Arad. Fostul procuror-general adjunct al României, Bogdan Licu, aflat în mijlocul unui imens scandal de plagiat, „tratat” cu renunțare la doctorat, a fost votat marți, în Camera Deputaților, pentru un scaun de membru al Curții Constituționale, cu susținerea majorității PSD și PNL. În pofida faptului că și cele mai recente dezvăluiri ale Emiliei Șercan vorbesc de faptul că Bogdan Licu, noul judecător al Curții Constituționale, nu face cinste acestei instituții și implicit nici susținătorilor săi, acesta obținând, de pildă, nota 5 la Limba română, la bacalaureat, de votat deputații l-au votat cu ambele mâini.
Pe rețelele sociale, unde fiecare sau mai fiecare se laudă cu activitatea sa politică, lucrurile stau însă cu totul altfel. Vorbim cel puțin de arădenii din Camera Deputaților. Care au uitat să consemneze momentul!
USR-istul vorbește
Singurul care a făcut referire la evenimentul de ieri din Camera Deputaților a fost useristul Adrian Wiener, cel care a avut mai multe postări pe temă și în zilele anterioare, de când a început întreaga tevatură cu numirea judecătorilor la Curtea Constituțională. Deputatul USR a scris marți: „Astăzi, prin numirea lui Bogdan Licu, sistemul ridică plagiatul la rang constituțional, consacră impostura, mediocritatea și servilismul ca norme. #StatCaptiv”.
Cei doi PSD-iști care tac
Deși sunt extrem de activi pe paginile de socializare, iar în cazul lui Mihai Fifor și prin intermediul comunicatelor de presă, deputații PSD arădeni au uitat să consemneze evenimentul de marți și l-au neglijat pe toată perioada în care și-a scris istoria. Iar aceasta, cu toate că partidul lor este cel care l-a propus pe Bogdan Licu pentru un post de judecător la Curtea Constituțională iar acțiunile partidului sunt popularizate la scară națională de toți liderii din teritoriu. De postat, au postat pe facebook, dar au abordat cu totul alte teme.
Mihai Fifor a avut osingura postare marți, care vorbea de „Vești bune pentru transportatori: ajutorul de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil devine o realitate!”, descriind mai apoi măsura impusă de PSD în pachetul „Sprijin pentru România”, un ajutorul financiar acordat transportatorilor și distribuitorilor pentru fiecare litru de combustibil achiziționat. Postarea este însoțită de o poză a sa.
Mult mai activ decât deputatul Fifor s-a dovedit a fi colegul său de partid și de Cameră, Adrian Alda, care se poate lăuda cu cele mai multe postări pe facebook în ziua de marți dintre toți deputații arădeni: nu mai puțin de 5.
O primă postare este un link spre o știre ilustrată cu poza sa, despre microgranturi și granturi de 300 de milioane de lei în agricultură. Cea de a doua este o postare a lui Codin Maticiuc, cu mențiunea lui Alda: „Trebuie să schimbăm lucrurile, astfel încât normalitatea să nu mai fie o ”minune”. Toți cei care dăruiesc din timpul și banii lor pentru a face bine celor din jur trebuie sprijiniți. Și asta vom face!”
Cea de a treia postare este redistribuirea postării colegului său Mihai Fifor, pe care am menționat-o mai sus. Cea de a patra vorbește „Despre cererea primarilor de a se urgenta finanțarea proiectelor din programul Anghel Saligny!!” și despre „#Programele_de_investiții, susținute de #PSD”, postare ilustrată cu o poză cu el și cu colegul Mihai Fifor, iar o ultimă postare este de fapt o actualizare a fotografiei de profil, un portret al său, cu mențiunea „#AA – vocea fermierilor arădeni în Parlament!!”.
Și liberalii tac
Deși destul de activi și ei pe rețelele de socializare și prin comunicate de presă, cei doi deputați din partea PNL nu au avut ieri nicio intervenție pe facebook. Despre Licu, niciun cuvânt, nicicând, nici marți, nici înainte. Cea mai recentă postare a lui Sergiu Bîlcea e de luni și vorbește de gazonul stadionului UTA, problemele și posibilele soluții de aplicat, cu o poză cu deputatul pe stadion alături de responsabili din domeniu.
Celălalt penelist din Camera Deputaților, Glad Varga, nu a mai postat pe facebook de ceva timp, ultima postare pe pagina sa oficială de facebook fiind din 16 februarie. Aceasta face referire la moartea unui coleg din partid. Despre Licu, nimic.
