ARAD. Câinele nu mai este cel mai bun prieten al omului. Nu după tragedia de la București care a zguduit întreaga țară și care a inflamat deopotrivă societatea civilă și clasa politică. Câinii care bântuie pe străzile cartierelor, cărora li se aruncă o bucată de pâine în fața blocului, pâine care îi va readuce apoi zilnic în preajma oamenilor, au devenit inamicul numărul 1 al orașelor. Ce facem cu aceste patrupede care nu se sfiesc să muște mâna care le întinde mâncarea?! Părerile sunt împărțite: unii le cer moartea necondiționată, alții le susțin dreptul la viață, chiar dacă propria lor viață poate fi pusă în pericol. Sunt prea mulți și au ajuns să facă legea pe străzi. Ne e frică să le stăm în cale dar la fel de tare pare să le fie frică și autorităților să se atingă de ei. În Arad nu s-a întâmplat o tragedie atât de mare, nici un om nu a murit ucis de câini, dar sute de arădeni au fost mușcați. Nici o autoritate nu a fost impresionată de numărul victimelor atâta timp cât vocea lor nu a acoperit-o pe cea a celor care apară aceste patrupede. Nu în numele umanității ci al drepturilor celor care nu știu că au drepturi, animalele. Dar care aduc un capital de imagine și financiar inuman de mare. Acum, dintr-o dată victima a strigat mai tare. Și s-a pornit vânătoarea câinilor.
Gospodărirea comunală a ieșit la capturarea câinilor pe care i-a adus în adăpost. Un adăpost care nu face față la ritmul de înmulțire al maidanezilor. „Adăpostul găzduiește la capacitatea maximă 250 de câini. Orice câine poate sta aici maxim 7 zile, în care sunt sterilizați, vaccinați antirabic, iar apoi sunt eliberați sau dați spre adopție” spune directorul Gospodăriei Comunale Arad, Constantin Moroșteș. Problema este că prea puțini merg spre adopție, în medie aproximativ 20 de adopții pe lună, și restul ajung înapoi pe stradă. Poate dacă nu ar trebui să mai și plătești pentru câinii mai mari de 6 luni, ar crește și numărul doritorilor. Taxa care se percepe este de 99.2 lei, o sumă care descurajează puțin orice iubitor decent de animale.
Costurile maidanezilor
Așa cum am mai scris în paginile ziarului, Primăria Arad dirijează anual 400 000 lei din bugetul local pentru a acoperi cheltuielile necesare de îngrijire a câinilor. „Aceste ajung la aproximativ 150 per zi pentru fiecare animal, aici fiind incluse tratamentele sanitare, hrana (40g per zi), ustensilele necesare pentru capturare și salariul angajaților de la centru” susține Moroșteș. Pentru hrana unui bolnav din spital se alocă pe zi circa 7 lei pentru trei mese, unde este inclus și transportul și caserola în care este adusă mâncarea! Un câine ne costă 15 lei, un om bolnav ne costă 7 lei.
Câinele însă devine agresiv dacă nu are mâncare, omul rabdă și în cel mai rău caz moare de foame.
Eutanasierea, o soluție
Adăpostul nu este o soluție, nu în aceste condiții. Chiar și în opinia directorului Moroșteș singura opțiune salvatoare este eutanasierea. „Dacă nu se poate găsi un cămin adecvat pentru aceste patrupede, singura soluție rămasă e eutanasierea. Se practică în străinătate și nu este interzisă prin nicio lege. În plus, ar reduce cu mult cheltuielile pentru întreținerea câinilor din adăpost,” e de părere Moroșteș.
Preluarea controlului
O soluție pe termen lung pare a fi registrul de evidență al câinilor. Fiecare proprietar de câini din Arad e obligat, printr-o hotărâre a CLM să-și înregistreze animalul. Doar că nimeni nu ține cont de această prevedere. „Regulamentul presupune pe lângă înregistrare și implantarea unor cipuri cu cod unic, un carnet de sănătate veterinar. Așa ar exista o evidență clară a câinilor” susține Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al municipalității. Soluție susținută și de Gheorghe Schill, președintele filialei arădene a Asociației Chinologice Române. „Fiecare câine comunitar a fost părăsit de un stăpân, care dacă ar fi cunoscut, ar putea fi tras la răspundere” susține Schill. Registrul poate fi o soluție bună pentru viitor, prezentul necesită soluții mai radicale. Să restabilim ordinea firească a lucrurilor: Dumnezeu l-a făcut pe om stăpân peste animale, nu invers.
Orașul trebuie să rămână al arădenilor.
Legislație
Hotărârea CLM este din 2010 dar până acum nu a fost luată în serios sau poate nici măcar nu s-a știut de existența ei. Poate măcar pentru viitor, arădenii își vor înregistra câinele sau poate va fi nevoie de un recensământ al câinilor.
„Eutanasierea câinilor e o soluție bună în acest moment” Constantin Moroșteș
Citiți principiile noastre de moderare aici!