Călin Bibarţ: Au fost două săptămâni în care judeţul Arad s-a aflat în mare parte sub cod galben. Am avut o singură zi în care pentru câteva ore au fost blocate unele drumuri judeţene, dar consider că toţi factorii implicaţi au încercat să îşi respecte atribuţiile cât mai bine în condiţiile unei ierni cum nu s-a mai întâlnit în ultimii ani. Au existat şi situaţii în care procesul de deszăpezire nu a mers aşa cum ar fi trebuit, dar am remediat din mers unele probleme.
La nivelul judeţului nu am avut localităţi izolate, în mare parte primarii au înţeles mesajul şi s-au descurcat în plan local pentru a găsi utilaje pentru deszăpezirea drumurilor comunale. Au fost şi primari care nu au luat în serios avertizările meteo sau nu au înţeles necesitatea serviciului de permanenţă la primării. Nu puteam să trimitem utilajele care lucrau pe drumurile naţionale sau judeţene spre drumurile comunale, prioritare au fost drumurile principale din judeţ.Dar, în acelaşi timp, în varianta în care vreo localitate ar fi fost în pericol să rămână izolată, aveam variante pentru a interveni.
În ceea ce priveşte situaţia din municipiu,la fel s-a mers pe ideea de a face circulabile arterele principale şi mai apoi străzile lăturalnice.Fac această precizare pentru că au existat discuţii legate de modul de acţiune.Dar la fel de adevărat este faptul că au fost semnalate cazuri de persoane care aşteptau să vină cei de la firma de deszăpezire pentru a le face curat în faţa casei sau a blocului.
Doresc să mai precizez că am fost foarte atenţi la alimentarea cu gaze şi cu energie electrică, populaţia Aradului neavând de suferit din această cauză.
Odată cu creşterea temperaturilor există la nivelul judeţului nostru pericolul de a avea inundaţii?
Călin Bibarţ: În momentul de faţă, nu există niciun risc de inundaţii în judeţul nostru. Însă trebuie să fim pregătiţi pentru luna martie când există posibilitatea ca, din cauza topirii zăpezii la munte, să avem unele probleme. I-am avertizat pe primari să fie atenţi, pentru că prevenţia este mai importantă decât intervenţiile ulterioare, când răul e deja făcut. Sper că nu se aşteaptă până vin apele pentru a se decolmata şanţurile şi cursurile pârâielor, este o opţiune de oameni gospodari şi sunt convins că arădenii vor da dovadă de simţ civic. Deocamdată, cotele râurilor Mureş şi Criş sunt sub nivelul cotei de atenţie. Ar mai fi pericolul torenţilor de pe unele văi, dar acest fenomen poate fi greu prognozat şi localizat. În orice situaţie, suntem pregătiţi să protejăm populaţia.
Cum au răspuns arădenii campaniei de ajutorarea a sinistraţilor în care şi Prefectura Arad a fost implicată?
Călin Bibarţ: Campania de ajutorare a sinistraţilor din judeţele Vrancea şi Buzău, iniţiată la nivelul judeţului Arad s-a încheiat de curând. În intervalul de două săptămâni, cât a durat acţiunea, au fost colectate aproape 40 de tone de alimente şi obiecte de îmbrăcăminte.
În această campanie au fost implicate mai multe instituţii- Ministerul Apărării Naţionale, Crucea Roşie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Prefectura Arad, Primăria Municipiului şi Consiliul Judeţean. De asemenea, s-au alăturat campaniei zeci de firme din municipiul şi judeţul Arad, organizaţii neguvernamentale, europarlamentarul Iosif Matula, precum şi o serie de primării.
Arădenii au dovedit că ştiu să fie solidari cu românii, iar fluxul de ajutoare înspre sinistraţii din judeţele Buzău şi Vrancea confirmă acest lucru. Mulţumesc tuturor arădenilor care au răspuns afirmativ apelului nostru, de asemenea mulţumesc în aceeaşi măsură agenţilor economici şi organizaţiilor neguvernamentale. Ajutoarele din partea judeţului Arad au ajuns deja în zonele sinistrate prin intermediul avioanelor militare.
Sunt convins că şi la acest capitol arădenii au dat dovadă că sunt cetăţeni europeni.
Ce alte activităţi majore sunt pe agenda Prefecturii în acest an?
Călin Bibarţ: În cursul acestei săptămâni, am avut o întâlnire cu secretarii, contabilii, agenţii agricoli şi primarii din judeţ pentru a le comunica anumite aspecte care vizează pregătirea alegerilor locale la discuţii fiind prezent reprezentantul Autorităţii Electorale Teritoriale, mai avem câteva luni până la acest moment şi trebuie să fim pregătiţi. De asemenea, am dorit să avem o întâlnire cu reprezentanţii administraţiilor locale pentru a le prezenta anumite modificări legislative, precum şi pentru a le face cunoscut că trebuie să fim atenţi la modul de completare a registrelor agricole pentru că urmează acordarea de către APIA a subvenţiei pe suprafaţă. Cel puţin o dată la trei luni am încercat să avem o întâlnire în această formulă pentru a vedea problemele cu care se confruntă autorităţile locale.
„Cred că am învăţat toţi din experienţa din această iarnă” Călin Bibarţ
Citiți principiile noastre de moderare aici!