UDMR-istul
Deputatul UDMR, Petru Farago nu amintește nimic, nici el, de victoria lui Bogdan Licu, nici marți, nici în trecut, ultima sa postare de pe facebook datând din 1 mai (distribuirea unei postări a EON). Deputatul nu este însă foarte activ în privința imaginii sale politice.
Și AUR mai tace
Deputatul AUR, Nagy Vasile, activ când vine vorba de imagina sa politică, și având în spate un partid care a susținut un alt candidat, a postat ieri pe facebook, dar subiectul a fost cu totul altul: „Eșecul liberalizării – Marii câștigători”, o postare despre proasta informare a populației, monopolul marilor companii asupra sectorului energetic, despre câștigurile unor firme, despre profituri record ale altora pe spatele populației. Nici în trecut, deputatul nu a făcut nicio referire la Bogdan Licu, propunerea acestuia pentru un post la Curtea Constituțională și votul său legat de acest subiect.
Pe scurt, din toți cei 7 deputați arădeni, doar Adrian Wiener a atins problema numirilor prin vot la Curtea Constituțională. Cei care au votat au votat în tăcere. Nu știm sigur pe cine au votat și dacă au făcut-o cu capul plecat sau mulțumiți că, la final, la numărarea voturilor, un procuror acuzat de plagiat va da pe viitorul verdictul pe legile pe care le gândesc chiar ei în Parlament.
Scurt istoric
Prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, îl va înlocui pe Valer Dorneanu în funcţia de judecător CCR, ca urmare a decizie de marți (și) a deputaților arădeni din Camera Deputaţilor. Bogdan Licu a obţinut 208 voturi „pentru” şi 93 „împotrivă”. Pentru funcţia de judecător CCR din partea Camerei Deputaţilor au candidat Bogdan Licu (PSD), Cristi Danileţ (USR) şi Ioan Sabău-Pop (AUR). Licu (propus de PSD) a primit 208 voturi pentru, Cristi Danileț (propus de USR) a primit 59 de voturi, iar Ioan Sabău-Pop (propus de AUR) a primit 34 de voturi.
Tot marţi, Senatul a votat ca Iulia Scântei să fie noul judecător CCR (o va înlocui pe Mona Pivniceru) din partea acestei camere a Legislativului. Senatorii au votat-o pe Iuliana Scântei pentru funcţia de judecător la CCR cu 76 voturi „pentru” şi 34 „contra”. Peter Eckstein-Kovacs a obţinut 22 de voturi „pentru” şi 88 „contra”, iar Radu Ghidău 12 voturi „pentru” şi 98 „contra”.
Cea de-a treia nominalizare va fi făcută de preşedintele Klaus Iohannis.
Judecătorii Curții Constituționale sunt numiți pe o perioadă de 9 ani. Voturile în cele două camere au fost secrete.
Ce face Curtea Constituțională
Principalele atribuții ale Curții Constituționale sunt: controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare; verificarea constituţionalităţii iniţiativelor de revizuire a Constituţiei; controlul constituționalității tratatelor sau a altor acorduri internaţionale; controlul constituționalității regulamentelor Parlamentului; soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate; soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională dintre autoritățile publice; respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmarea rezultatelor sufragiului; constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României; emiterea avizului pentru suspendarea din funcţie a Preşedintelui României; exercitarea atribuţiilor privitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului şi la confirmarea rezultatelor acestuia; verificarea îndeplinirii condiţiilor pentru exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni; judecarea contestaţiilor care au ca obiect constituționalitatea unui partid politic; alte atribuţii prevăzute de legea organică a Curţii.
Curtea Constituţională este unica autoritate de jurisdicţie constituţională din România, independentă faţă de orice altă autoritate publică.
La nivelul Legii fundamentale, astfel cum a fost republicată în urma revizuirii din anul 2003, Curtea Constituţională este reglementată în cuprinsul celor 6 articole ale Titlului V (art.142-147), dispoziţiile acestora fiind dezvoltate prin Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată.
Hotărârile Camerei Deputaților și Senatului pentru numirea lui Bogdan Licu și Laura Iulia Scântei în funcțiile de judecători CCR au fost publicate marți după masa în Monitorul Oficial.
Trimite articolul
XFifor nu ii în stare…..sa se ajute pe el la Arad…..dapai sa ajute pe alți….orice se întâmplă bun în viata unui arădean se întâmplă datorita lui Fifor dacă cumva te știe!
Bai handicapatilor da ce faceti ca toate se scumpesc? de la motorina a pana la placinta de la cofetarie si voua va arde sa umblati dupa imagine si voturi imbecili jegosi ce sunteti
-
De 32 de ani nu intelegi legatura?