Şase din cele 43 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a şedinţei CLM de joi au vizat CET-urile. Surprinzător, trei au fost respinse şi trei au fost aprobate. A întrunit majoritatea necesară de voturi Proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului de îmbunătățire a eficienței energetice și a analizei costuri-beneficii în Municipiul Arad. Acesta a fost aprobat cu 14 voturi „pentru” şi opt abţineri.
Proiectul care a stârnit cele mai multe discuţii a fost cel privind aprobarea „Studiului de oportunitate pentru fundamentarea şi stabilirea soluției optime de gestionare a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, în Municipiul Arad”. Când a venit momentul votării acestuia, primarul Gheorghe Falcă a intervenit pentru a preciza că există un amendament la acest proiect.
Aleşii opoziţiei s-au arătat nedumeriţi pentru că în comisii nu fusese formulat niciun amendament. Atunci, primarul l-a nominalizat pe Corneliu Neamţiu, preşedinte al Consiliului de Administraţie al CET, pentru a vorbi despre acest amendament. Luat prin surprindere, Neamţiu a întrebat dacă trebuie să citească studiul de oportunitate… Dându-şi seama de penibilul situaţiei, Bognar Levente a luat cuvântul. Viceprimarul a propus scoaterea din studiul de oportunitate a unui paragraf care face referire la reducerea pierderilor CET de la 47,15% la 37,91% (neexistând suficiente date tehnice care să susţină aceste cifre). Propunerea a adunat 12 voturi „pentru” şi opt abţineri, acestea din urmă aparţinând PSD; doi consilieri nu au participat la vot. Aceleaşi voturi au fost acordate întregului proiect – insuficiente însă pentru ca acesta să fie aprobat.
Neîntrunindu-se cele două treimi necesare pentru aprobarea proiectului privind aprobarea „Studiului de oportunitate pentru fundamentarea şi stabilirea soluției optime de gestionare a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, în Municipiul Arad”, discuţiile din CLM s-au inflamat. Secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu, a enunţat efectele respingerii acestui proiect. Ulterior, primarul Gheorghe Falcă a explicat pentru Jurnal arădean/ Aradon: „Noi am realizat acest document (studiul de oportunitate-n.r.) care ne permite să întocmim caiet de sarcini pentru încredinţarea directă a serviciului de distribuţie a energiei termice către CET. Practic, PSD nu a fost de acord să începem procedura de a încredinţa către CET Hidrocarburi posibilitatea de a administra reţeaua de termoficare. În acest caz, caietul de sarcini se va face la licitaţie, adică poate veni orice alt operator să gestioneze serviciul de termoficare. Au conştientizat că au votat prost doar după ce au votat. Vom introduce din nou proiectul şi sperăm că cei de la PSD să îl voteze.”
Explicaţia PSD
Oficial, aleşii social-democraţi – prin vocea liderului de grup, Beniamin Vărcuş – nu şi-au asumat nicio eroare privind votul acordat pe Studiul de oportunitate. Iată explicaţia lor: „Avem un proiect de unificare a CET-urilor după ce le-am despărţit şi am cheltuit foarte mulţi bani cu acest lucru, avem acum un proiect de unificare a lor care nu a ajuns în Consiliu. Noi cui dăm acum acest contract? CET-ului Hidrocarburi? CET-ului vechi? Unei entităţi nouă create? Doamna Stepănescu ne spunea în şedinţă că avem probleme de legalitate. Haideţi să rezolvăm aceste probleme de legalitate toţi, împreună, la masă, şi de-abia după aceea ne vom asuma în mod corespunzător, corect faţă de arădeni şi legal atribuirea serviciului către CET” – a declarat Beniamin Vărcuş.
Legat de acelaşi proiect de hotărâre, mai amintim doar că Marin Lupaş, consilier independent, a apreciat că acesta ar fi trebuit aprobat. Asta în ciuda multiplelor nemulţumiri pe care le are în legătură cu atitudinea primarului faţă de problemele CET.
Bugetele, respinse şi ele
Cum spuneam anterior, trei din cele şase proiecte de hotărâre care vizau CET-urile au fost respinse. Primul l-am detaliat deja. Celelalte două au vizat aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2017 al SC CET SA Arad, respectiv aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2017 al SC CET Hidrocarburi SA Arad (ambele, iniţiativa primarului).
Bugetul CET Hidrocarburi a fost respins cu două voturi „pentru” şi 18 abţineri (doi consilieri nu au participat la vot), iar bugetul CET – cu şase voturi „pentru” şi 14 abţineri (de asemenea, doi consilieri nu au participat la vot). Cele şase voturi „pentru” au venit, toate, din partea PSD – o situaţie care l-a scos puţin din sărite pe primarul Gheorghe Falcă. Acesta a simţit nevoia să ia cuvântul, acuzându-i pe social-democraţi că, după ce au respins Studiul de oportunitate, acum au votat pentru creşteri salariale la CET, arătând că salariul mediu în societate este deja de 3.900 de lei. „În numele cetăţenilor pe care îi reprezint, intraţi şi luaţi bugetul la puricat” – a recomandat, extrem de supărat, edilul, adresându-se pesediştilor.
Interpelat pe subiect, social-democratul Beniamin Vărcuş a comentat: „A fost o situaţie inedită. Domnul primar a venit cu o iniţiativă pe care dânsul şi consilierii dânsului nu şi-au mai asumat-o. Noi am fost de bună credinţă. Oamenii care muncesc în sistemul centralizat de termoficare trebuie să fie bine plătiţi, să-şi facă bine datoria. Nu muncitorii sunt de vină că CET-ul are datorii, ci proasta gestionare a problemelor de către cei care conduc CET şi îl administrează, respectiv Primăria Municipiului Arad.”
Subvenţii
Tot în şedinţa de joi, aleşii au aprobat acordarea în avans a 6.274.150 lei cu titlu de subvenţii pentru acoperirea diferenţei de preţ şi tarif la energia termică livrată populaţiei către CET Hidrocarburi. De asemenea, s-a aprobat acordarea a 1.226.717 lei cu titlu de subvenţii pentru acoperirea diferenţei de preţ şi tarif la energia termică livrată populaţiei, aferent lunii aprilie a acestui an. Plata se va face din resursele bugetului local, în limitele creditelor bugetare aprobate în acest scop.
Citiți principiile noastre de moderare aici!