Mirosurile groaznice, putoarea au invadat din nou malul Mureşului, în zona cartierului Micălaca. Arădenii care au ales să se plimbe pe faleză zilele trecute, în pofida vremii urâte, s-au lovit de mirosuri pestilenţiale provenite dinspre malul râului. Unul dintre locuitorii oraşului a vrut să vadă de unde vine duhoarea şi, cu stupoare, a descoperit că cei de la Compania de Apă Arad au decis, din nou, să deverseze canalizarea menajeră şi cea pluvială direct în Mureş. „În 6 octombrie 2016, mergând sus pe dig, am simţit din nou mirosul de canal în acea zonă şi am avut curiozitatea de a coborî până jos la acel stăvilar. Aceeaşi problemă! Se deversează din nou apele uzate în Mureş şi, din câte îmi dau seama, nu este de azi de ieri, este de mai mult timp acest lucru. Circulând des prin zonă, am simţit şi în alte dăţi acest miros, dar se şi aude acea deversare. Acum, că nu mai sunt atâtea frunze în copaci, zgomotul vântului nu mai atenuează căderea apelor uzate în Mureş”, ne-a spus un arădean. Acesta a făcut şi câteva poze, mărturie că declaraţia lui este reală. Iar în acele imagini se observă clar că stăvilarul a fost deschis din nou de către cei de la Compania de Apă, iar canalizarea se revarsă direct în râul Mureş, fără a trece prin staţiile de epurare care ar scoate mizeria mare din apă.
A plouat mult
Contactaţi pe marginea acestui subiect, reprezentanţii Companiei de Apă Arad nu au încercat să ascundă faptul că apa uzată, provenită atât din canalizarea menajeră, cât şi din cea pluvială, este deversată în Mureş. Dar spun că acest lucru se întâmplă numai când plouă mult. Şi se întâmplă cu acordul Gospodăririi Apelor. „SP 5 (n.r. staţia de pompare) este amplasată în cartierul Micălaca, zona 300, pe malul râului Mureş. Conform Autorizaţiei de Gospodărire a Apelor nr. 202 din 10 august 2016, SP 5 este utilizată pentru pomparea apelor uzate menajere şi pluviale. Conform autorizaţiei, în caz de ploi de mare intensitate, acestea pot fi deversate în râul Mureş”, a declarat Monica Iovan, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă. Aceasta a mai completat, spunând că, în prezent, stăvilarul este închis. Aşadar, Gospodărirea Apelor le permite celor de la companie să deverseze ape uzate în Mureş. Dar numai dacă plouă mult. Cât înseamnă mult şi cine decide că e mult, nu ştim.
Au mai fost probleme
Situaţia din Micălaca, zona 300, nu este una în premieră. Acolo au fost semnalate deversări de mai multe ori. În primăvara anului 2015 am asistat la o nouă deversare a canalizării menajere în Mureş. Atunci a fost o mobilizare generală a tuturor instituţiilor de protecţie a mediului, finalizată prin amendarea Companiei de Apă cu 30.000 de lei. Atunci, spre deosebire de acum, nu exista vreo autorizaţie pentru deversare. Acum există. Şi, cel mai probabil, nu se va lua nicio măsură din cauza acelei autorizaţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!