Zi importantă miercuri, în Sânicolaul Mic. Locuitorii din cartier au primit undă verde de la Primăria Arad să se branşeze la reţeaua de canalizare, investiţia fiind socotită drept finalizată. Verificări pe teren, cu un robot cu cameră video care pătrunde în canalizare, au fost făcute în ultima lună (s-au făcut teste), ieri fiind efectuată pentru presă şi o demonstraţie în acest sens.
Momentul – predarea canalizării către operator (Compania de Apă), după finalizarea probelor tehnice, a fost marcat cum se cuvine de Primăria Arad. În Sânicolaul Mic au fost prezenţi toţi reprezentanţii instituţiilor care au avut legătură cu lucrarea, de la consultant, la proiectant, executant, Compania de Apă, aleşii din Arad, staff-ul Primăriei şi primarul Gheorghe Falcă.
Acesta a precizat că, de astăzi (ieri – n.r.), cele 1.404 imobile se pot racorda la canalizare, locuitorii de aici urmând să se prezinte la Compania de Apă pentru a semna actele. Branşamentul la canalizare costă, potrivit lui Gheorghe Bănăţean, directorul Companiei de Apă, 120 de lei, per imobil.
Oficialii au prezentat tot ieri, în cartier, după demonstraţia de supraveghere video a conductelor, şi datele întregului proiect de canalizare de aici – Reabilitarea zonelor urbane cu deficienţe în serviciile de canalizare – un proiect realizat pe bani de la Banca Mondială şi Guvernul României.
Startul lucrărilor s-a dat aici în 28 martie 2008, fiind realizate în cadrul proiectului lucrări de canalizare menajeră în lungime totală de 17.265 metri, lucrări de canalizare pluvială pe o lungime de 13.222 metri, au fost montate 1.404 racorduri (la fiecare dintre imobilele de aici), 544 de guri de scurgere, două staţii de pompare a canalizării menajere şi o lagună (un bazin de retenţie pentru apele pluviale).
Săpături de şapte metri
Cei prezenţi ieri în Sânicolaul Mic au ţinut să precizeze faptul că lucrările nu au fost defel uşoare, iar în susţinerea afirmaţiilor au precizat faptul că unele conducte au diametrul de aproape doi metri, că s-au făcut săpături chiar şi la şapte metri în pământ, sau că volumul de săpătură dislocat a fost de 232.843,3 mc, volumul la săpătura bazinelor de beton de 1.140 mc iar la săpătura la lagună 26.000 mc.
Cu robotul
Pentru prima dată în Arad, pentru probele tehnice ale reţelei a fost folosit un robot cu cameră de luat vederi care se deplasează în interiorul conductelor. Dispozitivul asigură verificarea video şi controlul celorlaţi parametri prevăzuţi în proiect (respectarea panteităţii conductelor de canalizare, etanşeitatea îmbinărilor etc.).
Predarea, în vară
Primarul Gheorghe Falcă a ţinut să precizeze ieri că nu a fost vorba de recepţia lucrării, care va avea loc altă dată, după ce se va trece la verificarea celorlalte componente ale investiţiei, precum carosabilul şi trotuarul şi după îndreptarea neregulilor. Acest eveniment va avea loc, tot potrivit edilului, undeva în această vară.
Datele reţelei de canalizare
17,2 km de conducte de canalizare menajeră au fost realizate în cartier
13,2 km de conducte de canalizare pluvială au fost introduse în Sânicolaul Mic
2 staţii de pompare pentru canalizare menajeră au fost montate aici
2 lagune (bazine de retenţie ape pluviale) au fost şi ele realizate în cartier, conform proiectului
Citiți principiile noastre de moderare aici!