Consiliul Judeţean Arad (CJA) a adoptat o hotărâre prin care restricţionează traficul greu pe drumurile judeţene în perioade caniculare. După ce meteorologii au emis cod după cod pentru judeţul nostru, de la galben până la roşu, autorităţile judeţene au decis că este cazul să emită o hotărâre care va avea caracter legal, o hotărâre care pune un mare semn „Stop” şoferilor de camioane care circulă pe şoselele judeţene care sunt asfaltate. „Problemele care ne-au făcut să întocmim această hotărâre se referă la degradarea accentuată a drumurilor pe perioada caniculei. Hotărârea va avea caracter permanent, nu se referă strict la această vară”, a explicat Cristian Drăgan, administratorul public al judeţului. Ce prevede acest act? Vehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone nu vor avea voie să circule pe drumurile judeţene în perioadele în care temperaturile depăşesc 35 de grade Celsius. Perioada de restricţie a fost stabilită între orele 10:00 şi 20:00. În baza acestei hotărâri, echipajele Poliţiei Rutiere, dar şi reprezentanţii Serviciului Autoritatea Judeţeană de Transport din cadrul CJA vor putea sancţiona şoferii care circulă pe şosele, amenzile urmând să fie cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei.
Consilieri în… derivă
Cu toate că hotărârea vizează protejarea şoselelor judeţene, au fost şi consilieri judeţeni care au contestat-o. Primul dintre ei a fost pesedistul Florin Tripa, care a anunţat că această hotărâre va omorî agricultura. „Suntem în plină campanie agricolă. Ce vor face oamenii cu produsele agricole, dacă nu le vor putea transporta pe drumurile judeţene?”, a întrebat Tripa. Protestul acestuia a fost îmbrăţişat imediat şi de către Gheorghe Seculi, acesta ţinând să precizeze că „noi suntem ţărani, omorâţi agricultura cu această hotărâre”. Problema este că cei doi consilieri nici măcar nu au fost curioşi să citească ce urmau să voteze. Pentru că articolul 2 al hotărârii respective defineşte clar faptul că „restricţiile temporare de circulaţie nu se aplică transporturilor de persoane şi de animale vii, transporturilor de produse perisabile de origine animală şi vegetală, transporturilor de apă îmbuteliată şi de produse provenite din activităţi agricole, vehiculelor care intervin în caz de forţă majoră, transporturilor funerare, de prim ajutor, de mărfuri sub temperatură controlată, transporturilor efectuate pentru tractări de vehicule avariate, pentru distribuţie de apă şi de hrană în zonele calamitate”. Dacă erau măcar curioşi să citească proiectul de hotărâre, ar fi aflat că restricţiile nu se aplică, printre altele, transporturilor provenite din activităţi agricole. „Precizăm clar faptul că, având în vedere că suntem în plină campanie agricolă, produsele provenite din activităţi agricole sunt exceptate de la aceste restricţii”, a ţinut să întărească o evidenţă Cristian Drăgan.
În unanimitate
Într-un final, după discuţiile inutile lansate de Tripa şi de Seculi, hotărârea a fost votată în unanimitate. Cu rezerva că, nici până la această oră, cei doi consilieri nu par să fi înţeles faptul că agricultura nu este încurcată de noua hotărâre.
Citiți principiile noastre de moderare aici!