Arad. România ar trebui să utilizeze instrumente economice, ne spun reprezentanții ULAL Arad, pentru modernizarea gestionării deșeurilor, dar și pentru implementarea legislației europene în domeniu. Despre ce instrumente este vorba? Despre „plătește pentru cât arunci”, „răspunderea extinsă a producătorului” și „taxa la depozitare”. Pentru a pune în aplicare aceste instrumente economice este necesară modificarea și completarea legislației în domeniu, astfel încât să fie stabilite clar responsabilitățile și obligațiile tuturor părților implicate, ținând cont inclusiv de modificările aduse prin promovarea pachetului economiei circulare.
Schimbările în obiceiurile cetățenilor, dar și ale autorităților trebuie să înceapă în cel mai scurt timp posibil, spun reprezentanţii ULALA, deoarece conform cifrelor centralizate de EUROSTAT, în 2015, din 272 de kilograme de deșeuri menajere generate într-un an de un român doar 3% s-au reciclat! Deși acest procent a fost ușor îmbunătățit în ultimii ani, valoarea ajunge la aproximativ 10% iar cerințele pentru anul 2020 sunt clare: peste 50%!
Reducerea cantității de deșeuri
Schimbările meţionate mai sus se vor reflecta asupra calcului facturilor care până acum s-a realizat în funcție de numărul de persoane din gospodărie sau din asociația de proprietari. „Acest sistem de calcul va fi schimbat ca urmare a adoptării Ordonanței de Urgență 74 din luna iulie 2018, prin care se solicită implementarea unor instrumente economice care să ajute România să atingă țintele de reciclare și de reducere a cantităților de deșeuri depozitate în deponeele ecologice, ținte stabilite de legislația Uniunii Europene. În România, depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi nu este corespunzător taxată. De aceea nu este stimulat nici procesul de reciclare. Firmele de salubritate preferă să depoziteze la groapă deșeurile colectate din motive economice. Comparativ cu alte state europene unde taxa de depozitare depășește 100 euro/tonă, în România aceeași taxă este de doar 10-15 euro/tonă”, a declarat Dorina Lupșe – președintele ULAL Arad.
Pubele speciale și saci colorați
La nivel local, mai spun mai marii ULALA, atât Primăria, cât și ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor ar trebui să pună la dispoziţia arădenilor pubele speciale pentru colectarea deșeurilor, iar firmele de salubritate să le împartă saci de gunoi în culori distincte, tuturor. Respectarea acestor reglementări revine în special Poliției Locale care este de asemenea responsabilă de urmărirea și aplicarea eventualelor sancțiuni atunci când este cazul, precizează Dorina Lupşe, preşedintele ULALA.
Până în decembrie 2020
Principalele obligații ale autorității administrației publice locale ale unităților administrative-teritoriale, mai spune Lupșe, constau în asigurarea colectării separate pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale și atingerea, până la data de 31 decembrie 2020, a unui nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală generată. „Neatingerea țintelor asumate prin aderarea la UE va atrage sancțiuni prin procedura de Infrigent aplicată de Curtea Europeană de Justiție, iar amenzile vor fi plătite tot din banii publici”, completează președintele ULAL Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!