Jurnal Arădean. Câte feluri de pensii avem în România?
Mihaela Vasil. Există pensia de limită de vârstă, care este de două feluri. Limită de vârstă cu vechime completă pentru oameni care nu au lucrat în condiții speciale sau deosebite, care trebuie să aibă 35 de ani de vechime și nu au niciun fel de rducere a limitei de vârstă. Mai există pensia anticipată, pensia anticipată parțială și pensia anticipată cu doi ani mai devreme decât limita normală de vârstă, fără penalizare, acesta din urmă acordându-se celor care au locuit 30 de ani în condiții de toxicitate, în proximitatea unor combinate industriale sau a altor factori grav poluatori. De ea beneficiază arădenii, dar și locuitorii altor câtorva orașe din România, cum ar fi Târgu Mureș sau Copșa Mică, fiind de fapt o proaspătă modificare a Legii 263. Este deosebit de important ca oamenii să știe că această reducere de doi ani a vârstei de pensionare se aplică doar la prima cerere de pensie. Dacă cineva și-a făcut cerere de pensie anticipată, sau anticipată parțial, nu a pus-o în plată, dar are decizia care nu este anulată, nu mai poate beneficia de această reducere.
J:A. Care sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de pensie anticipată?
M.V. La pensie anticipată se poate intra în condițiile în care ai cu 5 ani mai puțin decât vârsta standard de pensionare și ai 35 de ani de stagiu complet de cotizare, plus 8 peste. Aceasta este o pensie anticipată fără niciun fel de penalizare. Atenție, nu se iau în calcul facultatea și armata. Pensia anticipată parțială este la fel, cu 5 ani mai devreme decât limita de vârstă, dar cu penalizare, în funcție de câte luni mai ai până la limita de vârstă și care este vechimea peste 35 de ani de cotizație. Ca exemplu, dacă ai 35 de ani de vechime și mai ai 5 ani până la limita de vârstă, penalizarea este de 30%. Există într-adevăr reduceri din limita de vârstă în funcție de perioada lucrată în grupe superioare de muncă, grupa 1 sau 2, condiții speciale sau deosebite de muncă.
J.A. Ce alte tipuri de pensii mai există?
M.V. Pensia de urmaș, care se poate obține inclusiv din luna în care a decedat părintele, sau în cazul soției, soțul. Se va depune un dosar la Casa Județeană de Pensii, cu actele solicitate și se va primi. Beneficiază de pensie de urmaş tinerii de până la 26 de ani, dacă urmează cursurile unei unități de învățămân superior, acreditate de către stat, inclusiv studii de master sau doctorat, tinerii de până la 18 ani dacă sunt elevi, sau până termină liceul, dar după vârsta de 16 ani trebuie să aducă dovada că urmează cursurile unei unități de învățământ. Pensia de invaliditate se acordă celor care sunt bolnavi, care se calculează la fel ca pensia pentru limită de vârstă, pentru perioada de până la ivirea invalidității, iar dacă suferă de invaliditate gradul unu, sau gradul doi, se acordă și un stagiu potențial, însemnând cât ar fi avut salariul până când ar fi ajuns la limita de vârstă.
J.A. Cum se procedează în cazul celor care au lucrat ani buni în străinătate?
M.V. Există pensiile internaționale pentru acele persoane care au lucrat atât în România, cât și în oricare alt stat european. Dosarul de pensionare se va depune în statul în care are domiciliul, iar printr-un regulament european se vor calcula vechimile pentru toată perioada lucrată în cadrul Uniunii Europene, fiecare stat european achitându-i pensia pentru perioada lucrată în statul respectiv. Vechimea însă se adună, pentru a putea beneficia de un cuantum cât mai mai mare. Noi mai oferim și ajutor de înmormântare pentru cei care sunt pensionari, sau sunt asigurați în sistemul de pensii. Dacă persoana decedată nu este nici pensionar și nici asigurat la noi, un membru de famile de gradul întâi, dacă este asigurat, poate primi jumătate din ajutorul de înmormântare. Ajutorul de înmormântare este echivalentul salariului mediu brut pe economie, acum fiind 6940 de lei.
J.A. Revenind la pensii, care este acum limita de vârstă?
M.V. La bărbați vârsta este de 65 de ani, iar la femei există un tabel în lege în care crește treptat vârsta de pensionare, până la 63 de ani, adică femeile născute în anul 1967 și după acesta, se vor pensiona la 63 de ani, iar cele născute înainte de 1967 cu câteva luni mai devreme de împlinirea vârstei de 63 de ani, în funcție de anul nașterii. Așteptăm însă noua lege, care se pare că va reglementa la 65 de ani și vârsta femeilor pentru pensionare.
J.A. Nu sunt puțini cei care ar dori să iasă mai repede la pensie. Cum pot afla când o pot face, sau care va fi valoarea pensiei?
M.V. Pot afla pe internet, logându-se la Casa Națională de Pensii, sau pot veni la noi, la Casa Județeană de Pensii, cu cartea de muncă și le vom calcula tot ce doresc să știe, vârsta la care se pot pensiona anticipat, câți bani vor primi, dacă vor avea penalități sau nu, tot ceea ce-i interesează despre pensia și pensionarea lor. Avem foarte multe cereri de lămuriri privind această nouă reducere cu doi ani a vârstei de pensionare, dar care, așa cum spuneam mai devreme, se acordă doar la prima cerere de pensionare.
