PĂULIŞ. Proiect de anvergură în comuna Păuliş: Primăria a câştigat un proiect european finanţat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale prin care se realizează renovarea în totalitate a clădirii Căminului Cultural. Mai mult, în aceeaşi clădire va apărea şi un muzeu militar, cu piese de importanţă istorică, piese care vor fi aduse de la Unitatea Militară Radna, care a fost desfiinţată. Clădirea fostei primării din Păuliş va deveni atât cămin cultural, cât şi muzeu, ne spune primarul Ioan Turcin.
„Transformarea fostei primării în cămin cultural şi muzeu este o investiţie foarte importantă, pe care mi-am dorit-o foarte mult. Proiectul este unul mai vechi, din 2017. Atunci, după ce am obţinut finanţarea, am întocmit DALI, studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, după care am scos la licitaţie execuţia lucrărilor. Dar nu s-a prezentat nimeni la două dintre licitaţii. Între timp, documentaţiile tehnice au expirat şi a fost nevoie de refacerea lor şi de reluarea procedurilor. Şase ani de zile am tot întocmit pe documente şi am organizat licitaţii şi de abia la a treia a existat şi o firmă interesată. Ca o ironie a sorţii, documentaţiile au durat şase ani, iar lucrarea efectivă de renovare în totalitate a clădirii va dura mai puţin de un an”, ne explică Ioan Turcin.
Acesta spune că lucrările efective au început toamna trecută, dar vremea blândă din lunile de iarnă le-a permis muncitorilor să avanseze nesperat de bine.
„Sperăm ca până prin luna august să finalizăm această lucrare care se lasă aşteptată de aproximativ şapte ani”, a spus primarul din Păuliş.
Acesta spune că, datorită creşterilor de preţuri din ultima perioadă, cu toate că proiectul este finanţat de AFIR, Primăria Păuliş a fost nevoită să vină cu o sumă destul de importantă din bugetul local al comunei.
Muzeul
În ceea ce priveşte compartimentarea clădirii, aceasta va fi împărţită între un muzeu militar şi un cămin cultural.
„Vom avea două săli dedicate muzeului, care vor fi primitoare, spaţioase, generoase”, ne-a explicat Turcin.
Întrebat de unde vine dorinţa de a înfiinţa un muzeu militar, primarul din Păuliş ne spus că „din 2007 visez la acest muzeu. La vremea respectivă, eram consilier local. România de abia intrase în Uniunea Europeană şi apăruse discuţia referitoare la desfiinţarea Unităţii Militare de la Radna. Am făcut atunci o solicitare de relocare a pieselor de muzeu de acolo la noi, în Păuliş, ţinând cont de faptul că în septembrie 1944 pe raza comunei noastre au avut loc evenimente importante în economia celui de al doilea război mondial. În tentativa noastră de relocare a pieselor de muzeu de la Radna am avut un ajutor important de la colonelul Marcel Lucaciu, împreună cu care am pus bazele mutării pieselor de la Radna la Păuliş. Totodată, am primit sprijin şi din partea lui Mihai Fifor, fostul ministru al Apărării Naţionale, dar şi din partea Centrului Cultural Judeţean Arad. În muzeul militar din Păuliş vor ajunge înscrisuri, ţinute militare, cărţi şi ordine de zi emise pe unitate la vremea respectivă, din perioada luptelor de la Păuliş”.
Şi căminul
Pe lângă cele două săli care vor fi dedicate viitorului muzeu militar, clădirea fostei primării va găzdui şi un cămin cultural mare, cu două săli.
„Vom beneficia de o sală de evenimente mare, dedicată tuturor manifestaţiilor culturale, dar şi evenimentelor şcolare. Practic, căminul va fi disponibil pentru orice eveniment de anvergură care va avea loc în comuna noastră. În plus, va mai există şi o sală mai mică, pentru evenimente mai restrânse, cu un număr mai mic de participanţi”, ne-a declarat Ioan Turcin.
Aşadar, după şapte ani de aşteptare, după şapte ani de birocraţie, după şapte ani de documentaţii făcute şi refăcute, din această vară Păulişul se va putea lăuda cu o clădire modernă, care va deveni adăpost pentru un muzeu şi pentru un cămin cultural.
Trimite articolul
Xcu furci si topoare