ARAD. „Pentru că nu suntem toți, nici online nu reușim, propun să scoatem de pe ordinea de zi punctul 7, cu privire la canalizarea din comuna Livada și punctul 14 – care se referă la desemnarea membrilor în Consiliul de Administrație de la RECONS”, a anunțat primarul Călin Bibarț, în deschiderea ședinței extraordinare a CLM Arad, care a avut loc marți, de la ora 11:00.
Decizia a fost luată pentru că nu toți consilierii au reușit să ia parte la ședință, online sau fizic, astfel că înțelegerea între PNL și PSD, care se pare că s-a realizat în cele din urmă și care vizează adoptarea proiectului prin care comuna Livada ar putea să se racordeze la canalizarea municipiului (la schimb cu alt proiect), se reportează pentru ședința viitoare.
Pentru că așa se pare că stau lucrurile în telenovela canalizării de la Livada, care are în urmă trei consultări publice și o altă retragere de pe ordinea de zi.
Blocată de interese politice…
Dar să revenim puțin asupra subiectului, blocat în CLM de grupul PSD, în interesul ex-candidatului la funcția de primar al comunei în 2020, Adrian Țolea, care a migrat de la liberali la socialiști.Adrian Țolea, care își dorește în continuare funcția de primar la Livada, nu și-ar dori, probabil, ca această realizare să fie trecută în contul actualului primar, Iosif Bimbo, realizare care i-ar conferi celui din urmă un avantaj imens la următoarele alegeri. Dar nici prea multă rezistență nu dă bine, pentru că vorbim, până la urmă, de o utilitate publică realizată pe bani guvernamentali, ce ar trebui să fie primită cu brațele deschise de toți cei care vor binele comunei, fie ei de la putere, fie din opoziție. Practic, cu fonduri deja alocate prin programul Anghel Saligny, locuitorilor din Livada li se refuză o utilitate ce n-ar trebui să mai fie subiect de discuție în 2022.
Dar cum totul e supus negocierii, problema politică pare să-și fi găsit, în cele din urmă, o rezolvare, dar tocmai la ora votului nu s-a întrunit majoritatea. Potrivit informațiilor noastre, consilierii PSD ar fi urmat să voteze proiectul, în schimbul numirii unor membri din partea socialiștilor în Consiliul de Administrație al S.C. RECONS SA. Proiectului de hotărâre, amânat împreună cu canalizarea, prevedea mandatarea reprezentanțiilor „Consiliului Local al Municipiului Arad în Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Recons SA Arad să numească cei 3 (trei) membri ai consiliului de administrație, în componența stabilită în cuprinsul Raportului privind numirile finale, înregistrat sub nr. 57.702 /25.07.2022, conform anexei, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, după cum urmează: 1. Balaș Ovidiu Călin 2. Vîrtaci Lili-Cristina; 3. Niță Daniel-Octavian.”
… și de reticența celor din Grădiște
Pe de altă parte, administrația locală se lovește și de reticența locuitorilor din Grădiște, care vor avea de suportat luni în șir de lucrări în fața caselor, dar și de teama acestora că, după racordarea conductei la canalizarea municipiului, aceasta va refula, la fel cum s-a întâmplat în Micălaca, după legarea comunei Vladimirescu la canalizarea Aradului.
Compania de Apă Arad spune, însă, că acest lucru nu este posibil, deoarece conducta care ar urma să preia canalizarea comunei Livada poate să ducă chiar și dublu, fapt certificat și printr-o hârtie scrisă anexată la proiectul de hotărâre.
Mai mult, spun reprezentanții administrației locale, Consiliul Județean are un proiect ce așteaptă finanțarea prin POIM, prin care se va crea un inel care va prelua canalizările din întreaga zonă metropolitană, prin urmare temerilor oamenilor sunt nejustificate. Cu toate acestea, municipalitatea nu poate forța nota în favoarea locuitorilor din Livada și, cumva, în detrimentul arădenilor din Grădiște. De aici și tergiversările, care s-ar putea traduce în repetate rânduri de negocieri politice. Care aproape că au reușit. În cale a stat doar conexiunea la internet a unuia dintre consilieri. Dar, cu siguranță, ședința ordinară de luna aceasta va avea pe ordinea de zi și cele două proiecte, la pachet, scoase astăzi, tot la pachet, de la vot.
Citește și:
Unanimitate la abțineri! Concursul pentru postul de manager al Filarmonicii nu se organizează (încă)
Trimite articolul
XToti smecherii au vrut sa scape de forfota aradeana…De inteles,cu revers…Vile,condomenii inghesuite,cumplite….Acum vor sa se racordeze la utilitatile si asa aglomerate…Pai daca sunt atat de bazati,sa-si faca propria statie de epurare…Peste nici 2-3 ani,municipiul se va sparge din nou,ca fiind subdimensionat….Nu,multumim…
Evident că acest proiect nu ar fi deloc avantajos pentru locuitorii din Grădiște, iar consilierii locali ar trebui să acționeze în interesul comunității locale. În mod normal, acest proiect nici nu ar fi trebuit să ajungă vreodată subiect de vot. Ideea e că indiferent ce spun cei de la Apă Canal, cu siguranță instalația de canalizare pentru zona Aradului nu a fost niciodată supradimensionată, așa cum se poate observa la orice ploaie mai serioasă, când refulează pluvialul în diverse zone. Astfel, preluarea apelor pluviale și a celor uzate din Livada ar fi absolut inoportună și cu siguranță ar creea probleme ulterioare. Dacă tot s-a ajuns la vot, mai lăsați interesele personale și acționați în favoarea arădenilor, pe care îi reprezentați. Dacă arădenii se opun acestui proiect, votul ar trebui să reflecte voința acestora.