Preponderent, zonele în care s-au format adevărate haite de câini vagabonzi, unele și cu peste zece exemplare, care atacă atât copiii, cât și adulții, sunt zonele limitrofe ale Aradului ori zonele cu probleme sociale. Serviciul de Gestionare a Câinilor fără Stăpân Arad din cadrul Gospodăririi Comunale Arad a desfășurat o acțiune de prindere a câinilor luni, 26 februarie, în zona adiacentă străzii Şezătorii. Au fost prinși și duși la adăpost 20 de câini vagabonzi. Câinii prinși sunt sterilizați, vaccinați, deparazitați, li se plantează microcip și vor avea carnet de sănătate. Ei pot fi luați gratuit de la adăpostul de pe Calea Bodrogului FN. Reclamațiile pot fi făcute la numerele de telefon ale GCA (0257-214.211, 0752-022.227) sau la Poliția Locală Arad (0257–939).
Adăpostul va fi extins cu încă 100 de locuri
Am stat de vorbă cu Tiberiu Ciul, directorul Gospodăririi Comunale Arad, care ne-a spus că în acest moment adăpostul de animale este aproape plin. Adăpostul poate găzdui aproximativ 300 de câini. Totuși, în acest an va fi modernizat cabinetul veterinar și vor fi amenajate alte 100 de locuri noi pentru câinii vagabonzi. Una din probleme este că mulți arădeni, la apariția hingherilor, lasă câini în curțile lor, iar ulterior îi eliberează pe stradă. Directorul GCA, Tiberiu Ciul, atrage atenția: „Doresc să rog pe această cale cetățenii municipiului să fie atenți cu animalele pe care le dețin, să nu le lase nesupravegheate pentru că pot fi la rândul lor capturate și atunci proprietarii vor fi obligați să vină la adăpost pentru a le revendica. De asemenea, îi rugăm pe arădenii care iubesc animalele fie să adopte de la distanță, contra unei sume de 100 de lei/lună, fie să vină la adăpost și să adopte câini.” Câinii pot fi ridicați de la adăpost pe baza cărții de identitate.
Le este frică de haitele de câini
„Copiii nu pot să meargă la școală din cauza câinilor agresivi. Nu sunt câte trei patru, sunt haite, cu zecile. Nu putem să mergem nici să venim de la lucru că ne atacă. Au mușcături groaznice. Sunt multe familii care acum îi bagă în curte și, după, le dau drumul din nou pe stradă”, ne spun mai mulți arădeni cărora le este frică să iasă din case.
„Să se facă cumva să ia toți câinii vagabonzi de pe stradă. Sunt foarte mulți câini, mai ales seara și dimineața și sar mai ales la copii. Vă rugăm să îi luați și pe câinii ăia mari negri din colțul străzii, ăia sunt cei mai periculoși. Sar la toată lumea care trece prin zona lor”, ne spune un tătic îngrijorat.
„Pepinieră” de câini fără stăpân
„Numărul câinilor vagabonzi este proporțional cu aspectul social al zonelor de unde provin. Vorbim de zonele limitrofe ale municipiului, unde este o adevărată «pepinieră» de câini fără stăpân. Câinii abandonați pe spațiul public reprezintă un pericol pentru populaţie, fiind vectori ai unor boli periculoase pentru oameni. Noi recomandăm atât autorităților, cât și cetățenilor să conștientizeze că vorbim de un aspect negativ, doritorii pot avea un câine sau mai mulți, însă este important să îi dețină în condiții legale”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, medic veterinar Filon Crețiu, șeful adăpostului de câini din cadrul GCA Arad.
Vor continua „raziile”
„Intervenim cu colegii de la Poliția Locală Arad pentru strângerea câinilor fără stăpân depistați. Intervenim prin razii sau punctual la reclamații sau sesizări. Animalele capturate sunt verificate din punct de vedere medical. Li se aplică tratamentele cuvenite, câinii sunt cipați, urmând procedurile impuse conform legii. Această acțiune nu are prevăzut un termen limitat de desfășurare, ea va dura până când vom obține rezultatul scontat”, a declarat pentru Jurnal arădean/ Aradon, Tiberiu Ciul,directorul Gospodăririi Comunale Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!