ARAD. Luni de zile în care arădenii n-au văzut țipenie de muncitor pe șantier, alte luni în care le-a plouat în apartamente și în tot acest timp au curs promisiuni peste promisiuni. Un calvar pe care îl trăiesc, zi de zi, arădenii din cele 140 de apartamente din cel mai mare bloc din Arad, supus de ceva vreme reabilitării termice, care pare departe de a ajunge la final.
Povestea reabilitării blocului de pe Bulevardul Revoluției 26-38 a început pe 22 octombrie 2020, cel puțin această este data ce figurează pe contractul de lucrări. Cu o valoare de peste trei milioane de lei, reabilitarea termică ar trebuit să fie finalizată în 12 luni. Totuși, constructorul a obținut o derogare de câteva luni, așa că termenul de finalizare a fost prelungit până pe 24 martie 2022.
Vorbim astăzi de o depășire a termenului de finalizare cu două luni, iar lucrările sunt departe de a fi gata, schelele urmând să mai rămână, parcă împietrite, pe fațada blocului. În tot acest timp, constructorul amenință că s-ar putea să nu mai continue deloc lucrările, date fiind prețurile actuale ale materialelor de construcții!
O veste care a căzut ca un trăsnet peste locatarii care sperau ca totuși constructorul să se mobilizeze cu echipe ceva mai numeroase și să vadă și ei, în cele din urmă, o urmă de speranță.
O reabilitare în care problemele se țin lanț, de la întârzierile în execuția lucrărilor, la proasta lor calitate și culminând cu amenințarea viceprimarului Lazăr Faur de a nu recepționa lucrarea, dacă greșelile, fie ele de proiectare sau de execuție, nu vor fi reparate. Mai mult, nici dirigintele de șantier nu pare că mai aibă multe zile pe șantierul de pe Revoluției, Faur declarând public că nu poate accepta lipsa de interes a acestuia.
Cronologic, reabilitarea blocurilor de pe Bulevardul Revoluției ar fi trebuit să înceapă în octombrie 2020. Lucrările sunt incluse într-un proiect european, cu o valoare totală de 3,48 milioane lei, contribuția nerambursabilă fiind de puțin peste 2 milioane lei; asociația de proprietari – 146 de apartamente, a scos și ea din buzunar partea de contribuție proprie – 930 mii lei. Un proiect prin care se promiteau multe, dar din care s-au realizat extrem de puține, iar cele ce s-au făcut le-au adus arădenilor mai multe bătăi de cap, necazuri și cheltuieli neprevăzute decât beneficii. Potrivit proiectului reabilitarea prevede: termoizolarea pereților exteriori, termo-hidroizolarea planșeului peste ultimul nivel, termoizolarea planșeului peste subsol, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă energetic și închiderea balcoanelor, alte lucrări specifice – refacere trotuar, demontare – remontare clime, cabluri electrice și conducte de gaz etc.
Ce a reușit firma executantă să realizeze până acum? Un maxim de 53% din totalul lucrărilor, iar potrivit graficul administrației locale, acestea se împart după cum urmează: termoizolare fațadă opacă – 42%, termo-hidroizlare terasă – 94%, termoizolare planșeu peste subsol – 39%, înlocuire tâmplărie – 34%, lucrări conexe – 40%. Așa arată graficul lucrărilor pe hârtie, în realitate însă… Oamenii stau cu geamurile pe casa scării, în așteptarea ca măcar, din a treia sau a patra încercare, firma executantă să nimerească dimensiunile ferestrelor. Mai mult, mulți dintre proprietari trag și acum ponoasele inundațiilor din iarnă. Nemulțumirea e palpabilă, iar despre agenții economici care au spațiile pe Bulevardul Revoluției nici nu mai vorbim, aceștia fiind condamnați să trăiască lună de lună printre schele, fără vad comercial, fără posibilitatea de a-și menține afacerile.
Pe șantier, fără mobilizare
În încercarea de a sensibiliza constructorului, joi, viceprimarul Lazăr Faur și deputatul Sergiu Bîlcea au descins pe șantier. De față a fost și patronul firmei de construcții, care a venit cu unele explicații, dar a amenințat că se mai gândește dacă va continua lucrarea. „Este cel mai problematic șantier din cele 20 deschise, pentru că aici constructorul nu reușește să se mobilizeze. Sunt total nemulțumit, am avut nenumărate întâlniri, acordăm penalizări pentru că s-au realizat doar jumătate din lucrări. Mă mir că oamenii mai rezistă, în decembrie erau cu balcoanele descoperite. Geamurile sunt neconforme, un subcontractor al firmei nu își face treaba pe partea de tâmplărie. Următorul pas este să mergem cu locatarii la această firmă. Mă aștept la altă formă de mobilizare și responsabilizare, să nu îi mai ținem pe oamenii de aici într-o situație de acest fel”, a spus Lazăr Faur.
