În luna martie, Direcția Națională Anticorupție anunța încheierea unui acord de vinovăție cu Caius Parpală, fostul director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș, cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
La finele săptămânii trecute, magistrații din cadrul Secției Penale a Tribunalului Arad au decis să accepte acordul în forma propusă de DNA. Pe 5 mai, magistrații au emis următoarea sentință, conform portal.just.ro: „În baza art. 485 alin. 1 lit. a Cod procedură penală admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 22 februarie 2023 în dosar nr. 18/P/2023, între procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara şi inculpatul Parpală Caius Mihai, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată (…)”.
Astfel, instanța l-a condamnat pe „inculpatul Parpală Caius Mihai, la o pedeapsă de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată”. În sentința de pe 5 mai se arată că lui Parpală îi sunt interzise „cu titlu de pedeapsă complementară, drepturile prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) ?i g) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice și în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa funcția și de a exercita profesia în exercitarea cărora se afla la momentul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, pe o perioadă de 4 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii”.
Pedeapsa de trei ani de închisoare se suspendă sub supraveghere „pe un termen de supraveghere de 4 ani, calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care se admite acordul de recunoaștere a vinovăției”. Parpală va fi obligat ca în cei patru ani să respecte măsuri de supraveghere precum prezentarea la Serviciul de Probațiune Arad, sau frecventarea unui program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probațiune Arad sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate.
Acesta va trebui să presteze și 100 de zile de muncă în folosul comunității, fie la Arad, fie la Vladimirescu: „În baza art. 93 alin. (3) Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Parpală Caius Mihai este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Consiliului Local al municipiului Arad sau în cadrul Consiliului Local al comunei Vladimirescu, jud. Arad, pe o perioadă de 100 de zile.
Prins de cei de la DNA după ce a primit o mită de 8.000 de lei, lui Parpală i-a fost pus sechestru pe această sumă. „Instanța constată că temeiurile care au determinat luarea măsurii asiguratorii prin Ordonanţa din data de 28.10.2022 a Direc?iei Na?ionale Anticorup?ie – Serviciul Teritorial Timi?oara subzidă în continuare, astfel că menţine măsura asiguratorie asupra sumei de 8000 lei depusă de inculpatul Parpală Caius Mihai la sediul DNA – ST Timișoara, în data de 27.10.2022 (…). În baza art. 289 alin. (3) Cod penal, dispune confiscarea de la inculpatul PARPALĂ CAIUS MIHAI a sumei de 8.000 de lei primite cu titlu de mită de la inculpatul Costea Gheorghe Marius”, se arată în soluția pe scurt de pe 5 mai 2023 a magistraților. Pe lângă această sumă, Parpală va mai avea de plătit 3.500 de lei cheltuieli de judecată. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Caius Parpală, fost director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș, fost director al Regiei autonome de Drumuri Municipale Arad și fost președinte al Consiliului Județean Arad, a fost reținut de DNA Timișoara pe 25 octombrie 2022. În martie 2023, DNA Timișoara a anunțat că Parpală a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției. Procurorii au transmis atunci că „În zilele de 24 august 2022 și 3 octombrie 2022, inculpatul Parpală Caius Mihai ar fi primit suma totală de 8.000 lei, prin intermediar și în mod direct, de la administratorul unei societăți comerciale care activează în sectorul exploatării agregatelor minerale, pentru ca, în calitatea sa, de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș, să sprijine activitatea societății respective, în sensul de a nu dispune controale apte să constate, să stopeze și să sancționeze activitățile presupus ilegale, efectuate de aceasta; a împiedica rezilierea contractelor de exploatare pe care societatea respectivă le avea în derulare”.
Trimite articolul
XStufos articolul
Daca era medic si lua mita,…era rapid infascat, judecat si inchis. Asa, ca politician …sint alte i8nterese
-
Era pe dracu!
-
pe unii medici nmeni nu-i intrece,desi le da statul salaroaie bababe! E gresit sa le plangi de mila medicilor,uite la saracia ta ,mai bine!
-
vorbesti sa nu taci
ia da tu un exemplu de medic ajuns in puscarie
Orice politician roman condamnat,chiar si cu suspendare,se cheama o stire buna…Asteptam si pe altii,chiar mai cu staif,ce apar periodic in fituicile de partid….
Ce înseamnă ” condamnare de 3 ani CU SUSPENDARE ” ??? Că trei ani nu are voie să o f.tă pe secretara ? nu mai are voie să fure ? Explicați-ne
-
S-a PARPALit ,dar doar partial,timp de 3 ani! Si-a recunoscut ticalosiile si astfel instanta l-a PARPALit doar partial…
Justitiaromaneasca e după persoana, acest poooorc de om făcea ce voia în Arad de peste 30 de ani, balastiere peste tot în județ după 2014 (erau interzise pe Mureș), puței reclama ca nici în zona la pescuit pe Mureș nu te lăsau. România raiul nesimțiților.!
Instanta sa aprobe ACORDUL DNA?
Si ramane tot director??