Cu ajutorul unei cărţi-document despre „Pământul din care nu poţi ieşi aşa cum ai intrat”
Vă cunosc de multă vreme – ca profesor de educaţie fizică, ca inspector şcolar general – dar nu am bănuit niciodată pasiunea d-voastră pentru pelerinaj şi, cu atât mai puţin pentru scris. În primul rând, aş vrea să vă întreb cum aţi ajuns hagiu (călător la locurile sfinte)?
Sîrbu: Dorinţa unei călătorii la Ierusalim exista în inima mea încă din anii tinereţii. Fiecare om îşi imaginează într-un fel sau altul Ierusalimul, Betleemul, Nazaretul, Iordanul, Marea Galileii şi Muntele Sinai.
Fiecare dintre noi doream să ne plecăm genunchii înaintea Sfântului Mormânt, unde s-a îngropat şi a înviat a treia zi Iisus Hristos, Mântuitorul Lumii. Ne-am hrănit permanent cu această dorinţă şi am simţit-o cum creşte în noi odată cu trecerea anilor. Acest îndemn lăuntric m-a determinat să devin un ,,smerit hagiu”, aşa cum este numit pelerinul la Ierusalim.
Ce v-a impresionat cel mai mult în acest pelerinaj prin Ţara Sfântă?
Sîrbu: Este într-adevăr impresionant şi emoţionant să străbaţi acest Pământ în toate dimensiunile sale, să-l faci să pătrundă în tine prin toţi porii trupului tău, să simţi duritatea pietrelor sale, dar totodată să primeşti în plină faţă lumina lor. Să urci colinele, să cobori văile, ştiind că într-o zi unele vor coborî, altele se vor umple. Acesta este Pământul din care nu poţi ieşi aşa cum ai intrat.
Dar cel mai mult m-a impresionat şi nici acum nu-mi pot explica emoţiile, fiorul şi lacrimile care se declanşează spontan şi îţi cuprind întreaga fiinţă la primirea Sfintei Lumini, cea mai mare minune a zilelor noastre şi care vine numai la paştele ortodox.
Cum v-aţi îndemnat să scrieţi această carte?
Sîrbu: Aş dori să vă spun că nici înainte şi nici în timpul celor două pelerinaje nu m-am gândit să scriu. Doar după această experienţă trăită la Locurile Sfinte, m-am decis să elaborez această lucrare pentru a veni în sprijinul viitorilor pelerini, dar şi pentru cei care nu au posibilitatea de a vedea Sfintele Locuri, însă doresc să cunoască cât mai multe lucruri despre naştrea, viaţa, patimile, răstignirea şi învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Este ceea ce mi-aş fi dorit şi eu să am la dispoziţie, atunci când am pregătit pelerinajele, dar şi după aceea. Pentru că cine merge la Ierusalim fără să aibă o pregătire prealabilă, un ghid bun, nu poate vedea nici pe jumătate din cele ce sunt de văzut.
Am observat că nu v-aţi limitat doar la un jurnal de călătorie, de impresii…Cum a fost munca de scriitor?
Sîrbu: Într-adevăr, nu mi-am propus să scriu doar un simplu ghid sau un jurnal de călătorie, ci şi o carte document. Iar atunci când este vorba de aşa ceva, aceasta presupune un studiu aprofundat asupra istoriei acestor Locuri şi nu numai. Aşadar, elaborarea acestui volum a fost posibilă în urma studierii unei vaste bibliografii în domeniu, găsită atât în ţară, dar mai ales la locurile de pelerinaj şi apoi aranjarea într-o anumită ordine dictată de aşezarea geografică, istoria acestor Locuri şi mai ales de prezentarea imaginilor completate de observaţiile personale. Deci, nu întâmplător, elaborarea acestei lucrări, în care se află şi o parte din sufletul meu, mi-a luat aproape doi ani de muncă.
Aţi realizat, într-adevăr, o carte documentată. Şi pentru cei care vor dori să călătorească în aceste locuri şi pentru cei care se mulţumesc să le cunoască prin intermediul acestei cărţi. Aveţi în plan şi alte încercări?
Sîrbu: Aprecierile cititorilor volumului apărut şi îndemnurile acestora de a continua cu abordarea altor Locuri Sfinte, mă încurajează. Mă gândesc la Egiptul creştinat de Sf. Apostol Marcu, unde am fost în pelerinaj şi în care, deşi este o ţară majoritar musulmană, mai dăinue foarte multe biserici şi mănăstiri ortodoxe copte în care se închină cu multă evlavie peste opt milioane de creştini. O altă preocupare ar fi pentru Sf. Munte Athos, pe care însă nu l-am văzut, urmând ca în acest an să-mi programez un pelerinaj.
Carte de vizită
• Născut la 13.09.1941, în comuna Eftimie Murgu, jud. Caraş Severin.
• Absolvent al Institutului de Cultură Fizică Bucureşti (azi Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport)
• A fost profesor de Educaţie Fizică şi Sport şi director la Colegiul Naţional ,,Elena Ghiba Birta”, inspector şcolar general al I.Ş.J. Arad
• Lector univ. la C.P.R. Taza din Maroc şi Univ. de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad.
• Căsătorit, are două fete şi cinci nepoţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!