J.A. Sunt multe cereri de pensie anticipată?
M.V. În condițiile în care indicele de corecție, începând cu anul 2019, este foarte bun, adică 1,41, foarte multe persoane și-au depus cerere de pensie anticipată și pensie anticipată parțială. Aceste persoane nu mai pot beneficia de acea reducere de doi ani a vârstei de pensionare de care vorbeam mai devreme.
J.A. Ce înseamnă indicele de corecție?
M.V. Acest indice ar trebui să țină cont de rata inflației și să fie un raport între aceasta și salariul mediu brut pe economie. A tot fost între 1,08 și 1,13, dar începând cu anul 2019, datorită unui calcul mai puțin ortodox, este de 1,41, ceea ce, datorită faptului că oferă peste 40% față de valoarea calculată, a făcut ca foarte multă lume să-și depună dosarul pentru pensionare anticipată, pentru că atunci când persoana ajunge la limita legală de vârstă, penalitatea pentru anticipat se ridică, dar rămâne cu acest foarte bun indice de corecție.
Trimite articolul
Xcu Doamna* Mihaela Vasil
-
Bună, ne puteți spune dc. in noua lege a pensilor va ma fi indicele de corecție de 1,41. Ms
Tremuram la bord dupa 30 ani de conducere,56-varsta.Poate trebuie o nenorocire ca sa iesim la pensie!Rusine guvernului,presedintelui si toti pensionarii speciali inainte de 50…dzeu va ajute la fel k noi.
Interesant articol dar lipsește o informație vitala pentru aradeni care au realizat vechime in grupele 1si2 de munca care conform art. 55 din legea 263/2010 au dreptul la reduceri la limita de vârsta de pensionate.de ce nu beneficiază de reducerea de 2 ani din art.65 al.5 din moment ce art.60 al2 prevede foarte clar ca reducerile din art.55 se cumulează a cu orice alte acte normative reducerea maxima putând ajunge la 13 ani !!! Sa înțelegem ca noi am trăit pe luna ??? Am muncit in America ??? Se pare ca aceast articol de lege este doar pentru o anumită categorie de persoane nu pentru toți locuitori din zona ??? PS.art.65al.5 nu prevede clar ca doar la pensie anticipata se benificiaza !!
Am cartea de muncă de la 16 ani și 4 luni am vechime de 33 ani pe cartea de muncă nu am fost o personalitate să fug de lucru dar după ani 1989 mari patroni au făcut contracte pe harti ciorna. Adică lucram fără să știu că nu sunt angajat arunci ca și acum controlează în câmpul muncii vax .ce pot să fac am vârstă depășită de 61……
-
In primul rand , de vina sunt… ce-i care au distrus fabricile din Romania !!
Adica , nu pot sa inteleg, cei ce au depus cerere pentru pensionare anticipata nu beneficiaza de dreptul de a primi pensie fara penalizare cu doi ani mai devreme conform legii 252 din 21 iulie 2023 pentru faptul ca au depus deja cererea ??? Adica au locuit si inhalat noxele la fel ca si ceilalti tot timpul cat a functionat Combinatul, au cotizat mai mult de 35 de ani, au facut armata nu de bunavoie dar au slujit tara si nu se ia in considerare, au facut studii si nu se iau in considerare, au lucrat sambete, duminici, obligatoriu !!! E asa de greu ca decizia care stabileste pensia sa se apllice cu cei doi ani fara penalizare asa cum prevede legea ? Scuze, nar nu gasesc articolul in care se specifica motivatia celor de la Casa de Pensii !!!
Ar trebui tratata si problema pensiilor de invaliditate( boala)…Acolo sunt probleme si mai mari….Evaluarile asupra capacitatii de munca a bolnavilor de catre medicii experti sunt sub realitate iar un bolnav fara capacitate de munca grupa 2 e evaluat la grupa 3 cu capacitate partiala si pensie de boala care de abia acopera costurile tratamentelor…Sa nu mai vorbim de o eventuala angajare cu 4 ore ,ca nu te angajeaza nimeni cu istoricul medical avut.
Sunt bolnavi cu probleme grave si foarte grave de sanatate pe care medicul expert te sub evalueaza iar pensia de boala e de toata jena…
Adica daca eram angajat si am intrerupt lucrul pt satisfacerea stagiului militar dupa care m-am angajat nu benefuciez de cele 18 luni cat am fost in armata….. Sigur.
-
RUSINE SA LE FIE!!EU AM DOAR 1 AN DE ARMATA SI AM COTIZAT INAINTE VREO 6 LUNI.CUM ADICA?BATA-VA DZEU CU LEGILE VOASTRE TAMPITE.BINE CA AU PENZII SPECIALE LA 49 DE ANI ORDINARII.DUBLE.
Bună, ne puteți spune dc. in noua lege a pensilor va ma fi indicele de corecție de 1,41. Ms
Poate unii nu au inteles ca interviul acordat de o buna cnoscatoare a regimului pensiilor nu este o consultatie juridica pentru unii frustrati(pe drept sau inchipuiti),si ar fi bine daca ar consulta fie un avocat,fie s-ar adresa instantelor pentru problemele lor.
Stagiul Militar r trebui incadrat la Grupa 1 de munca.Anii de Facultate la Zi nu ar trebui calculati la vechime.Cei care au beneficiat de 12- 18 salarii compensatorii dupa Lege au aceleasi drepturi cu cei care nu au beneficiat Legea este absurda.
pensia de trantor