Seceta din acest an a produs mai multe pagube decât în alți ani cu precipitații reduse. Specialiștii spun că seceta s-a instalat mai devreme cu o lună, în perioada mai-iunie, tocmai când apa ar fi fost necesară pentru dezvoltarea plantelor. Însă, puținele ploi care au căzut au fost însoțite de grindină și vijelii, ceea ce produs și mai multe pagube. Agricultura este prima afectată, iar în județ pierderile sunt enorme în acest moment și se vorbește de o calamitate. Dacă nu va ploua în următoarele zile, culturile ar putea fi compromise total pe zeci de mii de hectare.
Cer ajutorul statului
Directorul Direcției pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, ne-a declarat că majoritatea culturilor de primăvară sunt afectate în județ, iar pe suprafețe însemnate acestea sunt compromise. Producătorii agricoli reclamă pierderi uriașe și cer compensații de la stat, motiv pentru care instituțiile responsabile lucrează deja la evaluarea situației pe baza rapoartelor depuse la primării de către păgubiți, persoane fizice și juridice. Din primele estimări ale autorităților, culturile de porumb și floarea-soarelui sunt cele mai afectate de lipsa precipitațiilor. Din cele 118.000 de hectare cultivate cu porumb, peste 70 la sută sunt compromise. La floarea-soarelui, două treimi din cele 25.700 de hectare cultivate ar putea fi compromise.
„Dacă temperaturile din ultima vreme și lipsa de precipitații mai ține cinci zile, e posibil să avem pierderi totale”, a declarat șeful Direcției pentru Agricultură.
Județ calamitat
Situația este asemănătoare la sfecla de zahăr, soia sau lucernă. În cazul pășunilor și fânețelor, nu a crescut nimic, fiind compromise total cele 111.071 de hectare.
Din cauza pagubelor însemnate, autoritățile se pregătesc să declare județul calamitat. Și în urmă cu trei ani a fost secetă profundă, județul fiind declarat calamitat, iar producătorii persoane fizice au primit atunci un ajutor de la stat de 280 de lei la hectar pentru culturile de porumb și floarea-soarelui, în timp ce persoanele juridice au primit dublu, adică 560 de lei la hectar.
Niciun hectar irigat
Dacă instalațiile de irigat ar fi funcționat, ca în urmă cu două-trei decenii, pierderile ar fi fost mult mai mici. Din păcate, însă, niciun hectar din suprafața arabilă de 349.559 de hectare a județului nu beneficiază de irigații, conform Direcției pentru Agricultură. Asta în condițiile în care înainte de 1990 erau irigate aproximativ 40.000 de hectare. Sistemele au fost scoase din funcțiune după ce canalele s-au colmatat, iar conductele au fost furate de-a lungul anilor.
S-a făcut grâul
Dacă la culturile de primăvară situația este dezastruoasă, grâul a fost recoltat și producția este considerată una bună, cu o medie de 5200 de kilograme la hectar. În județ au fost cultivate cu grâu 82.500 de hectare, iar recolta este de peste 400.000 de tone.
Citiți principiile noastre de moderare aici!