Preşedintele ALDE Arad, Mihăiţă Calimente, aşteaptă „cu interes” să vadă dacă Alina Gorghiu îi va cere celuilalt copreşedinte al PNL, Vasile Blaga, să nu mai candideze la alegerile parlamentare, din moment ce este cercetat penal pentru presupuse fapte de corupţie. „ Doamna Gorghiu i-a cerut insistent lui Tăriceanu să demisioneze, pentru că toţi cei care sunt cercetaţi sau acuzaţi de către DNA trebuie să se retragă din politică şi din toate funcţiile. În ceea ce ne priveşte, îi acordăm lui Vasile Blaga prezumţia de nevinovăţie, dar sunt curios ce va face doamna Gorghiu, îi va cere public lui Vasile Blaga să demisioneze şi să nu mai candideze ?”.
Această situaţie, spune deputatul ALDE, reflectă adevărul că „există o măsură în toate, iar dacă nu respecţi democraţia şi principiile legii atunci când acuzi pe cineva, la un moment dat vei cădea tu în capcană ”.
Plângere la Parchet
Calimente a prezentat, la conferinţa de presă, un răspuns de la ANI pentru un ziarist de la Bucureşti care a înaintat o sesizare privind starea de incompatibilitate a primarului Gheorghe Falcă.
„Ca răspuns la o petiție a unui jurnalist bucureștean, referitor la posibilul conflict de interese între primarul Gheorghe Falcă și SC ProArhitectura, firmă la care dânsul este acționar, ANI a făcut trimitere la două articole de lege, din care, în opinia mea, reiese faptul că edilul șef al Aradului este într-o situație de incompatibilitate. De altfel, documentele ANAF reflectă că firma respectivă a încasat milioane de lei prin intermediul primarului. Chiar în ultimele două săptămâni au fost acordate trei noi PUZ-uri pentru ProArhitectura. Prin urmare, voi înainta o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad și voi solicita o poziție oficială – este vorba sau nu despre fapte penale. Din punctul meu de vedere, dubii nu există” – spune Calimente.
3 la sută din PIB pentru armată
În altă ordine de idei, în conjunctura geopolitică actuală, cu presiuni crescânde din partea Rusiei și amenințări de tot felul, Calimente pledează pentru creșterea bugetului Ministerului Apărării Naționale, până la 3 la sută din PIB: Chiar dacă este sub umbrela NATO, România trebuie să fie capabilă să reziste unei agresiuni până când alia,ţii vor mobiliza forţele şi resursele necesare. De fapt, spune Calimente, nici acum, după 12 ani de la aderarea la NATO, România nu a respectat obligaţia de a asigura 2,38% din PIB pentru modernizarea armatei. Cât despre armata europeană, pe model franco-german, Calimente consideră că este fezabilă şi nu intră în contradicţie cu statutul României de membru NATO, pentru că va funcţiona împreună cu NATO. România ar putea beneficia masiv de crearea acestei armate, prin participarea la uniformizarea titpurilor de armamente ale ţărilor componente, industria romînească de armament având nevoie doar de unele modernizări pentru a produce la cele mai înalte statndarde, consideră deputatul.
UPDATE. Vasile Blaga A DEMISIONAT din funcţia de co-preşedinte PNL
Citiți principiile noastre de moderare aici!