Eliminarea subvenţiei la energia termică, convenită prin semnarea acordului cu FMI, a provocat deja reacţii la nivel local. Reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor de Proprietari au depus ieri la primărie o solicitare oficială de realizare a unor calcule, pe diferite scenarii posibile, pentru viitorul preţ al gigacaloriei. Totodată, ULALA şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Primăria în acest demers.
„La mila lor”
„În ceea ce priveşte eliminarea subvenţiei la energia termică, forma discutată la nivel naţional este aceea că statul se retrage din plata unei cote din energia termică şi lasă posibilitatea subvenţionării gigacaloriei de către autorităţile publice locale, în funcţie de posibilităţile financiare. Suntem la mâna autorităţilor locale, să nu spunem că suntem la mila lor”, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA.
Variante de soluţii
În cursul zilei de ieri, informează conducerea ULALA, s-a depus la Primăria Arad o adresă prin care solicit autorităţilor să aibă în vedere mai multe variante pentru stabilirea preţului local de facturare a energiei termice, deoarece „timpul este foarte scurt. Din octombrie va începe furnizarea încălzirii. Autorităţile locale trebuie să regândească mecanismul de acordare a ajutoarelor. Dacă este posibil, să scadă preţul gigacaloriei”, a subliniat Vasile Arion. Reprezentantul Uniunii ne-a dezvăluit şi care ar fi propunerile de soluţii: „Se primesc, la nivelul CET, bonusuri pentru cogenerare de înaltă eficienţă. Ar trebui direcţionată o parte din bani şi pentru enegie termică, nu doar electrică. Apoi, s-ar putea lua măsuri pentru folosirea energiilor regenerabile”, a spus Arion.
Sute de restanţieri
Conform datelor publicate de CET Hidrocarburi pe pagina de internet a centralei, circa 240 de asociaţii de proprietari se regăsesc pe lista restanţierilor la data de 31.05.2011, care înregistrează întârzieri la plata energiei termice pentru facturi emise până la data de 28.02.2011.
Diferenţă de 80 de lei
Eliminarea subvenţiilor ar putea determina, dacă nu se intervine în vreun fel, să plătim 308 lei pentru o gigacalorie, faţă de 224 de lei cât costă ea acum.
Citiți principiile noastre de moderare aici!