ARAD. Căldura din ultimele zile pare că a avut efect și asupra artelor plastice. Pentru că, dacă, în mod tradițional, artiștii arădeni din Cenaclul „Ion Andreescu” deschideau „Salonul de vară” în luna august, acum au făcut-o cu două luni mai devreme, evenimentul producându-se, chiar în această aseară, la Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad.
Prilej cu care aveam să aflăm că, totuși, nu canicula a făcut să vină mai repede expoziția „de vară” ci faptul că, în august, artiștii de la „Andreescu” vor avea un eveniment mult mai mare: Cenaclul lor împlinește 60 de ani de la înființare și va fi organizat un mega eveniment aniversar.
Dar, până atunci, să intrăm în Salon…Căldură mare în sala „Clio”, cu peste 70 de lucrări de pictură și grafică, realizate, în ultima perioadă, de 22 de artiști. Maria Furnea, președintele Cenaclului „Ion Andreescu”, a deschis expoziția, și a profitat de faptul că, de față, era și primul președinte al plasticienilor amatori, Sever Săsărman, pe care l-a poftit să vorbească despre începuturile cenaclului arădean. Cunoscutul artist ne-a informat cum a luat ființă această asociație (cenaclu), cam care au fost cei mai importanți pași în cei douăzeci de ani cât a fost în fruntea acesteia, apoi a vorbit, cu detașare și umor, despre artă și artiști. Și a fost răsplătit cu aplauze dar și cu o poezie, cu dedicație, din partea cenaclistei Elena Apostol.
Autorii (cu lucrările lor) au fost prezentați de criticul de artă prof. Dan Lăzărescu. În stilu-i binecunoscut, el a căutat câteva aprecieri aproape pentru toți expozanții. Și-au fost destule nume în „Salonul de vară”: Maria Furnea, Elena Boțan, Nicolae Rubenstein, Zsolt Kolumban, Delia Winchtner, Dorin Lihor, Iudith Csernyansky, Ioan Cociuba, Daniel Birău, Amalia Stana, Attila Csillag, Liviu Leonte, Corina Popovici, Berta Matecovits, Ina Pricop, Ana Maria Crișan, Cătălin Boeru, Monica Szabo, Levente Knall, Petru Bondar, Dana Kovats, Dan Merișca.
Deși au avut de înfruntat temperaturile ridicate – de afară (chiar și la ora 18), și din sală -, participanții au fost totuși recompensați cu bucuria de a admira lucrări de calitate, cu teme și tehnici dintre cele mai diverse. Pentru că, așa cum spunea prof. Lăzărescu, „este o expoziție de ținută, în care fiecare a adus ce a făcut mai bun”.
„Nu există pictură profesionisă sau de amatori, există doar pictură bună sau proastă” (Sever Săsărman)
Citiți principiile noastre de moderare aici!