A fost ultimul proiect de hotărâre pe ordinea de zi a şedinţei CLM de joi, dar şi cel mai dezbătut. A fost vorba de proiectul nr.33/2012 privind aprobarea preţului local al energiei termice facturate populaţiei, propus de aleşii Cristea Claudiu şi Răsunoiu Camelia, un act în care se propunea renunţarea treptată la subvenţionarea gigacaloriei şi nu cum s-a întâmplat anul trecut când s-a renunţat în totalitate la ea.
Un proiect care – după mai bine de o oră de discuţii – nu a trecut de votul aleşilor. A fost însă o dezbatere aprinsă, unde nu a lipsit nici circul, nici lipsa de civilizaţie şi nici acuzele (de fascism, pe de o parte, de campanie electorală de cealaltă). Cert este faptul că marea majoritate a celor care au luat cuvântul au vorbit de situaţia grea în care se află mulţi dintre locuitorii Aradului, generată de facturile prea mari la căldura „jupuită” de subvenţii. Consideraţiile au mers însă până departe.
Ca la dezbatere
Primul la cuvânt a fost reprezentantul ULALA, dar în cadrul şedinţei au fost lăsaţi să ia cuvântul toţi cei care au ridicat mâna – inclusiv Nicu Ieran, cu toate că unii au divagat mult de la subiect. Discuţiile au creat impresia unei dezbateri publice scăpate uşor de sub control, fapt uşor de înţeles în condiţiile în care Cristea vorbea în apărarea celui mai important proiect al său, ULALA în apărarea celor de la condominii, persoanelor fizice în apărarea buzunarului propriu, primarul în apărarea hotărârii deja luate, cu ajutoare de încălzire în loc de subvenţii, iar toţi gândeau, poate cu excepţia arădenilor simpli (care vizau doar la un ajutor) la perspectiva alegerilor locale.
Un vot împotrivă, celelalte…
Finalul a fost cel obişnuit în CLM: proiectul prin care se propunea acordarea unei subvenţii a fost respins, cu un singur vot împotrivă (Lucian Şerb), ce-i drept. Tot la final, Cristea i-a acuzat pe aleşi că nu vor să voteze pentru a uşura viaţa arădenilor, în timp ce edilul a precizat, după ce un alt arădean a intervenit în acest sens şi a prezentat un tabel, că propunerea lui Cristea vine să îi ajute tot pe ce-i bogaţi şi să le ofere mai puţin săracilor.
Cristea: Adio, CLM!
După vot, Claudiu Cristea a anunţat public că-şi dă demisia din CLM pentru că „nu mai înţeleg să facă parte din această adunătură”, motivându-şi apoi gestul şi prin intermediul unui comunuicat: „CLM nu mai are nimic de-a face cu interesul public sau cu reprezentarea cetățenilor”, votul negativ dat proiectului său fiind hotărâtor. În timp ce parte din cei prezenţi în sală şi-au exprimat, la finalul şedinţei, regretul pentru plecarea singurei voci a Opoziţiei care s-a făcut auzită, alţii acuzau faptul că alesul şi-a dat demisia doar când mai sunt maxim două-trei şedinţe CLM.
„Un proiect legal, oportun, sustenabil financiar și îmbrățișat de cetățeni, a fost trântit din iresponsabilitate”- Claudiu Cristea
Adriana Barbu Dănilă
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!