Prima lună de iarnă, decembrie, a adus aminte multor arădeni că, în multe cazuri, salariul mediu pe economie nu ajunge pentru a acoperi cheltuielile cu întreţinerea şi un minimum pentru alimentaţie. La sfârşit de ianuarie, o familie de arădeni a trebuit să plătească, pentru luna decembrie, doar pentru căldură, chiar şi 350 de lei, în cazul unui apartament de trei camere.
Au existat şi situaţii în care proprietarii au plătit până în 100 de lei pe încălzire, dar în astfel de cazuri caloriferele au fost mai mult închise sau reglate pe o temperatură mai mică, deci locatarii au stat mai mult în frig, pentru a nu avea un consum mare de căldură. În toate situaţiile, facturile de căldură pe decembrie au fost simţitor mai mari decât cele pe noiembrie, pentru că au fost zile mai friguroase. „Arădenii trebuie să se aştepte că pe ianuarie vor plăti şi mai mult pe căldură, fiind mult mai frig, deci şi consumul a fost mai mare”, spune Dorina Lupşe, preşedintele ULALA. În momentul de faţă, pentru mulţi arădeni, încălzirea cu centrale termice individuale pe gaze este mai ieftină decât cea prin sistemele centralizate, fie în sistemul pauşal fie cu repartitoare de costuri.
Mai mulţi restanţieri
În condiţiile în care, în această iarnă, preţul gigacaloriei pe care-l plătesc arădenii (207, 22 lei) e mai mare decât cel din iarna precedentă, pe de o parte, şi consumul e mărit din cauza temperaturilor scăzute, pe de altă parte, reprezentanţii ULALA se aşteaptă ca numărul arădenilor care nu-şi vor putea plăti întreţinerea să crească. „Se ştie că pe perioada iernii, cheltuielile cu încălzirea reprezintă circa 60% din totalul cheltuielilor. Sunt cazuri de asociaţii cărora, pe lunile decembrie, ianuarie, februarie, martie, chiar şi aprilie, le creşte numărul restanţierilor. Sunt arădeni care se descurcă greu şi nu pot achita la timp cheltuielile”, adaugă Dorina Lupşe.
JA-G.K.
Citiți principiile noastre de moderare aici!