ARAD. Construirea unei reţele de canalizare în comuna Livada este o promisiune atât de veche încât localnicii băştinaşi nu mai dau doi bani pe angajamentele repetate ale administraţiei. Cei stabiliţi în comună în ultimii ani, în noile zone rezidenţiale, pun însă presiune pe Primărie. Niciunora nu le convine să stea la 5-10 minute de oraş, în condiţii „ca la ţară”. Canalizarea este, practic, cea mai importantă problemă a oamenilor. Şi, din păcate, e tot în fază de proiect. Motivul? Banii, finanţarea.
Posibilităţi
Masterplanul Consiliului Judeţean, care ar putea aduce bani europeni pentru investiţie, reprezintă o soluţie prea îndepărtată. O şansă vine dinspre guvern, care poate asigura finanţarea investiţiei prin Programul „Anghel Saligny”. Bugetul local sau contractarea unui creditreprezintă alte opţiuni.
Dacă în cazul Masterplanului, e vorba de un inel în care sunt prinse localităţi din afara municipiului, în celelalte cazuri se are în vedere racordarea la reţeaua de canalizare din municipiul Arad. Punctul colector se află în cartierul Grădişte, la intersecţia străzilor Vişinului şi Ioan Slavici. Compania de Apă Arad şi-a dat deja acordul pentru preluarea canalizării din UAT Livada în municipiu, aprecind că „în acest moment, colectorul menajer existent şi staţiile de pompare intermediare au capacitatea de a prelua debitul de apă menajeră al celor două localităţi – Livada şi Sânleani – fără a afecta locuitorii din municipiul Arad.”
Risc
Locuitorii din municipiul Arad ar putea fi, însă, afectaţi negativ tocmai dacă nu se face canalizare în Livada. Cel puţin aşa lasă să se înţeleagă viceprimarul municipiului Arad, Lazăr Faur.
Cum e posibil aşa ceva? În absenţa canalizării, locuitorii celor aproximativ 1.800 de case din comuna Livada apelează la pristere (în cel mai fericit caz). Asta înseamnă că apa menajeră ajunge în pământ, fiind preluată de pânza freatică. Este aceeaşi pânză freatică din care se alimentează câteva zeci de puţuri forate în comună, puţuri care asigură apă potabilă pentru locuitorii municipiului Arad…
Retragere
Dincolo de toate aceste detalii, pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Municipal de vineri, 10 iunie, s-a aflat un proiect de hotărâre „privind aprobarea Contractului pentru acordarea dreptului de superficie, uz și de servitute de trecere către Comuna Livada, asupra unor bunuri proprietate publică a Municipiului Arad”. Acordarea acestor drepturi se impune în contextul în care reţeaua de canalizare ar urma să traverseze mai multe străzi din Municipiul Arad, pe o distanță de 1440 de metri.
La propunerea primarului Călin Bibarţ, însă, proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi, edilul invocând sugestia făcută în acest sens de către viceprimarul Lazăr Faur (iniţiator al proiectului).
Explicaţii
Imediat după aprobarea retragerii proiectului de pe ordinea de zi, Lazăr Faur a făcut următoarele precizări:
„Fiind vorba despre o decizie referitoare la o lucrare de canalizare în comuna Livada, am considerat că trebuie să extindem un pic discuţia ca să ne convingem cu toţii despre ce se propune acolo. Aşa că pentru şedinţa viitoare, vom reintroduce pe ordinea de zi acest punct, dar vom invita la comisiile de specialitate pe domnul primar de la Livada – care peste o săptămână va avea proiectul tehnic – să ne spună ce face, când vrea să facă, cât durează lucrarea, ce deranj va fi acolo, ce îşi asumă să repare dacă va produce anumite stricăciuni în zona municipiului Arad. (Vor fi invitaţi, de asemenea, la comisiile de specialitate-n.r.) şi reprezentanţii Companiei de Apă, să ne spună, tehnic, dacă sunt riscuri pentru noi, acolo, să depăşească capacitatea de preluare. Vreau doar să vă spun că, în acest moment, la Livada sunt peste 1.800 de case care nu au canalizare, folosesc pristere sau alte mijloace, iar Compania de Apă are zeci de puţuri pe raza comunei Livada, de unde noi, arădenii, bem apă. Aşa că acolo, eu consider că oricum trebuie să se facă canalizare. Însă dumnealor nu vor primi autorizaţie pentru staţie de epurare pentru că există acele PUZ-uri şi singura soluţie este să se conecteze la reţeaua noastră. Dar va trebui să avem o discuţie mai extinsă, să ne convingem cu toţii – tehnic, juridic, administrativ – despre ce e vorba în acel proiect” – a conchis viceprimarul municipiului Arad, Lazăr Faur.
Trimite articolul
XIar onorabilul domn viceprimar Lazăr Faur are casă în Livada.
Sa ma ierte autoarea articolului, nu de ea rad!
:::)))))
Mai grav este ca și primarul locuiește în zonă și nu face nimic de 2 mandate! Nu atrage fonduri, face doar lucruri populiste fără însemnătate majoră! Aproape lipit de Arad și să nu existe canalizare, gaz peste tot, situația străzilor din cartierele noi nerezolvata de peste 15ani…
Când au aprobat PUZ-ul noilor cartiere nu a mai verificat nimeni starea drumurilor, s-au vândut terenuri, s-au dat autorizații de construcții, s-au construit case și nici după 15 ani nu s-au preluat drumurile, atunci au fost bune când si-au luat dreptul de la dezvoltatori și la recepție nu au mai corespuns? Toate în defavoarea locuitorilor, plătitori de taxe, care trebuie an de an să refacă drumul de piatră din propriul buzunar.
Nimeni nu verifică deversarile pristerelor in șanțurile de apă și în pânza freatică sau arderea deșeurilor de orice natură.. Niște lucruri simple de bază în 2022 dar de care oameni plătiți să se ocupe nu le pasă! Dacă erau la privat zburau de mult, dar fiind la stat e liniște și pace..
O să rămână în istorie ca cei mai slabi gospodari de după Revoluție! Rușine!!!