spital”, povestește doamna.
Plângerea la Primăria Arad a depus-o abia joi, 7 august, pentru că, din cauza rănii, nu s-a mai putut deplasa. Nu pentru că această plângere ar mai putea schimba ceva, ci pentru a informa autoritățile de existența acestui grup de câini în zona respectivă.
„Poate vor fi prinși și nu vor mai ataca pe nimeni”, ne-a declarat doamna. Imediat după incident au venit însă și cei de la Gospodărirea Comunală, sunați tot de către locatarii blocurilor. „Ne-am deplasat la fața locului și am reușit să prindem doi dintre ei. Din câte am înțeles, sunt mai mulți câini fără stăpân care stau pe acolo, dar se ascund în bălăriile de dincolo de dig și nu i-am găsit. Vom reveni în zona respectivă”, a declarat directorul Gospodăririi Comunale Arad (GCA), Adrian Păcurariu.
Atacuri repetate
Locuitorii zonei spun că nu este prima dată când această haită (de obicei sunt cinci câini) atacă pe cei care trec cu bicicleta sau își plimbă proprii câini în zonă. Dacă sunt mai mulți oameni de față reușesc să-i sperie și îi determină să fugă, însă dacă se repetă situația în care s-a aflat doamna, atunci finalul este mai grav.
Din păcate, numărul câinilor fără stăpân este tot mai mare, iar cei de la Gospodărirea Comunală încearcă să le facă față. Pe de altă parte, numărul locurilor din adăpost este tot mai mic, iar legea care permite eutanasierea este deocamdată blocată. Cei care știu de existența unor haite de câini pot suna la numărul de telefon 0257/214.211 pentru a-i informa pe cei de la Gospodărirea Comunală de existența lor. În medie, afirmă, directorul GCA, sunt prinși câte 15 câini zilnic de pe străzile Aradului, dar numărul lor rămâne încă crescut în anumite cartiere: Vlaicu, zona Fortuna, zona fostei fabrici „Tricoul Roșu”, zona malul Mureșului, Alfa etc.
Care va fi soluția pe viitor pentru această problemă, greu de anticipat. Societatea civilă, organizațiile pentru protecția animalelor, autoritățile locale și naționale trebuie să ajungă la un consens și să găsească o strategie de stopare a acestui fenomen pentru a nu se ajunge din nou la punerea în balanță a omului și a câinelui. Pentru cei mai mulți omul cântărește mai greu, dar vocile celor care apără animalele sunt mai puternice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!