JA. Domnule Bibarţ, nemaifiind prefect, putem discuta şi face analize şi din punct de vedere politic. Cum comentaţi rezultatul alegerilor din judeţul Arad?
Pentru votul politic, consider relevante la nivelul judeţului rezultatele competitorilor la Consiliul Judeţean. USL, o alianţă politică formată din 3 partide, consolidată în doi ani de zile, a obţinut acum 38%. Dacă privim rezultatele celor trei partide (PSD, PNL, PC) la alegerile locale din 2008, însumate, atunci au obţinut 32,5%.
Consider că o creştere de 5,5 procente, împărţită la trei partide, aflate de patru ani în opoziţie, este o creştere foarte mică, mai ales în contextul general actual al votului din România.
Să nu uităm că Mişcarea Creştin-Liberală, celălalt competitor, este o alianţă politică creată doar cu o lună şi jumătate înainte de alegerile locale şi care a obţinut aproape acelaşi scor cu cel din 2008 al partidelor care o compun. Mai este de precizat că şi procentul celor care s-au prezentat la vot a fost mai mare în acest an.
De-a lungul celor peste trei ani de activitate, aţi participat la organizarea mai multor cicluri de alegeri. Cum apreciaţi că s-au desfăşurat în acest an alegerile locale din punct de vedere al organizării?
Nu îmi place să critic, dar eu nu ţin minte ca la celelalte alegeri, a doua zi, la ora 10 dimineaţa, încă să mai fi fost membri în secţiile de votare, iar procesele verbale cu rezultatele alegerilor să nu fie încheiate. Concluzia o trageţi dumneavoastră. Eu aş aprecia atitudinea arădenilor care şi-au făcut datoria şi au dat dovadă de responsabilitate şi spirit civic, iar pe această cale le mulţumesc.
Cum catalogaţi reluarea alegerilor din comuna Târnova, mai ales că părinţii dumneavoastră locuiesc acolo?
Este pentru prima dată în istoria alegerilor, în judeţul Arad, de după 1990, când într-o comună arădeană se reiau alegerile pentru funcţia de primar. Ceea ce cred că nu face deloc cinste Aradului. Nu cred că este un motiv de mândrie pentru noi, ca arădeni, că am apărut la televizor cu ştirea că într-o localitate s-au fraudat alegerile, lucru confirmat de decizia Biroului Electoral Central din Bucureşti.
În ceea ce priveşte atmosfera din comuna Târnova, cred că este relevant faptul că un primar în funcţie sare la propriu la gâtul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean în ziua alegerilor, în încercarea de a-l intimida. Este uşor de înţeles care este relaţia administraţiei locale cu cetăţeanul din comună, ceea ce explică şi încercarea de fraudare a votului oamenilor.
În concluzie…
Sunt convins că vremurile staliniste au apus demult, când nu conta ceea ce votau oamenii, ci ceea ce numărau alţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!