Viceprimarul a mai răbufnit și când a constatat că dirigintele de șantier a lipsit de la fața locului: „Dirigintele de șantier este? Nu este! Și atunci de ce își mai ia banii? Cu el putem rezilia contractul, nu se poate așa ceva!”
Amenință cu rezilierea
Constructorul a luat cuvântul la finalul vizitei și a precizat: „Dacă mă voi hotărî să continui lucrarea, nu în cazul în care voi cere rezilierea și voi suporta consecințele, probabil estimez că voi termina lucrarea la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie. Dar asta în cazul în care mă voi hotărî să termin lucrarea și să îmi continui pierderea enormă pe care o am. Pot da orice dovadă până la ultimul bănuț. Sunt în mare dilemă, dacă voi continua. Doar în momentul de față, la o situația pe care trebuie să o depun la Primărie pierd 500 de milioane (n.r. lei vechi – 50 mii lei). Dumneavoastră (n.r. către viceprimarul Lazăr Faur) aveți 500 de milioane acasă?”
Lazăr Faur a reacționat imediat și i-a reamintit constructorului de perioada în care nu a lucrat, deși primise un avans: „Dacă ați fi lucrat în perioada în care nu ați lucrat, nu ați fost în această situație”. Potrivit informațiilor Primăriei Municipiului Arad, constructorul a primit un avans de 908 mii lei (30% din valoarea totală).
Tranșee și în curte
În final, ca și cum această lucrare infernală nu le-ar fi fost suficientă oamenilor din zonă, o alta le-a adus tranșee în curtea din spatele blocului. Este vorba despre o lucrare a CET pentru reabilitarea rețelei de termoficare, un șantier și el cu probleme … și pericole. „Lângă bloc, o altă firmă lucrează la reabilitări pentru CET și sunt probleme și aici legat de mobilizarea muncitorilor. Mai mult, copacii au rădăcinile pe jumătate tăiate și nu sunt deloc în siguranță”, a punctat Lazăr Faur. Prezent pe șantier, reprezentatul firmei executante a punctat că, în acest caz, a fost o problemă cu finanțarea de la nivel central, iar din momentul în care vor veni banii are pregătiți muncitorii și va termina lucrarea. Cât despre teii ce străjuiesc blocul, rămâne de văzut câți vor mai rămâne în picioare la finalul șantierelor, o bună parte dintre ei fiind deja însemnați pentru a fi tăiați.
Asumarea șantierelor cu probleme
„Aș fi vrut ca fie rondul de seară, fie rondul de zi să fie făcut și aici pentru că e important să vedem cum merg cu adevărat lucrurile. Astăzi suntem la o lucrare complicată și trebuie să ne asumăm acest lucru. Îl felicit pe Lazăr Faur că își asumă aceste probleme ale administrației, că merge și acolo unde nu merg bine lucrurile. Dacă raportăm însă această investiție de peste 3 milioane de lei la marile proiecte, ce se va întâmpla acolo? Îmi doresc ca în viitor una dintre cele mai importante artere, Bulevardul Revoluției, să intre la reabilitare. Dacă ne împotmolim la o asemenea lucrare, cum va arăta Aradul în viitor?”, a punctat deputatul Sergiu Bîlcea.
Trimite articolul
XDoua luni termen depasit? Pai la blocul A33 din cartoerul Aurel Vlaicu se implineste la sfarsit de iulie un an de intariziere! Lucrarea trebuia finalizata in 31 iulie 2021! Lucrarea este oprita, constructorul nu lucreaza de luni bune de zile, dar pe nimeni nu pare ca intereseaza.
facturi ? cheltuieli ? faceți contractul public..și cei din primărie plătiți de public pt urmărirea lucrărilor demiși…cu texte : nu se poate asa ceva ,aici ajungem …prezumez ca dacă se lucra la dom’ vice sau bilcea acasă nu stagna nimic..
asa e si ghiba birta, de trei ani….bilcea dadea si acolo cu prezenta
Din câte se vede ,nimeni nu muncește toți dau” directive” , asta-i munca în Romania .
Ce fac cei dela primaria Arad ? Acopera constructii ale unor societati comerciale , lucrariri despre chiar prmiaria Arad spune ca nu au autorizatie de constructie deoarece nu au acordul vecinilor> Ce face primaria Arad si DGPL Arad pentru remederea situatiei ?
Nimic, din contra de 6 luni trimit adrese ca lucrarea este ilegala in schimb acorda SRL-ului brutarie -patiserie toate aotorizatiile cerute de acestia . Din pacate coruptia in Arad a depasit Turnul Ceasului aflat pe primaria Aradului !!!!!!!!!!!!!!!!!
S-or fi calificând pentru reconstrucția Ukrainei…
Dupa zeci de ani de falcism,cu adanci radacini in mafiotismul pesedisto-baptist popadorel ,ARADUL a coborat la nivelul harlaurilor din povestile sadoveniene din secolul 19 !!!! ”Noi votam falca”!!!! si gunoaie avem!!!!