ARAD. Vă amintiți, desigur, subiectul. Zeci de copii de 11, 12 și 13 ani au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe Arad – la începutul lunii ianuarie 2020 – cu erupții cutanate, iritații la ochi, dureri abdominale și vărsături, după ce o firma DD CHIM Hunedoara a efectuat dezinsecția în sălile de clasă aparținând Liceului Adam Müller Guttenbrunn. Mai marii județului și municipiului, de la prefect la primar, au tunat și au fulgerat la adresa firmei care a efectuat dezinsecția. Mai mult de atât, societatea era aceeași care efectua dezinsecția și dezinfecția spațiilor publice din municipiului Arad.Însuși primarul Aradului, Călin Bibarț, a cerut rezilierea contractului cu această societate, la două săptămâni după incidentul de la școală:
„Având în vedere problemele apărute la Liceul German, în urma serviciilor de dezinsecție prestate de respectivul operator, și luând în considerare faptul că aceeași firmă este responsabilă cu dezinsecția și deratizarea la nivelul întregului municipiu, am decis să punem capăt acestui contract. Nu mai așteptăm rezultatele niciunei anchete. Neglijența de care au dat dovadă cei care au prestat acest serviciu se plătește din punctul de vedere al administrației locale arădene, cu rezilierea contractului. Sănătatea oamenilor este mai presus de orice anchetă!”.
Nu s-a întâmplat acest lucru. Contractul cu firma nu a fost reziliat. Semn că sănătatea copiilor nu a fost mai presus de orice. Cât despre ancheta în acest caz, cea care urma să stabilească cine se face vinovat de faptul că în jur de 40 de elevi au suferit intoxicații, putem să vă informăm că se mișcă foarte încet spre deloc.Declarațiile edilului au continuat atunci:
„Cu toate că acordul cadru permitea încheierea a încă unui contract subsecvent cu respectivul operator (au fost prevăzuţi şi bani în bugetul pe 2020 pentru aceasta – n.r.), acest lucru nu se va întâmpla. Mai mult decât atât, au fost demarate procedurile pentru o nouă licitație”.
Trebuie menționat că licitația la care se face referire în declarație a fost câștigată de firma menționată, fiind însă contestată în instanță de o altă societate care participase la licitație. Interpelată pe subiectul rezilierii contractului de deratizare/dezinsecție dintre societatea comercială și Primăria Arad, instituția spune că a existat un acord cadru, dar și un contract subsecvent:
„În baza acordul-cadru nr.60330/14.08.2018, ultimul contract subsecvent, aferent anului 2021 a fost încheiat ca urmare a pronunțării sentinței nr.276/CA/2021 de către Tribunalul Hunedoara, în dosar nr. 589/97/2021. Contractul subsecvent nr. 45221/08.06.2021 a fost valabil până la data de 30.09.2021”.
Așadar, contractul Primăriei Arad cu DD CHIM Hunedoara s-a încheiat, dar doar pentru că a expirat valabilitatea actului.IPJ Arad spune același lucruImediat după incidentul în care aproximativ 40 de elevi ai Liceului German au suferit intoxicații, Inspectoratul de Poliție Județean Arad remitea următorul comunicat de presă:
„În urma cercetărilor efectuate și a mijloacelor de probă administrate din acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, fals în înscrisuri sub semnătură privată și trafic de produse sau substanțe toxice. La fața locului s-a deplasat și echipa de cercetare din cadrul Serviciului Criminalistic Arad, care a prelevat probe care urmează a fi analizate toxicologic. Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad”.
Ce spune astăzi Inspectoratul de Poliție Județean Arad, la aproape doi ani de când cercetează acest caz? Exact același lucru, cu precizarea noastră că a mai fost adăugată o infracțiune la cele trei descrise mai sus.
„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Serviciul Arme, Explozibili Substanțe Periculoase, se află în cercetări dosarul penal cu nr.240/P/2020 înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, în care se fac cercetări in rem, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și trafic de produse sau substanțe toxice, urmând ca după finalizarea cercetărilor și stabilirea cu exactitate a stării de fapt să fie propusă soluția legală”, se arată în răspunsul trimis de IPJ Arad pe adresa redacției.
