Acest lucru se intampla de obicei in jurul varstei de 4 – 6 luni. Laptele matern si cel praf gasit in comert au tot necesarul nutrional pana la 4-6 luni. Introducerea alimentelor solide inainte de aceasta varsta face procesul de hranire mai complicat. Cercetarile au aratat ca in cele mai multe din cazuri mancarea solida nu va ajuta copilul sa doarma in timpul noptii. Singurele exceptii sunt acei copii alaptati de la san care nu primesc destule calorii si nu cresc suficient in greutate.
Tipuri de alimente solide
Cerealele
Sunt de obicei primele alimente solide adaugate in dieta copilului. In general acestea sunt introduse prin formule special concepute pentru bebelusi la varsta de 4 luni, iar in cazul copiilor alaptati la san la 6 luni.
Cerealele trebuie date copilului cu o lingurita si niciodata prin biberon. Acest lucru este necesar pentru ca bebelusului ii este greu sa diferentieze intre ceea ce mananca si ceea ce bea.
Incepe cu cereale din orez, care predispun mai putin la alergii decat alte cereale. Orzul si ovazul pot fi incercate 2- 3 saptamani mai tarziu. Cerealele mixte pot fi adaugate in dieta copilului tau doar dupa ce fiecare tip de cereale a fost introdus separat in dieta anterior.
Fructele si legumele
Piureul de fructe si legume este urmatorul tip de aliment solid introdus in dieta copilul tau. Ordinea in care adaugi fructele si legumele in dieta copilului nu este importanta. Totusi, trebuie sa introduci un nou fel de mancare o data si nu mai mult de trei noi feluri de mancare pe saptamana.
Carnea si proteinele alternative
In jurul varstei de 7-8 luni bebelusul tau ar trebui sa fie pregatit pentru piureul de carne si proteinele alternative (cum ar fi fasole, mazare, linte, branza, iaurt).
Alimente care pot cauza alergii
Albusurile de ou, graul, untul de arahide, pestele si sucul de portocale sunt mai susceptibile sa provoace alergii decat alte alimente solide, dar acest lucru este controversat. Evita adaugarea acestor alimente in dieta copilului tau pana la varsta de an, mai ales daca copilul are si alte alergii.
Folosirea lingurii in hranire
Incepe sa hranesti copilul cu lingura cand acesta are 4-6 luni. Pune alimentele pe mijlocul limbii. Daca le pui pe varful limbii probabil copilul le va impinge afara. Unii copii incep sa manance mai bine daca pui lingura intre buze si ii lasi sa suga continutul.
Unii copii sunt mai bataiosi si incearca sa tina lingura in timp ce-i hranesti. Acestor copii trebuie
sa le distragi atentia sau sa le dai o alta lingura pe care sa o tina in mana.
Cand ajung la un an, majoritatea dintre copii incearca sa se hraneasca singuri. Pe la 15 -18 luni ce mai multi dintre copii pot sa se hraneasca cu o lingura si nu mai au nevoie de ajutorul parintilor pentru a manca.
Alimentele „deget”
Alimentele „deget” sunt mici, sunt bucati de marimea unei muste de alimente moi. Ele pot fi introduse in dieta copilului in jur de 9 -10 luni.
Majoritatea dintre bebelusi adora sa se hraneasca singuri. Din moment ce acestia nu pot sa se hraneasca singuri cu o lingura inainte de varsta de 15 luni, alimentele „deget” ii tin activi in procesul de hranire.
Cele mai bune alimente „deget” sunt cerealele uscate (Cheerios, Rice Krispies, etc.), bucatile de branza, bucati de omleta, felii de fructe conservate (piersici, pere, ananas), felii din fructe proaspete (in special banane), biscuiti, fursecuri, paine.
Gustarile
Odata ce copilul ajunge la 3 mese pe zi sau daca mananca la un interval de 5 ore s-ar putea sa aiba nevoie de mici gustari pentru a invinge foamea dintre mese. Cei mai multi dintre copii incep acest lucru intre 6 si 9 luni. Gustarile din timpul diminetii si dupa amiezii ar trebui sa conste in alimente nutritive, dar nu lactate. Fuctele si cerealele uscate sunt recomandate. Daca bebelusului nu ii mai este foame la momentul mesei, redu gustarile sau renunta la ele.
Alimentele consumate la masa
Copilul tau ar trebui sa manance aceleasi alimente ca si tine atunci cand atinge varsta de un an. Acesta lucru presupune ca dieta ta este bine echilibrata si ca pregatesti cu atentie orice alimente care crezi ca ar fi dificil de mestecat pentru copil. Evita alimentele cu care copilul se poate ineca cum ar fi: morcovi, bomboane, nuci, alune, popcorn etc.
Alimente bogate in fier
De-a lungul vietii noastre avem nevoie de fier oentru a preveni anemia. Unele alimente sunt bune surse de fier. Carnea rosie, pestele, carnea de pasare sunt cele mai bune. Unii copii vor dori sa manance la pranz doar carne, iar carnea slaba este foarte buna. O cantitate adecvata de fier se gaseste de asemenea in cereale imbogatite cu fier, in fasolea de toate tipurile, in galbenusuri de ou, unt de arahide, stafide, suc de prune, cartofi dulci si in spanac.
Vitaminele
Adaugarea de vitamine nu este necesara dupa ce copilul are 1 an si are o dieta echilibrata. Daca nu este prea mancacios da-i o vitamina masticabila o data pe saptamana.
Sursa Utilecopii.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!