Cheltuielile invocate sunt legate inclusiv de serviciile contractate pentru fostul preşedinte al Consiliului Ştiinţific al institutului, Vladimir Tismăneanu, şi directorul ştiinţific Mihail Neamţu – candidat în Colegiul 1 deputaţial din municipiu Arad.
Practic, Guvernul a acuzat Institutul că, deşi membrii săi nu sunt remuneraţi, în respectiva perioadă au fost găsite alte metode de a avea beneficii materiale, cheltuielile cu telefonia mobilă şi deplasările fiind un exemplu în acest sens.
Referitor la persoana lui Mihai Neamţu, Corpul de Control a sesizat că acestuia i-au fost decontate mai multe deplasări în Statele Unite şi nu numai, vizite în cadrul cărora Neamţu a luat parte la expoziţii de fotografie sau dezbateri ştiinţifice.
De partea cealaltă, Mihai Neamţu susţine că nu a făcut deplasări pe bani publici şi că vizitele sale au avut un impact foarte important pentru recunoaşterea crimelor comise de sistemul comunist.
„Directorului științific Mihail Neamţu i s-au decontat mai multe deplasări în străinătate din bugetul IICCMER, una dintre acestea fiind la Boston, în perioada 2-5 aprilie 2011. Potrivit referatului nr.522 din 9 martie 2011, întocmit de Neamţu Mihail, deplasarea sa în S.U.A. urma să se facă în scopul participării sale la «Expoziţia fotografică» şi, respectiv, la dezbaterea științifică despre «Mineriade, violenţa statală şi rezistența civilă» realizată la Assumption College (Worcester, Mass.,SUA) şi New York. Într-un număr de 20 de cazuri nu au fost întocmite rapoarte la întoarcerea în ţară, din care 9 cazuri vizează deplasare în străinătate ale lui Neamţu Mihail, director științific în cadrul Institutului”, se arată în informaţiile remise de Corpul de Control al Guvernului şi publicate de Mediafax. Practic, lui Neamţu i se impută deplasările în străinătate pe bani publici, fără ca importanţa acestor deplasări să fi fost menţionată în rapoarte post-eveniment. În comunicatul oficial se mai precizează că întreaga conducere a IICCMER din respectiva perioadă va fi anchetată pentru fapte penale.
Campanie politică
De partea cealaltă, Mihail Neamţu cataloghează atacurile ca fiind unele strict politice, ca urmare a unei plângeri penale pe care ar fi făcut-o Neamţu primului ministru în urma scandalului privind plagiatul. Neamţu a explicat că: „Nu am nevoie de deplasări pe bani publici pentru a vedea lumea. Am stat şapte ani în străinătate şi am avut ocazia să văd lumea”. În ceea ce priveşte cuantumul deconturilor, Mihail Neamţu a menţionat: „Eu am fost director ştiinţific, nu contabil. Dar pot să spun cu siguranţă că sumele sunt de câteva zeci de ori mai mici decât cele cheltuite de Ponta pe un referendum inutil. Din răzbunare, Victor Ponta îşi trimite potera pe instituţiile de cultură”.
În cele din urmă, candidatul arădean a spus că va lua în discuţie chiar o atacare în justiţie a declaraţiilor făcute de premier pe motiv de denunţuri calomnioase.
Citiți principiile noastre de moderare aici!