Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare, de cod galben de această dată, pentru intervalul 24 – 25 iunie, după ce mama natură ne-a arătat forța ei prin furtunile ce au paralizat municipiul la începutul acestei săptămâni. Temperaturile vor atinge maxime de 35º Celsius, iar noaptea vor coborî doar până la 20º. Arădenii vor simți pe pielea lor disconfortul termic, mult mai accentuat, datorită umidității ce va depăși pragul critic de 80 de unități.
După caniculă, din păcate, începând de luni, 27 iunie, fenomenele extreme revin în municipiu, meteorologii anunțând furtuni violente cu descărcări electrice până pe joi, 30 iunie. Pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, pentru sugari și copii mici, este bine de evitat expunerea la soare, mai ales în orele de vârf canicular. Dacă vor să iasă afară ar fi de preferat până în ora 10.00 și după ora 18.00.
Atenție la hidratare
Am stat de vorbă, pentru cititorii noștri, cu doctorul Mircea Merea, directorul medical al Serviciului Județean de Ambulanță Arad, care ne-a dat câteva sfaturi pentru a evita neplăcerile pe care le poate provoca canicula. Pe lângă hainele ușoare, de culori deschise, lejere, din bumbac, ce permit pielii să respire și pălăria din pânză care să protejeze capul, un aspect important este hidratarea, de preferabil cu apă plată. Obligatoriu a se evita consumul de alcool, nu este deloc indicat nici măcar o bere răcoritoare! De evitat și excesul de cafea. Mâncarea să fie cât mai ușoară.
Intervenţii de… caniculă
Pentru că altfel e posibil să fie chemată salvarea. „Ca și volum de intervenții, suntem în parametrii normali. Pentru joi, până la ora amiezii, am avut o singură solicitare în loc public datorită caniculei: unei femei mai în vârstă i s-a făcut rău pe stradă, a acuzat tulburări de echilibru și amețeli, dar probabil că numărul solicitărilor va crește datorită codului galben”, a declarat dr. Merea.
Atenție la aparatele de aer condiționat
De departe, cea mai mare grijă trebuie să o acordăm fluctuaților mari de temperatură la care ne supunem organismul atunci când dăm drumul la climă în mașină, ori în încăperi. Diferențele de temperatură mai mari de 5ºC pot afecta serios organismul, nu doar a vârstnicilor, copiilor, cardiacilor ori a diabeticilor, ci chiar și a celor sănătoși. „Aparatul de aer condiționat este foarte nesănătos, deoarece diferența de temperatură nu ar trebui să depășească 5ºC. Trecerile dintr-o incintă rece, unde pot fi 20ºC, afară, unde este foarte cald, peste 35ºC, și invers crește riscul afecțiunilor respiratorii. E bine de evitat aceste oscilații mari de temperatură. În mod special persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare, hipertensivii, tahicardicii trebuie să evite expunerea directă la soare, iar diabeticilor le recomand să se hidrateze mult mai bine în această perioadă, să nu neglijeze acest aspect”, a punctat directorul medical al SJA Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!