Pe măsură ce se răceşte vremea, românii încep să-şi facă socotelile pentru „războiul” pe care-l vor duce la iarnă cu gigacaloria din calorifere. Şi se preconizează încă o iarnă lungă, rece, devastatoare pentru buzunarele celor mulţi.
Anunţul Guvernului, privind tăierea subvenţiei de stat pentru încălzire i-a bagat în panică pe toţi, dar nu a determinat, de pildă, municipalitatea orădeană să mişte vreun deget pentru protejarea locuitorilor urbei. Ca atare, la Oradea gigacaloria s-a scumpit cu 22% faţă de anul precedent, ajungând la 235,5 lei. Municipalitatea orădeană consideră că efortul financiar depus din bugetul local e și așa destul de consistent și că nu are alți bani de dat pentru subvenționarea căldurii populației. „Propunerea de a aloca încă două milioane de euro de la buget e nefezabilă pentru că nu avem aceşti bani”, a motivat primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Ajutaţi vor fi, aşadar, doar cei ce se încadrează în schemele ajutoarelor de încălzire de la stat. Restul vor plăti căldura la preţul real: cel piperat.
140.000 de orădeni sunt legaţi la sistemul de încălzire centralizată a Electrocentralei Oradea SA.
Mai rău ca la Oradea
La Arad, situaţia e şi mai albastră. Primarul Gheorghe Falcă a anunţat un preţ care dă fiori: 307,42 lei/gigacaloria! Acest preţ nu va fi plătit însă de toţi arădenii, deoarece, pe lângă ajutoarele oferite de Guvern, Falcă le va propune aleşilor la viitoarea şedinţă CLM încă o schemă de ajutoare pentru populaţie din bugetul local. Ajutorul pe care-l va acorda Primăria Arad va merge până la maximum 22% din valoarea efectivă a facturii. Procentul celor care vor beneficia de aceste ajutoare ale municipalităţii ar putea ajunge în cele mai optimiste dintre calcule la 60% din numărul celor care până acum se bucurau de subvenţia generalizată.
Şi timişorenii au un preţ la gigacalorie destul de ridicat: 252,2 lei. La Timişoara, în ultimii doi ani preţul gigacaloriei a fost motiv de dispută între Primărie şi Prefectură, câştigat în cele din urmă de municipalitate. Aceasta dorea să ridice preţul facturării către populaţie. Cum Primăria a câştigat în instanţă, populaţia s-a trezit că trebuie să achite retroactiv preţul blocat temporar prin acţiunile prefectului.
Preţ prohibitiv la Reşita
La Reşiţa, preţul gigacaloriei produsă în sistem centralizat e unul prohibitiv. Ultima propunere către Consiliul Local prevedea un tarif de 430,98 lei/gicacalorie. Preţul vechi era de 171,94 lei/Gcal, însă acum nu mai există subvenţii. Totuşi, în Reşiţa prea puţini se mai încălzesc în sistem centralizat: doar aproximativ 5.000 de cetăţeni, din cei circa 80.000 de reşiţeni.
Dezbatere sufocanta pe caldura de la iarna
Citiți principiile noastre de moderare aici!