ARAD. Veşti bune pentru toţi suferinzii de cancer din judeţul Arad şi nu numai. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad (CJA) au anunţat că în oraşul nostru, ca parte a Spitalului Judeţean Arad, va fi înfiinţată o secţie clinică de oncologie.
„Din păcate, nu avem finanţare de la bugetul de stat pentru a reduce incidenţa acestor afecţiuni. În judeţul vecin din Ungaria, Bekes, există aceeaşi problemă. Aşa că, împreună cu judeţele Bekes şi Timiş, am întocmit un proiect strategic care va fi depus pe programul de cooperare transfrontalieră Interreg România-Ungaria 2014-2020”, a anunţat Gabriela Chiricheu, director de proiecte în cadrul CJA. Investiţia se va ridica la peste 12 milioane de euro, marea majoritate a fondurilor urmând să fie decontate de Uniunea Europeană.
Secţie nouă
Pentru a stabili locul în care va lua fiinţă acest centru, s-au încercat mai multe variante. Până la urmă, CJA a apelat la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, care dispune de o clădire ce poate fi transformată în secţie de Oncologie. „Proiectul nu ne permite ridicarea unei clădiri noi. Iar Spitalul Judeţean stă foarte prost în ceea ce priveşte dotarea cu imobile, fiind foarte cunoscut faptul că mai multe secţii funcţionează în clădiri revendicate şi retrocedate. Ca atare, am demarat un parteneriat cu universitatea, care ne va oferi un spaţiu care corespunde cerinţelor. Acest spaţiu se află în zona fostei fabrici de confecţii, în spatele campusului universitar”, a anunţat Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA. Aceeaşi universitate va demara şi un proiect de cercetare pentru a descoperi care este motivul pentru care Aradul are o incidenţă atât de mare în ceea ce priveşte cazurile de cancer.
Privaţii ies din joc
Din fondurile ce vor fi alocate pentru acest proiect se va moderniza clădirea în care va funcţiona secţia de Oncologie şi vor fi achiziţionate aparate medicale de ultimă generaţie pentru diagnosticarea şi tratarea patologiilor oncologice. „Proiectul este unul de impact şi îşi propune reducerea cazurilor de cancer, dar şi accesul cetăţenilor la tratament. Această secţie se va adresa tuturor cetăţenilor din Arad, Timiş şi Bekes”, a mai spus Ioţcu. În aceste condiţii, intenţia firmelor private de înfiinţare a unui centru de radiologie este sortită pieirii încă din faşă. „Noua secţie clinică de Oncologie va fi superioară tuturor secţiilor private. Iar zona privată nu îşi permite să susţină un proiect de asemenea valoare. În cadrul acestei clinici totul va fi gratuit. Toate serviciile se adresează cetăţenilor, inclusiv celor care nu au posibilitatea materială pentru a solicita diagnostic şi tratament. Urmând să fie secţie a Spitalului Judeţean Arad, Oncologia va lucra cu asigurările de sănătate. Am reuşit ce ne-am propus: o secţie de Oncologie în sectorul public, administrată de Spitalul Judeţean şi la care vor avea acces toţi arădenii”, a ţinut să mai precizeze preşedintele CJA.
Cât de repede
Momentan, nu se poate înainta un termen exact în ceea ce priveşte finalizarea acestei noi secţii, dar autorităţile judeţene spun că în aproximativ doi ani, Oncologia ar putea deveni funcţională. „În 2015 putem solicita deja finanţarea, iar, din câte ştim, în 2017 Uniunea Europeană va solicita deja studii pentru a vedea impactul investiţiei. Mai precis, dacă incidenţa cancerului a scăzut, dacă bolnavii sunt trataţi. Drept urmare, trebuie să ne mişcăm repede şi să finalizăm investiţia pentru ca în 2017, să putem oferi deja statistici”, a mai spus Nicolae Ioţcu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!