ARAD. Preluând modelul Asociaţiei Medicilor de Familie din SUA care, în campania electorală, le-a adresat câteva întrebări celor doi candidaţi la alegerile prezidenţiale, medicii de familie din Arad au organizat, ieri, o întlânire cu candidaţii locali la alegerile parlamentare. S-au adresat peste 50 de invitaţii, dar au răspuns prezent doar zece candidaţi. Este vorba despre: Lia Ardelean, Gheorghe Seculici, Dorel Popa, Claudia Boghicevici, Toth Csaba, Marcel Grec, Flavius Măduţa, Dorel Căprar, Florin Galiş şi Manonalita Radiana Neamţiu. Fiecare dintre ei a fost informat anterior în legătură cu temele supuse dezbaterii: Legea Sănătăţii (Capitolul medicina primară), Statutul medicului de familie, Legea bugetului (Domeniul medicina primară). Şi, din luările de poziţie pe care le-au avut, se pare că şi-au „făcut temele” destul de bine.
„Cred că acesta e cel mai mare câştig al întâlnirii: candidaţii au studiat temele ce au făcut subiectul dezbaterii. Şi-au pierdut cel puţin câteva ore, dacă nu câteva zile, studiind cu ce se mănâncă medicina de familie. Sper că au înţeles că medicina de familie rezolvă 70% din problemele medicale ale României cu doar 5% din bugetul alocat Sănătăţii” – a punctat dr. Adrian Dărăbanţiu, moderatorul dezbaterii.
Promisiuni
Care a fost efectul acţiunii organizate de Societatea de Medicină de Familie din Arad şi Patronatul Medicilor de Familie din judeţul Arad? Deocamdată, efectul a luat forma unor promisiuni pe care politicienii le-au făcut doctorilor.
Dr. Dărăbanţiu ne-a oferit mai multe detalii: „Candidaţii au promis că vor sprijini orice iniţiativă legislativă privind statutul medicului de familie. Au înţeles că bugetul alocat medicinei de familie în cadrul Capitolului sănătate din Legea bugetului este mult prea mic. Au înţeles că, în conformitate cu prevederile Codului Civil, contractele trebuie negociate între parteneri, că partenerii nu trebuie să fie doar consultaţi. De asemenea, au promis că vom fi consultaţi în privinţa oricărei iniţiative legislative din domeniul sănătăţii.”
Viitorul va demonstra dacă promisiunile candidaţilor de azi se vor transforma în faptele parlamentarilor de mâine.
„Societatea civilă există”
„De regulă, candidaţi se duc spre cetăţeni, spre societatea civilă. De data aceasta, am făcut altfel: i-am chemat noi, societatea civilă, spre noi. Am vrut să le demonstrăm că societatea civilă – pe care politicienii, în general, o ignoră sau îşi amintesc de ea din patru în patru ani – există” – a punctat Ioan Cuzman, în calitatea sa de reprezentant al societăţii civile.
Adrian Dărăbanţiu: Cel mai mare câştig: candidaţii au studiat temele supuse dezbaterii.
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!