Un ochi plânge şi altul râde printre agricultori. Ochiul care râde se bucură de rezultatele recoltării grâului, unde media pe hectar este de 4.000 de kilograme (cu 20 la sută mai puţin decât anul trecut, dar rezultatele sunt bune, ţinând cont că anul 2011 a fost anul-record al grâului), iar ochiul care plânge suferă din cauza secetei nemiloase care a lovit judeţul nostru în această vară.
Nu mai puţin de 23.671,62 de hectare de culturi au fost afectate de lipsa precipitaţiilor, dintre care 950 de hectare au fost compromise total. De pe acestea din urmă, agricultorii nu vor putea recolta decât nemulţumire.
Din cele peste 23.000 de hectare de teren care au suferit de pe urma caniculei, 16.532,72 de hectare sunt doar porumb. Pe locul doi în acest top dramatic se află grâul, 2.913 hectare fiind afectate, iar podiumul este încheiat de cultura de floarea soarelui, 2.404 hectare având de suferit din cauza lipsei apei în sol. Informaţiile ne-au fost furnizate de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Arad (DADR).
Monica Nadiu, şef serviciu în cadrul DADR, spune că trebuie să privim optimişti spre toamna care vine.
„Culturile de porumb şi de floarea soarelui mai au tot timpul din lume să îşi revină. Cu puţin ajutor divin, cu nişte ploi care să cadă în judeţul Arad, plantele îşi pot reveni miraculos, mai ales că porumbul este o plantă rezistentă şi îşi revine foarte uşor”, ne spune Nadiu.
Monica Nadiu a vorbit şi despre măsurile care ar putea combate lipsa precipitaţiilor. „Agricultorii ar trebui să înţeleagă faptul că, în prezent, este foarte greu să te laşi la mila naturii în ceea ce priveşte apa necesară dezvoltării optime a plantelor. Soluţia este una simplă, dar destul de costisitoare: sistemele de irigaţii. Din câte am înţeles, pentru un hectar de culturi agricole, sistemul de irigaţii costă în jur de 2.500 de euro. Într-adevăr, este o investiţie mare, dar agricultorii sunt siguri pe recoltă”, ne spune Nadiu.
Şeful de serviciu al DADR ne-a mai informat că, în prezent, din câteva zeci de mii de hectare câte dispuneau de sisteme de irigaţii în urmă cu 22 de ani, au mai rămas aproximativ… 100 de hectare, un număr derizoriu calculat la cât teren arabil există pe suprafaţa judeţului Arad, respectiv 334.000 de hectare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!