ARAD. E incredibil ce viață duce Brândușa Andraș-Hurezan de cinci luni de zile! E purtată dintr-un spital într-altul, dintr-o secţie într-alta şi nici acum nu e vindecată…
Din căruţă în… spital
Povestea ei începe la 1 octombrie 2014. S-a întâmplat la Nadăş, acolo unde locuieşte. „A fost un accident, a căzut dintr-o căruţă şi şi-a pierdut cunoştinţa. Am sunat repede medicul de familie, a fost chemată ambulanţa, au intubat-o şi au dus-o la spital. Timp de trei săptămâni a stat internată la ATI, în comă indusă din cauza durerilor foarte mari” – povesteşte soţul femeii, Ioan Andraş-Hurezan.
Potrivit medicilor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, femeia în vârstă de 39 de ani a ajuns aici în comă de gradul II, iar în urma investigaţiilor a fost stabilit următorul diagnostic: politraumatism prin cădere de la înălţime, contuzie pulmonară, hematoame subdurale de dimensiuni mici, hemoragie subarahnoidiană, edem cerebral, traumă toracică, contuzie pulmonară, fractură arc costal stâng VIII, insuficienţă respiratorie acută, necesar suprot ventilator.
După trei săptămâni de la internare, toată lumea s-a bucurat crezând că Brândușa Andraș-Hurezan s-a făcut bine. „Dar când să-i dea să mănânce, a început să tuşească şi să se sufoce” – îşi aminteşte soţul femeii. Medicii arădeni au decis atunci transferul pacientei la Secţia de chirurgie toracică a spitalului din Timişoara (întrucât la Arad nu există o astfel de secţie), cu suspiciunea de fistulă traheo-esofagiană.
Operaţie ratată
Suspiciunea s-a confirmat. Aşa că medicii timişoreni au decis să o opereze pe pacienta din Nadăş. Potrivit raportului medical eliberat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, „în data de 7 noiembrie 2014 se intervine chirurgical, se practică incizie latero-cervicală stângă, se disecă musculatura latero-cervicală şi la explorare se constată o fistulă eso-traheală de aproximativ 2 cm, localizată în treimea superioară a esofagului şi traheei. Se desfiinţează fistula, se rezecă marginile orificiului fistulos de la nivelul esofagului şi se practică esofagorafie în dublu strat. Se suturează traheea pe o lungime de 2 cm, se interpune musculatura omohioidiană între esofag şi trahee. Se efectuează traheostoma de protecţie.”
În ciuda evoluţiei post-operatorii imediate favorabile, intervenţia chirurgicală nu a fost reuşită. „Când am început să-i dăm să mănânce, a început să tuşească tot mai tare. Ceea ce înseamnă că nu s-a închis fisura. Ni s-a spus atunci că avem două posibilităţi: ori să aşteptăm să se închidă de la sine, ori să mergem la Bucureşti. Am decis să nu mai aşteptăm şi să mergem la spital la Bucureşti, «pentru investigatii suplimentare şi trataament chirurgical»” – spune Ioan Andraş-Hurezan.
Două amânări din Capitală
La Bucureşti, nădăşeanca a fost transferată de la Chirurgie toracică la Pneumologie „pentru un program intensiv de reabilitare respiratorie”. A stat internată la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din 2 până în 23 decembrie 2014. Medicii de aici au decis că intervenţia chirurgicală nu poate avea loc din cauza „condiţiei neurologice şi a bolilor asociate” (febră aproape 40 de grade, secreţii muco-purulente la nivelul traheostomei etc.). În cele din urmă, Brândușa Andraș-Hurezan a ajuns din nou la Timişoara, la Secţia Chirurgie generală a Spitalului Judeţean. De aici, a fost transferată la Arad, mai întâi la Pneumologie, apoi la ORL. Asta se întâmpla în luna ianuarie 2015. La început de februarie, femeia a luat din nou calea Capitalei, „pentru evaluare în vederea efectuării intervenţiei chirurgicale pentru fistula traheo-esofagiană”. A stat internată la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” până la 25 februarie, dar… ghinion! Medicii de aici au decis să amâne din nou operaţia. „Consultul chirurgie toracică contraindică intervenţia chirurgicală, motiv pentru care se îndrumă către Spitalul Judeţean Arad pentru continuarea monitorizării şi tratamentului antibiotic pentru abcesul pulmonar stâng (survenit după o pneumonie multicentrică de aspiraţie cu germeni multidrog rezistenţi). Recomandăm evaluarea cazului prin comisia de handicap; pacienta are autonomie limitată şi necesită însoţitor” – se arată în raportul medicilor.
Mama merge azi acasă
Deşi medicii bucureşteni recomandau internarea la ORL, până la urmă Brândușa Andraș-Hurezan a fost internată la Pneumologia Spitalului Judeţean Arad, de unde se externează chiar astăzi. Merge acasă, la Nadăş.
„Ni s-a spus că trebuie să mai pună două-trei kilograme pe ea, ca să se poată opera. Acum e prea slăbită, ameţeşte, nici măcar nu poate să meargă singură, decât cu sprijin” – spune soţul femeii, care a stat lângă ea aproape non-stop, cu o dedicare extraordinară. A însoţit-o peste tot, a încercat să o hrănească, i-a fost alături şi a ajutat-o în cele mai delicate situaţii. A plecat acasă doar să-şi vadă copiii – Marcel, în vârstă de 12 ani şi Florin, de 10 ani – amândoi elevi la Şcoala din Tauţ. De cinci luni, ei se află în grija bunicilor, dar întreabă mereu de mama…
Astăzi, mama lor merge acasă. Dar nu va mai fi cea dinaninte de accident. Brândușa Andraș-Hurezan nu respiră normal, merge cu dificultate, vorbeşte greoi şi se hrăneşte printr-o sondă, direct în stomac. „E o problemă medicală complexă, care necesită mai multe secvenţe. În prezent, problema este mai mult de îngrijire şi mai puţin medicală. Sperăm că, tânără fiind, să se vindece în urma operaţiei” – încheie, optimist, dr. Adrian Wiener, director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!