Decizia de a dispune arestarea preventivă a celor doi a venit miercuri după masă și a fost luată de Tribunalul Arad. Asta după ce procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad a înaintat instanței propunerea de arestare preventivă a celor doi timișoreni. Decizia judecătorului de a dispune arestarea în acest caz nu este definitivă, ea putând fi atacată. Soluția instanței a fost postată pe portaljust.ro. Potrivit acesteia, Tribunalul Arad „admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad şi dispune arestare preventivă a inculpaţilor: 1) Loliș Ioan Nicolae; 2) Drăgan Gabriel, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 21 august 2019, până la 19 septembrie 2019, inclusiv. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 21 august 2019, ora 14:00”. În ceea ce-i privește pe ceilalți patru bărbați reținuți în cauză, pe numele acestora a fost emisă măsura controlului judiciar.
Gruparea care a speriat vestul
Cine sunt cei doi timișoreni arestați preventiv? Ioan Nicolae Loliș și Gabriel Drăgan sunt cunoscuți ca făcând parte, în Timișoara, dintr-o celebră grupare de spărgători de lux, cea a lui Ioan Lucian Mihălțan. Acesta a fost arestat în februarie 2019, la Drobeta Turnu Severin, în timp ce spărgea o bijuterie. Banda lui Mihălțan, din care făceau parte și cei doi timișoreni prinși de polițiștii arădeni, a spart de-a lungul anilor bijuterii, firme de curierat, vile ale unor oameni potenți financiar, case de schimb valutar din vestul țării, de unde au furat bani și bunuri în valoare de milioane de euro. Printre cele mai mari lovituri date de gruparea lui Mihălțan în ultimii ani se numără furtul din locuința unui pictor austriac, de unde s-a sustras dintr-un seif suma de 1.200.000 de euro, dar și furtul din vila unui fost consilier din Timișoara, fiul fostului președinte al Tribunalului Timiș, de unde s-a furat un seif în care se găseau circa 400.000 de euro. În luna martie a anului 2017, gruparea a spart un atelier de bijuterii din Timișoara, de unde a plecat cu lingouri de aur în valoare de 400.000 de euro, după ce a tăiat cu aparatul autogen un seif masiv din oțel. În vara aceluiași an, polițiștii din cadrul IPJ Timiș au organizat o operațiune de anvergură pentru prinderea grupării, însă aceasta a eșuat după ce membrii fuseseră avertizați de către un polițist, cu o zi înaintea descinderilor, că urmează să fie ridicați.
Șase din nouă
În total, în dosarul instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, șase persoane din județele Timiș și Hunedoara au fost ridicate în urma perchezițiilor efectuate în 20 august și aduse la Arad, la audieri, acestea fiind reținute ulterior. Alte trei persoane pe care anchetatorii le au în vizor în această cauză nu au fost de găsit în urma descinderilor, astfel că acestea sunt căutate în continuare. Gruparea de hoți este formată, în total, din nouă persoane: patru din județul Timiș, celelalte cinci din municipiul Brad, județul Hunedoara. Acestea, în perioada 2018-martie 2019, au dat spargeri, în județul Arad, la o casă de schimb valutar din Chișineu-Criș, de unde au furat seiful în care se aflau aproximativ 40.000 de euro și la Hălmăgel, unde au intrat în două locuințe de unde au sustras bani și bunuri în valoare totală de 70.000 de euro. La fiecare spargere, gruparea avea grijă ca mișcările să nu-i fie înregistrate de camerele de supraveghere, în acest sens având aparate speciale de bruiaj a semnalului GSM emis de sistemele de alarmare și a unor instrumente special confecționate pentru deschiderea sistemelor de închidere a seifurilor. Gruparea celor nouă a mai dat lovituri în Baia de Criș – județul Alba, Deva şi Criscior – județul Hunedoara și pe raza județului Timiș, de unde au reușit să fure o casetă de valori în care se aflau câteva mii de euro. În total, prejudiciul creat de grupare se ridică la aproximativ 630.000 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!