JURNAL ARĂDEAN: Domnule primar, în 15 septembrie, la București, la desemnarea candidatului PNL pentru președinția României, toată lumea s-a fotografiat cu domnul Ciucă și a postat asta în social media, doar dumneavoastră ați făcut de pe scena sălii un selfie cu domnul Bolojan. Am văzut asta pe pagina de Facebook, la o postare la care ați adăugat vechiul și celebrul slogan al Brătienilor, „prin noi înșine”. A fost aceasta o profeție?
CĂLIN BIBARȚ: Nu, nu a fost nicidecum o profeție, îi lăsăm pe alții cu profețiile și cu viziunile, mai degrabă a fost un mod elegant prin care mi-am exprimat nemulțumirea și dezamăgirea de la acel moment, că nu domnul Bolojan este candidatul nostru pentru președinție. Că timpul a confirmat justețea gestului meu, asta vă las pe dumneavoastră să judecați.
J.A. Domnule Bibarț, ca vechi membru PNL, cum vedeți dumneavoastră rezultatele după votul din primul tur al prezidențialelor ?
C.B. Personal le văd ca pe un duș rece, și sper ca acest duș rece să aibă și un efect de trezire pentru oamenii politici, mai ales pentru cei care de ani de zile se cramponează de funcțiile lor. Dacă nici în fața unui semnal atât de clar și de puternic ei nu înțeleg, atunci situația e mai gravă decât pare la prima vedere.
J.A.: Ați fost printre primii din țară care ați solicitat demisia întregii conduceri a PNL și primul care ați și spus cine ar trebui să preia conducerea. De ce ați și nominalizat persoana domnului Bolojan?
C.B.: Da, așa este și n-a fost decât un act de consecvență în contextul celor remarcate de dumneavoastră mai sus, la acel gest din septembrie. De altfel, reacția rapidă la o problemă reflectă și seriozitatea cu care problema e privită. În politică, partidele, și mai ales cele mari, au mulți oameni care muncesc foarte mult, cu precădere în campanii. Din păcate însă, atunci când în fruntea unui asemenea partid ajung lideri lipsiți de carismă și de priză la public și care de multe ori sunt ghidați de apartenența la o gașcă sau mânați de interese de grup, atunci munca celor mulți chiar e în zadar și e păcat de efortul lor. Ce este mai important, acest lucru îl văd și-l simt și cetățenii, iar reacția lor se vede la vot. Lucru pe care l-ați putut constata duminica trecută.
Pe de altă parte, am apreciat întotdeauna seriozitatea și consecvența, calități absolut necesare în politică. Ca să vă dau un exemplu, nu poți ca azi să-l susții pe Orban, apoi să spui că nu mai e bun și e bun Cîțu, apoi după câteva luni să spui că nu mai e bun nici Cîțu și să vii că l-ai descoperit pe Ciucă, pentru ca atunci când rezultatele te aduc cu picioarele pe pământ să-ți dai în sfârșit seama că era mai bine de la început cu domnul Bolojan. Lucrurile acestea le văd și membrii de partid, dar mai ales, le vede omul de rând, cetățeanul care vine la vot.
J.A.: Dumneavoastră l-ați propus acum pe domnul Bolojan. Este el cel care poate resuscita partidul?
C.B.: Eu l-am propus pe domnul Bolojan din mai multe motive, și intenția asta nu e doar de acum. L-am propus fiindcă a dat dovadă de seriozitate și de consecvență, calitățile pe care le subliniam mai devreme. În plus, are și principii corecte, la care ține și după care se conduce, iar în plus, este și om de administrație cu rezultate. Nu cred că trebuie să explic prea mult, căci aceste rezultate vorbesc de la sine. De aceea îl văd ca pe un lider care poate și merită să conducă, nu doar partidul, ci și guvernul. Da, sunt convins că prin această schimbare partidul poate fi revigorat, cu efecte care ar trebui să se vadă chiar la alegerile parlamentare. Asta în cazul în care dușul acesta rece a fost perceput bine și de cei din teritoriu, unde, din păcate, sunt unii mânați până acum doar de interese personale și de gașcă.
