În multe procese este nevoie ca judecătorul să audieze minori, iar ascultarea copiilor a fost întotdeauna un subiect sensibil. În toate cazurile, audierea copiilor a fost făcută, la instanțele din Arad, în birourile judecătorilor, iar pentru cei mici acest spațiu nu a reprezentat un loc prietenos în care să poată să-și dea frâu liber cuvintelor și emoțiilor. Astfel că s-a decis înființarea unui loc special amenajat pentru copii, pentru ca aceștia să poată fi audiați într-un mediu prietenos pentru ei, în care să se simtă în siguranță. Însă finanțarea pentru acest proiect nu a sosit la Tribunalul Arad. Așa că, prin bunăvoința Rotary Club Arad, proiectul conducerii Tribunalului a devenit realitate. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri, 12 februarie, în Palatul Justiției.
“De un timp, în nenumărate fundamentări ale bugetului, am cerut ministerului să ne aprobe organizarea unei încăperi în cadrul căreia să putem proceda într-un mod civilizat, într-un mod normal, la audierea minorilor. Codul de procedură civilă prevede o serie de situații în care este necesară audierea minorilor într-o serie de procese, cum ar fi stabilirea locuinței copiilor, reglementarea dreptului de vizită, adopția, plasamentele. Legea spune simplu: se audiază în camera de consilii, instanța putând stabili dacă participă sau nu părinții , avocații. Evident acei copii pe care instanța îi are de audiat ajung aici pentru că în familia din care provin există o problemă și de aceea în majoritatea țărilor civilizate audierea acestor copii nu are loc în cadrul unei săli de ședință. Resurse financiare guvernamentale nu am reușit – să spun așa – să obținem. În schimb, am reușit, prin implicarea Rotary Club Arad, care în urma unor discuții a acceptat să amenajeze o astfel de încăpere, donând mobilierul Tribunalului Arad. Prin acest gest au reușit să aducă normalitatea și standardele normale europene și la nivelul Tribunalului Arad și sunt convins că de acum încolo discuțiile dintre magistrat și copil se vor purta într-o atmosferă mult mai relaxată, prietenoasă și netraumatizantă”, a explicat Flavius Bradin, vicepreședintele Tribunalului Arad.
Reprezentantul Rotary Club Arad, Adrian Luca, prezent la conferința de presă, a punctat faptul că „încercăm să ne implicăm în tot ceea ce înseamnă nevoile urbei noastre. Am văzut în ultima vreme o deschidere către societate a Tribunalului prin fel și fel de acțiuni care sunt novatoare poate și la nivel național. Practic, noi am răspuns solicitării dânșilor, nu neapărat din alt punct de vedere, cum ne implicăm în învățământ, cultură, sănătate. Nu este o investiție extraordinară acea cameră. A fost muncă și bunăvoință, din respect și dragoste pentru copii. Ideea și trendul pentru care noi am hotărât să contribuim la acest mic proiect sperăm să fie de bun augur”.
Încăperea special amenajată pentru audierea copiilor a costat câteva mii de lei. Zilnic, magistrații Judecătoriei și Tribunalului Arad audiază, în medie, câte 6-7 copii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!