ARAD. Occidentul e încă departe dacă iei în calcul una dintre îndeletnicirile obişnuite de prin vest, atunci când vine vara. Dacă occidentalii ies pe iarba verde de prin faţa unor palate, parcuri sau alte monumente istorice, la Arad acest fapt e încă amendabil. „Nu călcaţi iarba”, e singura regulă din oraş când vine vorba de spaţiile verzi. E veche, împământenită şi greu de îndepărtat. Şi va fi greu şi în viitorul apropiat, spun reprezentanţii Primăriei Arad, pentru că în acest moment, în oraş, nu există amenajată nici o grădină publică, sau altfel spus spaţiu verde pentru picnic.
Singurul loc, în momentul de faţă, care s-ar preta unui astfel de deziderat, în vizunea noastră, este Parcul Pădurice, însă primarul Georghe Falcă spune că pentru a transforma zona într-una dedicată picnicului e nevoie ca gazonul să fie schimbat. „În zonele din occident unde locuitorii sunt lăsaţi să ocupe spaţiul verde pentru un picnic sau, pur şi simplu, pentru odihnă şi relaxare, gazonul este unul special, să spunem de trafic greu. Nu se distruge când este călcat şi are o rezistenţă mai mare”, a spus primarul.
„Pentru a putea face acelaşi lucru în Pracul Pădurice ar fi nevoie de schimbarea gazonului şi nu cred că acest lucru se impune acum. Parcul are altă destinaţie. L-am creat într-un alt scop şi cred că are succes. Avem însă luate în calcul, dacă tot m-aţi întrebat, alte zone pentru amenajarea unor grădini publice”, ne-a declarat edilul local. p3
O primă zonă cât de cât similară visului nostru ar fi, potrivit purătorului de cuvânt al Primăriei, Corina Drăghici, o porţiune din noul Parc al Copiilor, a cărui amenajare este pe ultima sută de metri. Numai că aici arădenii tot nu se vor putea întinde pe iarbă, ci pe zona verde vor fi montate mese şi scaune pentru picnic. Departe deci de imaginea din Occident şi de dorinţele noastre.
Edilul Aradului spune, însă, că o imagine identică cu cea din vecini va fi realizată tot în viitor în alte zone de pe malul Mureşului, proiectul de amenajare a întregii faleze demarând acum cu noul parc şi cu pistele de biciclete, dar continuând, de-a lungul a doi-trei ani, cu întreaga zonă verde vecină Mureşului. Acolo vor exista astfel de grădini publice care s-ar potrivi de minune odihnei pe iarbă.
Parcul 23 August
Parcul 23 August, o altă zonă (una dintre puţinele din Arad) care s-ar putea preta unui astfel de demers, este luat în calculul Municipalităţii, spune edilul. Numai că această zonă nu aparţine statului, ci bisericii iar negocierile pentru cedarea ei sunt încă în toi şi nu există încă certitudinea unei finalizări pe gustul executivului local. Şi mai e încă o zonă luată în calcul pentru amenajarea unui spaţiu verde pentru odihna pe iarbă – zona falezei din Alfa, care atunci când va ajunge la renovare va beneficia şi de o astfel de grădină publică.
Fără zone potrivite
Alte zone care să permită amenajarea unor spaţii verzi pentru picnic nu prea sunt în oraş, în condiţiile în care o astfel de zonă ar trebui să aibă o ambianţă demnă de admirat atunci când stai întins pe iarbă: o clădire istorică, o perspectivă a oraşului de invidiat sau măcar un parc cu copaci, lacuri sau fântâni. Iar Aradul, în pofida faptului că autorităţile se mândresc cu un procent bun al spaţiului verde pe cap de locuitor, duce lipsă de aşa ceva. Avem amenajate doar câteva spaţii verzi cu gazon, cum ar fi centrul sau spaţiile conturate de-a lungul liniilor de tramvai din Micălaca şi Vlaicu, ori sensurile giratorii, dar cine ar poposi acolo pentru o relaxare şi pentru a admira peisajul?
Doar ştrandul
În rest, ar rămâne (în urma inventarului nostru) doar ştrandul Neptun, însă ideea unor grădini publice e tocmai de a fi în mijlocul oraşului şi de a oferi un moment de relaxare într-o lume şi o zi agitată. Aradul încă nu are aşa ceva. Semn că suntem tot departe de civilizaţia la care visăm de zeci de ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!