Zeci de arădeni au dat curs invitaţiei Asociaţiei PAEM Arad şi au participat ieri după-amiază la dezbaterea publică privind aplicarea Ordinului 343 din 2010. Chiar şi unii consilieri locali au crezut de cuvinţă să participe la acţiunea societăţii civile, Claudiu Cristea – consilier local PNŢCD şi Camelia Răsunoiu – consilier local PC, fiind cei prezeţi.
Practic, societatea civilă arădeană se împotriveşte Ordinului 343 prin care se implementează o metodă de calcul pentru plata facturilor comune la energie termică. Iniţiatorii consideră că prin acest ordin se încalcă drepturile şi interesele legitime ale cetăţenilor din municipiul Arad prin aceea că obligă o parte dintre proprietarii din condominii să suporte, nejustificat, între 30% şi 50% din consumul de energie termică al vecinilor.
Dezbaterea publică s-a transformat foarte repede, însă, într-un scandal între reprezentanţii firmelor de contorizare şi cei peste 30 de proprietari arădeni veniţi la discuţii. În timp ce reprezentanţii companiilor susţineau că procentele au fost stabilite în urma anumitor calcule în câteva imobile, locatarii cu termoteci explicau că de fapt „se vrea ca noi, cei care am avut posibilitatea să investim pentru confortul nostru termic, să plătim acum şi pentru cei care nu au bani să se încălzează. Este o strategie pur haiducistă”.
După ce a adunat sute de semnături pe o petiţie privind anularea Ordinului 343/2010, Asociaţia PAEM Arad a organizat ieri după-amiază şi o dezbatere publică.
Cristian Gantner, coordonator local al PAEM Arad, a explicat că de fapt prin respectivul ordin nu se poate vorbi despre egalitatea în drepturi „întrucât nu s-a pus niciodată problema ca ceilalţi locuitori, care nu au montate termoteci, să plătească parte din factura la gaz a concitadinilor lor”. Ca o soluţie Gantner a spus că „ANRSC – emintentul ordinului ar trebui să vină cu o serie de formule de calcul pentru plata părţilor comune, însă acestea să aibă titlul de recomandare, dar nimic obligatori”.
Şi arădenii care au centrale termice individuale au susţinut ideea anulării respectivului act, subliniind că „dacă nu a comandat proprietarul de termotecă un anumit serviciu, atunci de ce să plătească?”. Un altă arădean a reclamat faptul că „în 2002 când m-am debranşat mi-am pus termotecă, cu acte în regulă, de ce venim acum ca să plătim noi toţi? Toate pierderile statului să le plătim noi?”.
Consilierul local Claudiu Cristea a luat şi el cuvântul în cadrul disuţiilor şi a punctat: „E un ordin neconstituţional, făcut cu dedicaţie, în special pentru firmele care fac citirea repartitoarelor. Nu poate să intervină niciun ANRSC în relaţia dintre asociaţi, asociaţii decid cum se repartizează cheltuielile. Mă alătur cu jurişti pentru a ataca acest Ordin”.
Dezbaterea publică s-a desfăşurat însă fără participarea Uniunii Local a Asociaţilor Locative Arad sau a asociaţiei adminsitratorilor. Vasile Arion, vicepreşedinte al ULAL, ne-a declarat că „În opinia noastră ordinul este echilibrat, iar procentul de 30-50% este unul real”.
JA-A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!