Așadar, încă nimeni nu a răspuns în fața legii pentru cele întâmplate, încă se efectuează cercetări (n.r. după aproape doi ani distanță de la producerea incidentului!) și nici nu a fost stabilită starea de fapt (!?). De vină pentru „întârzieri” ar putea fi expertizele solicitate în cadrul cercetărilor, expertize despre care se spune că ar dura foarte mult timp, însă este greu de crezut că instituțiile statului se mișcă chiar atât de greu și de nepăsător.De negăsitDirectorul Liceului Adam Muller Guttenbrunn Arad, Mario Stoica, nu a putut fi de găsit la telefon pentru a oferi o declarație pe subiectul rezilierii contractului dintre unitate de învățământ pe care o conducea și societatea DD Chim Hunedoara. La momentul producerii incidentului, directorul liceului declara:
„S-a făcut o dezinsecţie la şcoală, vineri, în clădirea de unde sunt copiii veniţi la UPU, între 9 şi maxim 9 şi un sfert. În momentul în care am aflat, l-am trimis pe domnul administrator să caute procesul verbal al dezinsecţiei, proces pe care l-am pus deja la dispoziţie DSP-ului. Acum mă duc cu domnul prefect la şcoală să văd ce au mai găsit”.
Legat de faptul că elevii sosiţi la UPU au povestit că pe bănci era o substanţă lipicioasă, semn că acolo nu s-a făcut curat după dezinsecţie, directorul Liceului German a declarat:
„Nu ştiu, nu am vorbit cu copiii. De aceea și vreau să mă întorc ( la liceu- n.r.), mai ales că, la clasa la care sunt în jur de cinci copii internați, eu am avut oră, de la 9 la 11. Nu mi s-a plâns nimeni de nimic și nimeni nu a spus că e ceva lipicios pe bănci”.
Despre firma care a făcut dezinsecția, Mircea Mario Stoica a precizat că era autorizată:
„E firmă care a câştigat licitația”.
Acțiunea de dezinsecție și dezinfecție desfășurată la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrun” s-a executat în baza unui contract încheiat între unitatea de învățământ și DD CHIM Hunedoara. Tot unitatea de învățământ a fost cea care a emis comanda și a stabilit programul de intervenție, Primăria Municipiului Arad nefiind parte în respectivul contract. JA – I.C.Nu toți au depus plângeriÎn jur de 40 de elevi ai Liceului German au ajuns la spital în urma dezinsecției efectuată în sălile de curs în care au avut ore. Potrivit informațiilor pe care le deținem, nu toți părinții au formulat plângeri penale în cauză, iar, dintre cei care au înaintat aceste acte, nu toți au făcut demersuri pentru obținerea unui certificat medico-legal din care să reiasă numărul exact de zile de îngrijiri medicale de care au avut nevoie copiii pentru a-și reveni.„Nu este vina noastră”Administratorul societății a declarat imediat după incident că toate substanţele folosite pentru dezinsecţie şi deratizare sunt autorizate şi că exclude varianta ca elevii să se fi intoxicat din această cauză:
„S-au utilizat toate substanţele avizate de Ministerul Sănătăţii, conform legii, pe suprafeţe şi atâta tot. Din punctul nostru de vedere, nu este vina noastră. Suprafața asta este pentru suprafeţe, adică se dă şi pe pereţi. N-ar trebui să aibă efecte negative asupra oamenilor, substanţa având o toxicitate foarte redusă“.
Trimite articolul
XCit de naiv poți sa fi pentru a crede ca se va rezolva ceva cu acest dosar? Tinind cont de cei banuiti a fi implicati in alegerea firmei ce a facut lucrarea,dar si de influienta firmei,credeți ca va fi pronuntata o rezolvare ?Nu uitați ca suntem în România și în Arad .
Musamalizare! Ati uitat unde traiti?
Se cheama simplu: coruptie….. un lucru de care majoritatea romanilor sunt legati si nu vor sa scapam de ea.
Însuși primarul Aradului, Călin Bibarț, a cerut rezilierea contractului cu această societate, la două săptămâni după incidentul de la școală: „Având în vedere problemele apărute la Liceul German, în urma serviciilor de dezinsecție prestate de respectivul operator, și luând în considerare faptul că aceeași firmă este responsabilă cu dezinsecția și deratizarea la nivelul întregului municipiu, am decis să punem capăt acestui contract. Nu mai așteptăm rezultatele niciunei anchete. Neglijența de care au dat dovadă cei care au prestat acest serviciu se plătește din punctul de vedere al administrației locale arădene, cu rezilierea contractului. Sănătatea oamenilor este mai presus de orice anchetă!”.
Ipocrizie pana la cer , oare care este numele firmei care a bagat in buzunar suma de 20.967.280 lei suma alocata in luna februarie a acestui an pentru dezinsectia pe 2021 ??????!!!!!!!!