Program de restructurare al societăţii comerciale CET Hidrocarburi. Asta au de votat astăzi aleşii municipali iar actul, ce se întinde pe 90 de pagini, arată dezastrul în care se zbate societatea de termoficare din Arad.
Pierderi imense, tarife piperate dar care pe mai departe nu corespund realităţii, datornici cu care se judecă de ani de zile şi nici o persectivă de schimbare a macazului fără investiţii de circa 60 milioane de euro, accesarea de programe precum Termoficare 2006-2015 şi credite BERD. Dacă mai adăugăm la aceasta singura soluţie ce se va aplica imediat, sau mai exact din aprilie – disponibilizarea a 65 de oameni, care vor primi totuşi salarii compensatorii de aproape două milioane de lei, în total – şi faptul că CET a fost părăsită de primii patru dintre cei mai importanţi clienţi consumatori de energie, imaginea CET Hidrocarburi e aproape completă.
Cei care au rămas la sistemul centralizat de încălzire nu pot avea motive de bucurie dacă citesc acest raport, căci de aici afli că gigacaloria, în viziunea CET şi ANRSC, ar trebui să coste peste 415 lei, nu 307 cât plătesc acum cu greu arădenii, sau faptul că nici transportul, nici distribuţia nu s-a scumpit din 2008, semn că… ori faptul că preţul combustibilului utilizat şi preţul de producţie nu sunt corelate cu cel de vânzare a energiei termice.
Găuri de milioane la CET
De la despărţirea CET Arad în două companii distincte, CET Lignit şi CET Hidrocarburi, cea din urmă merge din gaură în gaură. În primul an de funcţionare, respectiv 2010, la o cifră de afaceri de 87 de milioane de lei, a avut o pierdere de peste 21 de milioane, iar în primele nouă luni ale anului trecut au fost înregistrate pierderi de alte 13 milioane. Iar situaţia nu pare să se remedieze nici în acest an. CET H a întocmit un plan de reorganizare care ar trebui să ducă la scăderea pierderilor, plan ce este supus astăzi votului aleşilor.
În cadrul acestui plan, vor fi concediaţi 65 de oameni, iar conducerea companiei de termoficare susţine că ar fi nevoie de mari lucrări de modernizare a reţelelor de producere şi transport de energie termică pentru ca lucrurile să meargă cu adevărat.
Fără primi patru clienţi
Una dintre cele mai mari probleme ale celor de la CET H este lipsa clienţilor. După unele contracte uriaşe semnate cu societăţi comerciale în 2010, a venit anul 2011, când înţelegerile au fost reziliate. Şi aici vorbim despre cei mai mari patru clienţi ai CET H. International Alfar a cumpărat în 2010 energie termică de 2.228.819 de lei, Astra Vagoane Arad a cumpărat de 1.181.379 de lei, Agro Codlea a consumat căldură de 1.150.065 de lei, iar Excelent Prodimpex a cheltuit 1.139.421 de lei pe energie termică. În anul următor, însă, toate societăţile menţionate mai sus au reziliat contractele, aceasta fiind o lovitură grea pentru CET.
Procese pentru datorii
Pentru a mai acoperi din găuri, CET H a intentat zeci de procese datornicilor care au „uitat” să îşi achite facturile de căldură. Pe lângă o sumedenie de asociaţii de locatari şi societăţi comerciale, compania de termoficare a dat în judecată şi partide politice sau instituţii publice. De exemplu, PSD a fost dat în judecată pentru o datorie de aproape 30.000 de lei, iar PC pentru o datorie de aproape 50.000 de lei. Totodată, şi Protecţia Consumatorilor se află în litigiu cu CET H, la fel ca şi Centrul Antidrog din Arad. Există şi o listă cu dosarele înaintate spre executare silită pe care se găsesc debitori ca Sanevit sau Atletic Club Arad.
Pierderi uriaşe pe reţea
O altă „gaură” a CET H o reprezintă pierderile uriaşe de pe reţea. Atât la transport, cât şi la distribuţie, sunt înregistrate pierderi de zeci de procente, totalul maxim fiind atins în anul 2010, când au fost înregistrate pierderi de 36 la sută! Situaţia nu a fost mai bună nici anul trecut, când, în primele nouă luni, s-au înregistrat pierderi de 33 la sută.
Îi lasă oamenii
Numărul debranşărilor, atât legale, cât şi ilegale, sunt o altă problemă a celor de la CET H. Aceştia se văd puşi în poziţia de a scădea energia termică distribuită an de an, ca urmare a debranşărilor. Chiar în programul de reorganizare se specifică faptul că „se constată o tendinţă de scădere a cantităţilor de energie termică livrată şi o creştere a pierderilor de căldură pe reţeaua de transport şi distribuţie”. Cel puţin 2.000 de locuinţe s-au debranşat de la sistemul centralizat de termoficare în ultimii doi ani.
Alin Gherasim
alin.gherasim@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!