Liceul Național de Informatică din Arad a găzduit cea de-a IV-a ediție a festivalului-concurs regional de folclor „Numai cânt și voie bună”, destinat elevilor. Organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Arad, IȘJ Arad, Biblioteca Județeană „A.D.Xenopol” Arad, Casa Corpului Didactic Arad, Palatul Copiilor Arad și Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, evenimentul s-a desfășurat pe 11 mai.
Pe scena sălii festive a Liceului Național de Informatică, sute de participanți din țară, dar și din Republica Moldova au demonstrat că elevii din învățământul preuniversitar – destinatarii acestui proiect – știu să aprecieze folclorul, să-și respecte înaintașii îmbrăcându-le straiele și rostindu-le graiul, dar mai ales pot să creeze momente înălțătoare, în unitate, indiferent de etnie.
Premianții
La secțiunea Caricatură, la înățământ primar, premiul I a fost obținut de Corlaci Estera, de la Șc. Gimn. Andrei Șaguna, la învățământ gimnazial de către Magyar Andreea, de la Șc. Gimn. 2 Pecica, iar la învățământ liceal de către Marchici Luminița, de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Edineț, Republica Moldova. Secțiunea Monolog i-a avut pe locul întâi pe Szigeti Ioana Anastasia (învățământ primar), de la Șc. Gimn. Mașloc, județul Timiș, Blaga Ștefan și Vesa Daria (gimnazial) de la liceul gazdă, respectiv pe Crăciun Andreea (liceal), tot de la Liceul Național de Informatică.
Teatru și dans popular
Cel mai apreciat spectacol teatral la secținea învățământ primar a fost „Soacra cu trei nurori”, de la Școala din Remetea Mare, județul Timiș. La învățământ gimnazial, premianți au fost elevii de la liceul gazdă, ce au pus în scenă spectacolul „Pă laviță la uliță”, iar la învățământ liceal cei de la Șc. Gimn. Prioteasa, din Sălaj, care au venit cu spectacolul „La doptor”. În ceea ce privește dansul popular, la învățământ primar s-au remarcat elevii școlii din Dezna, cu un dans popular cu strigături, la învățământ gimnazial cei de la Șc. Gimn. 2 din Pecica, ce au prezentat un dans țigănesc, iar la învățământ liceal, elevii Liceului „Ioan Buteanu” din Gurahonț.
Marele premiu
Premiul cel mare al ediției a IV-a a festivalului-concurs a fost obținut de către formația de dansuri populare a Școlii Gimnaziale Dezna. Totodată, juriul a oferit și un premiu special pentru costumul popular autentic purtat de Alexia Cosma, elevă a Liceului Național de Informatică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!