J.A.: Vedem că partidul liberal încearcă o reformă la vârf. E suficient? Considerați că și la nivelul filialelor e nevoie de reformă?
C.B.: Chiar am speranța și îmi doresc o reformă la vârf. Despre o „curățenie” la nivelul filialelor, cred că ar trebui să fim înțelepți și să nu ne grăbim acum, când mai sunt puține zile până la alegerile pentru Parlament și pentru turul doi al prezidențialelor. Dar după aceea nu doar că este cazul, dar este absolut necesar să facem o analiză, cu seriozitate și responsabilitate. Mai mult, așa cum am mai spus cu alte ocazii, nu trebuie să ne limităm la a analiza o „fotografie” a unui moment electoral, ci să punem în analiză mai multe cicluri electorale pentru a constata trendul descendent tot mai conturat, și să vedem cauzele care au dus la acest trend. Doar așa putem trage concluzii corecte, care să se materializeze în măsuri potrivite. Oricine poate vedea că în politică există oameni cu potențial de creștere, în vreme ce unii sunt plafonați în aceleași funcții după multe cicluri electorale, cu un fel de autosuficiență și totuși cu rezultate în continuă scădere.
J.A.: De ce credeți că electoratul a sancționat atât de dur clasa politică la acest prim tur de scrutin?
C.B.: Vedeți, la întrebarea asta îmi vine în minte un lucru spus de un celebru politician. Nu știu dacă citez exact, dar spunea Abraham Lincoln că „poți să păcălești câțiva oameni tot timpul și toți oamenii o perioadă, dar nu poți să păcălești toți oamenii tot timpul”. Odată și odată, oamenii văd cum sunt cu adevărat oamenii politici, și dacă sunt sinceri, consecvenți și serioși. Spre exemplu, nu cred că dau bine în ochii oamenilor politicienii care organizează tot felul de evenimente, cu mii de oameni, fie politice, fie mondene, în timp ce oamenii de rând au atâtea probleme. Aroganța a fost întotdeauna pedepsită de electorat. Efectul unor astfel de atitudini se vede în timp și aș putea să mai dau și alte exemple, dar nu e locul și timpul acum.
J.A. Revenind la curtea noastră, sub 9% la prezidențiale, în municipiu. Nu e cam puțin pentru pretențiile PNL?
C.B.: E foarte puțin, dar îmi place că ați folosit termenul acesta, „pretenții”. Până la a satisface însă anumite pretenții trebuie să fii serios și consecvent, așa cum spuneam. Dar atenție, consecvența nu trebuie confundată cu încăpățânarea, după cum și seriozitatea nu trebuie confundată cu sobrietatea de fațadă. În politică, dar nu numai, contează prezentul, nu te poți împăuna în permanență cu rezultatele din trecut. Ce importanță mai are acum că la un moment dat ai avut 30 – 40%? Nu mai ai, ești jos, dar avem un nou lider și sunt convins că efectele acestei schimbări se vor vedea în mai puțin de o săptămână.
J.A. Și atunci, domnule primar, duminica asta și cealaltă cum votăm?
C.B.: În primul rând trebuie să ne prezentăm la vot, chiar dacă avem unele nemulțumiri, să nu-i lăsăm pe alții să decidă pentru noi. Sunt convins că noi, la Arad, duminică, 1 Decembrie, vom da un vot de încredere domnului Bolojan, iar duminică, 8 decembrie, un vot pro Europa și pro NATO.
J.A. Mulțumim, domnule primar și așteptăm să vedem ce urmează.
C.B.: Este obligatoriu să fie de bine. Pentru Arad și pentru România. Și va fi. Doamne ajută!
Citiți principiile noastre de moderare aici!