Suntem un judeţ plin de oameni bolnavi. O ştim deja. O reconfirmă statisticile, care arată că ne aflăm pe locul doi în ţară, după Bucureşti, în ceea ce priveşte numărul de pacienţi care suferă de afecţiuni cardio-vasculare, dar şi din punct de vedere al numărului de pacienţi care suferă de vreun fel de cancer.
Primăria Arad a realizat strategia de sănătate a municipiului nostru, strategie care reflectă precum o oglindă situaţia gravă în care ne aflăm din punct de vedere al sănătăţii. De departe, cei mai mulţi arădeni, aproape 100.000 în tot judeţul, suferă de diferite boli cardio-vasculare, cunoscute în popor drept boli de inimă. Apoi, dintre afecţiunile fatale, pe locul doi se află tumorile maligne, cancerul, mai precis. Iar datele arată că cele mai multe cazuri de cancer afectează femeile din judeţul nostru.
Pe locul întâi în ceea ce priveşte tumorile maligne se află cancerul la sân, de care suferă aproape 2.000 de femei din Arad. În imediata apropiere se află cancerul de piele, cu aproximativ 1.800 de cazuri. Topul morbid continuă cu tumoare malignă la colul uterin, afecţiune de care suferă puţin peste 1.500 de femei.
Alţi aproximativ 1.400 de arădeni suferă de cancer colo-rectal, iar cancerul bronhopulmonar afectează alţi 800 de locuitori ai judeţului nostru. Apoi, sub 500 de cazuri pentru fiecare afecţiune, avem cancerul la vezica urinară, cancerul la prostată, cancer al stomacului, cancer de pancreas şi cancer de ficat. În total, peste 13.300 de arădeni suferă de diferite tumori maligne.
Specialiştii spun că, în primul rând, trebuie să ne schimbăm stilul de viaţă şi alimentaţia, precum şi obiceiurile proaste, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool. Altfel, cifrele de mai sus ar putea să crească în continuare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!